www.technologieenindustrie.com
Steute

steute Meditec op de Medica 2016

Gebruikersinterfaces voor de geïntegreerde OK

steute Meditec op de Medica 2016
In moderne OK’s worden chirurgen bij een toenemend aantal medische hulpmiddelen steeds vaker geconfronteerd met bediening door de voeten. Dit vereist de nodige concentratie, zeker als bij elk apparaat de functies weer anders zijn gerangschikt. Bovendien zullen gebruikers nauwelijks in staat zijn om alle verschillende voetbedieningen ergonomisch comfortabel te positioneren.

In de nabije toekomst zal het echter mogelijk zijn om verschillende medische hulpmiddelen via één gebruikersinterface te bedienen. Op de Medica 2016 zal de business unit Meditec van steute dit concept op hun stand demonstreren: via een touchscreen kan een chirurg de gewenste functie van het betreffende apparaat selecteren, en vervolgens bedienen met een voetpedaal dat hij kiest uit het steute Meditec standaard programma( fig. 1). Als hij wil overstappen van bijvoorbeeld X-ray naar echografie, of van navigatie naar tafelhoogte, is intuïtief gebruik van het touchscreen voldoende om het centrale voetpedaal de verschillende noodzakelijke functies over te laten nemen. De chirurg heeft daarbij continu zicht op de actuele pedaalinstellingen.

Controlesystemen in de OK worden zo dus steeds compatibeler. Dit kan alleen werken met gemeenschappelijke communicatiestandaards, die momenteel met medewerking van steute Meditec worden opgesteld. Complexe sequenties, bijvoorbeeld voor chirurgische microscopen, kunnen zo ook worden gecontroleerd - zodat chirurgen zich beter kunnen concentreren op het daadwerkelijk opereren en zich niet steeds hoeven aan te passen aan verschillende gebruikersinterfaces.

steute Meditec is van mening dat de compatibiliteit van medische hulpmiddelen een belangrijke trend is, en dat deze trend zich de komende jaren zal doorzetten. Behalve de integratie van OK hulpmiddelen via centrale gebruikersinterfaces, zal ook een belangrijke rol zijn weggelegd voor integratie op IT niveau, waarbij deze hulpmiddelen worden geïntegreerd in bovenliggende ziekenhuisinformatiesysteem (HIS) netwerken.

steute Meditec speelt een actieve rol bij deze ontwikkeling, onder andere binnen de raad van bestuur van OR.NET e.V., de vereniging die de onderzoeksactiviteiten van het demonstratieproject OR.NET nastreeft. Meerdere gerenommeerde fabrikanten van medische hulpmiddelen passen steute’s gebruikersinterfaces inmiddels toe in overeenkomstige (demonstratie)projecten voor compatibiliteit in de OK.

steute Meditec op de Medica: Hal 11, Stand J39

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers