www.technologieenindustrie.com
Pilz News

Pilz op de Hydrogen Technology Expo Europe Waterstof - Functioneel veilig en betrouwbaar

Op de Hydrogen Technology Expo Europe laat Pilz zien hoe industrieel beproefde automatiseringsoplossingen waterstoftoepassingen beschermen.

  www.pilz.com
Pilz op de Hydrogen Technology Expo Europe Waterstof - Functioneel veilig en betrouwbaar

De grootste leveranciersbeurs ter wereld voor waterstoftechnologieën vindt plaats in Hamburg op 23 en 24 oktober 2024. De automatiseringsexpert presenteert zijn oplossingen op het gebied van functionele veiligheid en industriële beveiliging. Pilz-oplossingen maken een veilige bewaking en besturing van processen in de gehele waardeketen mogelijk.

Gaslekken betrouwbaar en snel detecteren, druk, vulniveau, spanning en stroom constant in de gaten houden, verbrandingsprocessen veilig bewaken – bewezen veiligheidsprincipes van automatisering kunnen waterstoftoepassingen beschermen. Ze helpen namelijk om veiligheid altijd te zien als een geïntegreerde functie van machines, systemen en hun onderlinge interacties in het proces. Op de Hydrogen Technology Expo Europe presenteert Pilz zijn oplossingen voor functionele veiligheid in de waterstofindustrie. Het automatiseringsbedrijf zal ook laten zien hoe waterstoftoepassingen worden beschermd tegen kwaadwillige manipulatie en onjuiste bediening.

Veilig van productie tot gebruik
De veiligheidsoplossingen van Pilz bieden toegevoegde waarde voor de gehele waterstof-waardeketen. Van het elektrolyseproces tot stoomreforming - de experts op de beursstand zullen de verschillende veiligheidsgerelateerde benaderingen uitleggen die belangrijk zijn naar gelang van het type van waterstofproductie. De zgn. small controller PNOZmulti 2 en het automatiseringssysteem PSS 4000 van Pilz beveiligen de productie van waterstof via het elektrolyseproces. Voor alkalische of PEM-elektrolyse moet rekening worden gehouden met verscheidene veiligheidseisen. De beveiligingssystemen van Pilz bewaken bijvoorbeeld sensoren voor gas- en vlamdetectie. Zodra deze sensoren iets detecteren, worden er snel passende maatregelen genomen, zoals het ontluchten van kleppen.

Het automatiseringssysteem PSS 4000 heeft ook al zijn waarde bewezen bij het in het oog houden van alle veiligheidsfuncties in waterstoftankstations – in het koelsysteem en de hogedruk-opslagtanks, alsook bij het tanken van waterstof. De experts van Pilz geven informatie over hoe het automatiseringssysteem omgaat met waterstoflekkage, vlam- en rookdetectie en temperatuur- en drukbewaking. Dankzij de gedecentraliseerde in- en uitgangen en de failsafe analoge ingangsfuncties kan het hele systeem veilig worden bestuurd en bewaakt.

Een holistische benadering van veiligheid en beveiliging
Naast functionele veiligheid omvat een holistische benadering ook Industrial Security. Dit beschrijft de bescherming van productie- en industriële systemen tegen schadelijke manipulatie en onjuiste bediening – opzettelijk of onopzettelijk.

Een voorbeeld is een verbinding op afstand met een container voor de waterstofproductie, om de status van het systeem te controleren. Deze verbinding moet worden beveiligd, anders kan het veiligheidsrelevante deel van het systeem door onbevoegden worden ingekeken of gewijzigd.

Op Hydrogen Technology Expo Europe presenteert Pilz onder andere de Industrial Firewall SecurityBridge. Binnen in het besturingsnetwerk zijn alle verbindingen tussen de ontwerp-, diagnose- of configuratietools en de besturingen beveiligd tegen kwaadaardige manipulatie en maken ze veilige verbindingen met de buitenwereld mogelijk. Met het toegangsautorisatiesysteem PITreader van Pilz en de bijbehorende RFID-transpondersleutels kunnen de installaties worden beveiligd tegen onbevoegde toegang en kunnen toegangsautorisaties betrouwbaar en individueel worden geregeld.

"Pilz is er ook van overtuigd dat alleen een integrale benadering van veiligheid en beveiliging een allesomvattende bescherming kan garanderen. Want beveiliging beschermt de beschikbaarheid van installaties en machines tegen kwaadwillige manipulatie en bedieningsfouten", benadrukt Albert Cot, Market Development Engineer bij Pilz.

Pilz op de Hydrogen Technology Expo Europe 2024: Hal A3, Stand: 3I110.

www.pilz.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers