Lucht- en gaslekken opsporen
Onlangs zocht ik op Google naar 'Hoe detecteer ik een luchtlek'. Het was geen verrassing dat de resultaten in de miljoenen liepen, in feite meer dan 18 miljoen.
Of het nu ging over het oplossen van dit probleem in een commercieel bedrijf of in een huiselijke omgeving, de meeste zoekresultaten kwamen met één oplossing. Namelijk zeepwater!
Voordat we dit idee belachelijk maken als iets uit een vervlogen tijdperk, breng een voertuig met een langzaam leeg lopende lekke band naar een bandenmontagebedrijf en de kans is groot dat ze het wiel verwijderen en vervolgens in water laten draaien om het lek te lokaliseren. Het is een eenvoudige en beproefde methode om lekkages vast te stellen in systemen onder druk.
Maar uiteraard kan niet alle apparatuur in een sopje worden gedompeld. Wat als een systeem druk verliest, terwijl de leidingen die de perslucht van de bron aanvoeren 10 meter boven de grond hangen en ontmanteling van het systeem niet mogelijk is? Gelukkig is er een snelle en effectieve oplossing voorhanden.
Telkens wanneer lucht of een gas lekt uit een systeem onder druk, ontstaat er een bijbehorend geluid. Als het lek groot is, kan het hoorbaar zijn voor het menselijk oor en daardoor makkelijk worden geïdentificeerd en verholpen. De meeste lekken in hogedruksystemen zijn echter extreem klein en vallen buiten het bereik van het menselijk gehoor.
Neem een grote fabriek waar een persluchtsysteem via een serie compressoren perslucht levert aan meerdere fasen van het productieproces. De kans is groot dat er honderden, zo niet duizenden verbindingen zijn in de vorm van koppelingen, verloopstukken, kleppen, bochten, condensors enz. Elke verbinding kan een kleine hoeveelheid lucht lekken, waardoor de druk in het systeem afneemt.
Eén lek maakt misschien weinig verschil, maar vermenigvuldig het met het aantal potentieel lekkende verbindingen en het kan de efficiëntie aanzienlijk ondermijnen. De compressor probeert elk drukverlies te compenseren door eenvoudig harder te gaan werken. Maar zoals elke technicus weet, een werkende compressor kan in termen van energie duur uitpakken en het energieverbruik van een operator zal hierdoor zeker toenemen.
Nu de elektriciteitskosten in Europa de laatste jaren door geopolitieke factoren fors zijn opgelopen, zoeken de meeste bedrijven naar mogelijkheden om hun energieverbruik terug te dringen. Een compressor overuren laten maken om lekkende koppelingen te compenseren is daarom zeker niet iets waar het senior management vrolijk van wordt!
Deze scenario's zijn zeker niet ongewoon. Een Europese compressorfabrikant verklaarde zelfs dat in sommige industriële omgevingen tot 80% van de gegenereerde lucht door lekkages komt. Het opsporen van deze kleine lekken kan dus duidelijk een verschil maken voor de energierekening van een bedrijf.
Hoewel het geluid van een klein lek niet hoorbaar is voor het menselijk oor, zal een hoogwaardige akoestische camera zoals de FLIR Teledyne Si2 - LD absoluut geen probleem hebben met het identificeren van de bron. De camera werd eerder dit jaar gelanceerd en is in staat om lekken van 0,05 liter per minuut te detecteren op een afstand van 10 meter, wat betekent dat ook verhoogde luchtleidingen geen probleem vormen voor dit nieuwste instrument in het FLIR-programma akoestische beeldcamera's.
Voor werk op korte afstand is de camera nog gevoeliger en kan hij minieme lekkages van 0,0032 liter per minuut detecteren op een afstand van 2,5 meter. Naast deze verbetering beschikt de derde generatie camera over betere microfoons die nu geluiden kunnen detecteren binnen een extreem breed frequentiebereik, namelijk 2 - 130 kHz.
Fabrieksruimtes zijn vaak donker of slecht verlicht. Daarom is FLIR de FLIR Si2 serie camera's uitgerust met twee krachtige LED lampen om het identificeren van componenten makkelijk te maken, zelfs onder slecht verlichte omstandigheden.
Uiteraard kan de camera niet alleen perslucht detecteren; ook het geluid van ontsnappende gassen wordt door de krachtige microfoons geïdentificeerd. Maar dat is slechts een deel van het verhaal.
De FLIR Si2-LD heeft ingebouwde software onder de naam Industrial Gas Quantification. Als het lekkende gas ammoniak, waterstof, helium of kooldioxide is, gassen die veel worden gebruikt in een aantal industrieën, kan deze software het financiële verlies kwantificeren dat door het lek wordt veroorzaakt. Door simpelweg factoren als de kosten per liter in te voeren, identificeert de software het bedrag dat elk lek veroorzaakt over een bepaalde periode. Dergelijke gegevens zijn van onschatbare waarde voor financiële analisten en het hogere management binnen een organisatie.
Het spreekt voor zich dat de financiële overwegingen slechts één aspect zijn van het lekken van gas. Echter, de hierboven genoemde gassen brengen allemaal aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich mee en kunnen een verscheidenheid aan gevaren voor het personeel opleveren als ze gedurende een bepaalde periode blijven lekken. Ammoniak en kooldioxide kunnen ernstige ademhalingsproblemen en verstikking veroorzaken, zelfs in kleinere concentraties, terwijl waterstof kan exploderen in aanwezigheid van zuurstof. Het moge duidelijk zijn dat de kosten hiervan financiële kosten ver overstijgen.
We hebben een lange weg afgelegd sinds de 'water met zeep' benadering. Ontdek hoe de nieuwste technologie van FLIR Teledyne kan helpen bij het verminderen van stilstand, het verlagen van energierekeningen en het verbeteren van de veiligheid binnen uw organisatie.
Ga naar www.flir.com of neem contact op met uw lokale FLIR Teledyne agent of distributeur.
Auteur: Darrell Taylor
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.