www.technologieenindustrie.com
Steute

Voor temperaturen tot -60°C

Explosieveilig, robuust en bestand tegen kou: de nieuwe serie Ex eindschakelaars

Voor temperaturen tot -60°C
De offshore-industrie kan minstens vier factoren noemen die zorgen voor extreme eisen aan schakelapparatuur. Het gaat daarbij om: explosierisico; schakelaars die worden blootgesteld aan hoge niveaus van mechanische slijtage; een corrosieve omgeving; en extreme kou.

De business unit ‘Extreme’ van steute ontwikkelde binnen de Ex 97 serie nieuwe eindschakelaars die precies aan dit eisenprofiel voldoen - en presenteerde deze op de SPS IPC Drives.

Deze eindschakelaars, met afmetingen volgens DIN EN 50047, zijn getest en goedgekeurd volgens ATEX en IECEx voor gebruik in Ex gas zones 1 en 2, evenals Ex stof zones 21 en 22. Ze kunnen worden gebruikt bij temperaturen tot -60°C, die zeer veeleisend kunnen zijn voor behuizingen en afdichtingen. Zo moet kunnen worden gegarandeerd dat de hoge beschermingsklasse (IP 66) van de schakelapparatuur bij deze lage temperaturen altijd, zelfs na een 7-Joule impacttest, wordt gehandhaafd.

Daarom wordt de solide behuizing gemaakt uit hoogwaardige glasvezelversterkte kunststof. De afdichting van het behuizingdeksel is volledig gevulkaniseerd, terwijl de zuigerafdichting voorzien is van een redundant afdichtsysteem, bestaand uit een uitwendig afdichtingmanchet dat bestand is tegen lage temperaturen, en uit een inwendige Teflon afdichtring.

De afdichtingmaterialen zijn door de fabrikanten gegarandeerd voor temperaturen tot -95°C, en de smeermiddelen tot -75°C. Dit biedt voldoende ‘tolerantie’ voor de door steute gegarandeerde temperatuur van -60°C en biedt gebruikers de zekerheid dat de nieuwe eindschakelaars betrouwbaar werken, zelfs onder extreme omstandigheden.

Door de omvang van het programma actuatoren van steute (zuiger, rolzuiger, rolhefboom, parallelhefboom, draaihefboom, verstelbare draaihefboom, drukknop…) en hun compacte afmetingen, zijn de Ex-norm schakelaars bijzonder veelzijdig en eenvoudig te integreren in een omringende constructie. Ze zijn leverbaar in slow-action of snap-action uitvoering en bovendien zijn, als extra bonus, aarding en potentiaalvereffening overbodig vanwege de geïsoleerde kunststof.

Met deze functionaliteit vormt de Ex 97-serie een goed voorbeeld van de door steute ontwikkelde ‘Extreme’ schakelapparatuur. De serie is niet alleen geschikt voor toepassingen in de chemische industrie en energietechniek, maar ook voor bijvoorbeeld de positiebewaking van kleppen en afsluiters in installaties in de olie- en gasindustrie (offshore en onshore), alsmede op schepen die door het Noordpoolgebied moeten reizen.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers