www.technologieenindustrie.com
HIWIN News

Assenstelsel voor geoptimaliseerde gereedschapsvoorziening

Herhalingsnauwkeurigheid en langdurige stabiliteit zijn fundamentele eisen voor een gereedschapswisselaar. Daarom vertrouwt de specialist in gereedschapsmachines uit Burbach op assystemen van HIWIN GmbH in de freesmachines van de HIGH SPEED EAGLE V5 en V9 series.

Assenstelsel voor geoptimaliseerde gereedschapsvoorziening

4-assig bewerken, 5-assig bewerken, asbewerking - de freesmachines van OPS-INGERSOLL maken talrijke varianten van meerassig bewerken mogelijk. Het multigereedschapmagazijn is optioneel verkrijgbaar. “Het zwaartepunt van een freesmachine ligt eigenlijk niet bij de gereedschapswisselaar”, legt Michael Gräfe, hoofd ontwerp bij OPS-INGERSOLL, uit. "Hij moet nog steeds betrouwbaar functioneren, zo weinig mogelijk onderhoud vergen en een hoge procesbetrouwbaarheid garanderen. Je verwacht gewoon dat een gereedschapswisselaar de hele levensduur van de machine meegaat."

De MultiTool kan 100 of 150 gereedschappen bevatten voor bewerking, die geautomatiseerd en klaar voor gebruik moeten zijn binnen de kortst mogelijke wisseltijden, afhankelijk van het bewerkingsproces. En hier komt een tweeassig systeem HS22 van HIWIN GmbH om de hoek kijken: de flexibele Eenheid voor positionering in X- en Y-richting dient als aanvoeras en neemt ook de opslag en het ophalen van gereedschappen over. Het assysteem bestaat uit een dubbelassige HD-as in X-richting en een lineairtafel HT in Y-richting, elk aangedreven door een tandriem, en zorgt voor de nodige herhalingsnauwkeurigheid. De gereedschapswisselaar werkt met een besturingsondersteund magazijnbeladingssysteem. Het HIWIN tweeassysteem transporteert het benodigde Tool hoogdynamisch van een magazijnlocatie naar de insteeklocatie. Gereedschappen worden geïdentificeerd met behulp van een QR-lezer. Handmatige invoer op de machinebesturing en daarmee mogelijke foutbronnen worden geëlimineerd, wat zorgt voor extra procesbetrouwbaarheid.


Assenstelsel voor geoptimaliseerde gereedschapsvoorziening

Lineairassen met hoogwaardige walselementen waren doorslaggevend
Het oorspronkelijke ontwerp van de gereedschapswisselaar voorzag assen met schuifgeleiders. Uit de eerste tests bleek echter dat de vereiste Positionerings nauwkeurigheid en stabiliteit op lange termijn niet gegarandeerd konden worden. “Dit maakte duidelijk dat we moesten kiezen voor assen met hoogwaardige wentellichamen”, meldt Michael Gräfe. "Natuurlijk was ook de installatieruimte een uitdaging. Dankzij de hoge vermogensdichtheid van de HIWIN assen konden we een kleinere grootte kiezen en toch de prestaties leveren die we nodig hadden." Gebruikers zijn flexibel bij de configuratie van HIWIN assystemen: naast een vrij te kiezen slag in millimeterstappen is er ook een breed scala aan opties beschikbaar, zoals energiekettingen, eindschakelaars en een aandrijfaanpassing inclusief Aandrijvingen, geschikt voor elk motortype. De specialist in bewegingstechnologie biedt dus complete systemen uit één hand. HIWIN biedt op zijn website gratis calculatietools en productconfigurators voor productselectie. “De interactie tussen de online tools en de persoonlijke adviseurs is uitstekend,” zegt Michael Gräfe. "We hadden van tevoren zelf al intensief gewerkt met de ontwerpprogramma's en configurators op de website en voor het uiteindelijke Ontwerp hadden we vervolgens rechtstreeks contact met onze verantwoordelijke kantoor- en buitendienstmedewerkers, dus we werken nog steeds graag met mensen. De extra korte levertijden hebben ons uiteindelijk volledig overtuigd."

Conclusie: Met de MultiTool 100/150 biedt OPS-INGERSOLL zijn klanten een krachtige gereedschapswisselaar met een kleine voetafdruk in zijn freesmachines. Het gebruik van het tweeassige systeem van HIWIN garandeert een constante Precisie over de gehele draaitijd. De twee partners kijken nu al naar de toekomst: “De hoge schaalbaarheid van de assystemen en de uitstekende samenwerking zijn indrukwekkend. Dit zal zeker leiden tot verdere vervolgprojecten”, blikt Michael Gräfe vooruit.

www.hiwin.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers