www.technologieenindustrie.com
NORD Drivesystems

Hefaandrijving leidt naar de top

AC vectoraandrijving voor onderhoudstoegang wolkenkrabbers

Hefaandrijving leidt naar de top
Afbeelding 1: Het Leadenhallgebouw in Londen City. De gevel met hellingshoek van 10 ° creëert een markante uitdaging voor schoonmaak- en onderhoudstaken

Hoge opvallende gebouwen zoals de wolkenkrabber aan Leadenhall Street 122 in Londen, hebben hun eigen, op maat gemaakt toegangssysteem voor onderhoudswerken. Materialen en poetsgerief voor de ramen worden met op het dak geïnstalleerde liften vervoerd. Krachtige en veilige aandrijvingen zijn hier een essentieel onderdeel voor een betrouwbare oplossing.

Aangezien het ontwerpen van hoogbouw steeds meer architecturaal innoverend wordt, moeten ook de oplossingen voor onderhoudstoegang gelijke tred houden, met nieuwe oplossingen voor elke nieuwe uitdaging. In één van haar recente projecten heeft Integral Cradles Ltd twee Building Maintenance Units of BMU’s ontworpen en geïnstalleerd voor de iconische, 52-verdieping tellende Leadenhall Building in Londen City. De 225 meter hoge wolkenkrabber, ook bekend als "The Cheesegrater", heeft een opvallende gevel met een conische hellingsgraad van 10 graden. De klantspecifieke BMU’s bestaan ​​uit loopkranen, sledes en bevestigingsapparatuur die permanent op het dak gemonteerd is. Belangrijk is dat ze over een telescopische kraanarm beschikken met een bereik van meer dan 20 meter, waardoor ze bij alle delen van de buitenkant van het gebouw kunnen. De machines kunnen glaspanelen hijsen met een gecombineerd gewicht tot maximaal 1000 kg. Ze werden ook ingezet bij de ontmanteling van de torenkranen door onderdelen tot 2000 kg op te tillen. Omdat veiligheid en betrouwbaarheid duidelijk belangrijke vereisten waren bij het ontwerp, gebruikte men meerdere verschillende kegeltandwielreductoren en NORDAC PRO serie omvormers, geleverd door NORD DRIVESYSTEMS. Zij dienen om de slede precies te positioneren op en rond het gehele torengebouw.

Hefaandrijving leidt naar de top
Afbeelding 2: Een NORD SK 9072.1 reductiemotor drijft de telescopische arm van de BMU van Leadenhall Buildings aan '

Globale projectontwikkeling vereist wereldwijde leveranciers

Vanaf de start van het project heeft Integral Cradles met de architecten en het bouwbedrijf samengewerkt, dit voor het ontwikkelen van de BMU's met behulp van een 'virtuele constructie'. Dat procédé heet Building Information Modeling (BIM). Hierdoor konden alle partijen gelijktijdig de toegangsoplossing visualiseren terwijl de bouwwerkzaamheden vorderden, rekening houden met kleine ontwerpwijzigingen in het toegangssysteem van de façade of het onderhoudsregime aanpassen. Integral Cradles ontwikkelde het Leadenhall Building BMU-ontwerp in samenwerking met haar Spaanse leverancier en partner Góndolas in Design, S.L. (GinD), die belangrijke componenten geproduceerd en gesourced heeft voor dit project. Het in Madrid gevestigde GinD is al heel lang een klant van NORD DRIVESYSTEMS. Zij leverden reeds BMU’s voor meerdere prestigieuze installaties over de hele wereld, waarbij ook NORD drives gebruikt werden. Kwaliteit, service en wereldwijde support zijn de belangrijkste vereisten in het ontwerpproces van Integral Cradles en GinD. Daarom was het van cruciaal belang dat alle belangrijke specificaties gecontroleerd werden. Ook elke aandrijfas moest door de ingenieurs van NORD in Duitsland optimaal afgesteld worden, met de lokale steun van NORD Gear Ltd - haar Britse dochteronderneming en één van de 36 die actief zijn bij alle grote productiebedrijven wereldwijd.

Hefaandrijving aan boord

Elke BMU bestaat uit vier door inverters aangestuurde assen: een doorgaande as drijft de contragewichtskranen aan via een railsysteem over de helft van de lengte van het dak; Een zwenkas draait de kraan rond ; Een telescopische as reikt de kraanarm uit; en een lieraandrijving trekt de kabel om de slede over de gebouwgevel te heffen. De zwenkas die de kraanarm positioneert wordt aangedreven met een hydraulische aandrijving. Die applicatie vereist een goede versnelling en vertraging. Deze functies worden geregeld door frequentiesturingen voor kastmontage uit de NORDAC PRO serie. De gebruiksvriendelijke NORD CON software zorgt voor een snelle en veilige parametrering van de omvormer. In aanvulling op de versnellings- en vertragingstijden om de zachte start en stop te garanderen is er ook een uitgebreide lijst van parameters die relevant zijn voor deze toepassing, zoals meerdere werksnelheden, rembesturing en veiligheidsrelevante vereisten. Dankzij de optionele ParameterBox van NORD kan de klant bepaalde parameters gewoon aanpassen ter plaatse of parameters kopiëren die al ingesteld waren op een andere omvormer. Met precieze vectorcontrole en een hoge overbelastingscapaciteit zorgt de aandrijfelektronica voor een veilige werking van de reductiemotoren bij deze toepassing met hoge koppelvereisten. Bij elke NORDAC PRO en een aantal bijhorende I / O’s , zorgt de plc sturing van de klant voor synchronisatie van alle assen. De omvormers zijn gemonteerd in een weerbestendige schakelkast dicht bij de BMU. De NORDAC PRO serie biedt een ruime keuze aan configuratiemogelijkheden. De omvormers kunnen geavanceerde controlefuncties hanteren, gebaseerd op de standaard geïntegreerde PLC-functies, POSICON positioneringscontrole, veilige stop (STO), encoder feedback, veldbuscommunicatie, en nog veel meer.

Hefaandrijving leidt naar de top
Afbeelding 3: De NORD DRIVESYSTEMS NORDAC PRO serie frequentieregelaars met geavanceerde positioneringsfuncties en de on-board PLC

Alle aandrijvingscomponenten in house geproduceerd


De reductiemotoren die de BMU-assen besturen werden ook allemaal bij NORD vervaardigd en gemonteerd. De energie-efficiënte IE3 motoren met vermogen tot 5,5 kW, zijn in enkele gevallen uitgerust met een veiligheidsrem met manuele ontkoppeling. Alle verticaal gemonteerde motoren bevatten een regendak op de bovenkant van de ventilatorbekleding. Dit om te voorkomen dat vocht of afval de achterkant van de motor, waar de rem en ventilator zich bevinden, kan binnendringen. Alle gemotoriseerde assen zijn uitgerust met NORD Unicase, waarbij de zeer efficiënte tandwielaandrijvingen een behuizing krijgen uit gietijzer. Dat zorgt voor een grote bescherming tegen de zwaarste belastingomstandigheden. Omdat alle lagers en afdichtingen binnen deze behuizing zitten, worden zaken die de behuizing kunnen verzwakken of olielekken veroorzaken geëlimineerd. Het gebruik van grotere lagers en reductordiameters resulteert in een groter koppelvermogen, een langere levensduur en een grotere betrouwbaarheid ten opzichte van reductoren van de concurrentie.

Hefaandrijving leidt naar de top
Afbeelding 4: De twee BMU's op het Leadenhallgebouw met NORD DRIVESYSTEMS aandrijvingen in actie op 225 meter boven straatniveau

Goede vooruitzichten

Sinds de inbedrijfstelling heeft NORD DRIVESYSTEMS product- en onderhoudstraining voor de omvormers gegeven op deze locatie op 225 meter hoogte, met een fantastisch zicht op Londen. . Een blik op de toekomst leert dat dit niet het laatste project zal zijn, want het bedrijf dat de de logistieke oplossingen levert en de aandrijvingsfabrikant verwachten meer vergelijkbare projecten. 'De Cheesegrater' is slechts één project in een lange lijst van zeer indrukwekkende installaties van Integral Cradles en GinD in samenwerking met NORD. De ontwerpers zijn al klaar voor 'The Scalpel' in Lime Street in Londen dat momenteel in aanbouw is. Daar zullen twee complexe BMU’s ingezet worden, ontworpen door Integral Cradles.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers