www.technologieenindustrie.com
Southco

Southco: een gids voor soorten en typen grendels

Het beheren van de toegang tot een behuizing is een ontwerpoverweging waarmee gedurende het productontwikkelingsproces nadrukkelijk rekening moet worden gehouden. Het verlenen of verhinderen van toegang tot een behuizing kan namelijk op tal van manieren worden bereikt. Auteur: Jonathan Coulter, commercieel productmanager, Southco, Inc.

Southco: een gids voor soorten en typen grendels

Meestal worden twee oppervlakken, zoals een paneel en een frame, met elkaar verbonden door een vergrendelingsmechanisme om de gebruiker te scheiden van wat er in de behuizing wordt beveiligd.
 
Alle grendels zijn ontworpen om een oppervlaktepaneel of deur gesloten te houden. Het belangrijkste verschil tussen verschillende typen grendels is de methode voor bediening en montage. Gemakkelijke toegang, beveiliging, omgeving en andere ontwerpvereisten kunnen allemaal van invloed zijn op welk type grendel in een bepaalde toepassing moet worden gebruikt. Het kennen van de verschillende beschikbare typen grendels kan iedere ingenieur helpen zijn of haar product op de juiste manier te ontwerpen. Maar eerst moet een basisdefinitie van een grendel worden besproken.
 
Wat is een grendel?
We komen allemaal iedere dag met grendels in aanraking. Van de magnetische handgreep waarmee een keukenkastdeur wordt geopend tot de grendel waarmee de deur van een hatchback wordt geopend: grendels worden overal gebruikt. Simpel gezegd is een grendel een bevestigingsmiddel dat twee oppervlakken met elkaar verbindt, terwijl de toegang tot het interieur van de behuizing toch wordt toegestaan of juist beperkt.
 
Soorten grendels
Vergrendelingen variëren sterk in complexiteit, afhankelijk van de toepassing. Ingenieurs moeten de hierna besproken soorten grendels zorgvuldig overwegen bij het evalueren van de vereisten van hun unieke ontwerp. Er is een grote verscheidenheid aan grendels die kunnen worden gebruikt om aan de behoeften van verschillende toepassingen te voldoen.
 
Cam-vergrendeling
Cam-sluitingen zijn een eenvoudig en kosteneffectief vergrendelingstype dat ingenieurs in hun toepassing kunnen gebruiken. Dit type grendel bestaat uit een lichaam dat doorgaans is bevestigd aan een bewegend paneel of deur, en is voorzien van een nokhefboom die kan worden gedraaid om een niet-bewegend of vast paneel aan te grijpen. Zodra de deur gesloten is, draait de nok achter het vaste paneel om het bewegende paneel of de deur vast te zetten.
 
De nokkenhendel wordt bediend door een eenvoudige draaiende beweging, met de hand of met gereedschap. Voor meer veiligheid kan een vergrendelingsmechanisme in de hoofdstijl worden ingebouwd. Nokkenhendels worden doorgaans gebruikt om kastdeuren te sluiten en te beveiligen, evenals een aantal andere behuizingen. Cam-sluitingen zijn vaak verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder RVS en zink.
 
Compressievergrendeling
Een compressiegrendelis qua functionaliteit vrijwel identiek aan een nokgrendel, in die zin dat deze is samengesteld uit een lichaam en een nokhefboom die kan worden gedraaid wanneer deze met de hand of met gereedschap wordt bediend. Bij een compressiegrendel creëert de nok echter ook een klemkracht tussen de twee oppervlakken.
 
De compressiekracht tussen de twee panelen helpt trillingen of rammelen te voorkomen. Ook kan het een pakking samendrukken om voldoende afdichting te bieden ter bescherming tegen omgevingsfactoren, zoals stof of vocht. Dit kan machines beschermen tegen mogelijke schade door de externe omgeving, de onderhoudskosten verlagen en de levensduur ervan verlengen. Compressiegrendels kunnen een breed scala aan compressiekrachten leveren, afhankelijk van de toepassingsvereisten.

Push-to-close/slam-grendel
Een push-to-close-grendel houdt deuren of panelen veilig vast door de deur eenvoudig dicht te duwen. Dit type grendel wordt ook wel een ‘slaggrendel’ genoemd, vanwege het aangeboren vermogen om schade te weerstaan ​​wanneer een deur of paneel wordt dichtgeslagen. In tegenstelling tot sommige andere grendels hoeft de hendel niet te worden gedraaid om de grendel te laten vastklikken.

De manier waarop een slam-grendel functioneert, is eenvoudig. De grendel, bevestigd aan een klapdeur of paneel, bestaat uit een lichaam en een veerbelaste nok. Wanneer het paneel of de deur gesloten is, wordt de nok tegen een pasvlak gedrukt of om een sluitplaat gehaakt. De nok springt dan terug achter het pasoppervlak of vergrendelt rond de sluitplaat om het paneel of de deur op zijn plaats te houden.

In push-to-close-sluitingen kan een slot met sleutel worden ingebouwd, wat voor extra veiligheid kan zorgen. Slam-grendels zorgen voor vergrendeling zodra ze gesloten zijn en vereisen mogelijk dat een hendel, handgreep of trekker wordt bediend om de grendel te openen. Sommige andere soorten slaggrendels vereisen alleen een tegengestelde kracht om de wrijving die de grendel op zijn plaats houdt, te overbelasten.

De slaggrendel is ideaal voor apparatuur waarbij de betrouwbaarheid van de grendel voorop staat, zoals industriële apparatuur of bouw- en transporttoepassingen. Push-to-close-sluitingen zijn verkrijgbaar in zichtbare en verborgen toegangsalternatieven in een verscheidenheid aan materialen, waaronder kunststof, staal en roestvrij staal, zinkplaat, zinknikkelplaat, poedercoating. Ze zijn verkrijgbaar met opbouw- en verzonken paneelmontage, kliksluiting en zelfklevende montagestijlen, en vergrendelende en niet-vergrendelende greepstijlen, inclusief liftpeddel, handgreep, drukknop, knoptrekker, vingerschuif en knijphandgrepen. Commerciële inloopkoelkasten en autodeuren zijn twee praktijkvoorbeelden waarbij vaak push-to-close-sluitingen worden gebruikt.

Trekgrendels
Trekgrendels maken gebruik van spanning om twee oppervlakken veilig in hetzelfde vlak naar elkaar toe te trekken. Dit type grendel bestaat doorgaans uit twee delen. Het eerste stuk wordt aan één paneel bevestigd en fungeert als bedieningsmechanisme. Op het tweede paneel is het bevestigingsmechanisme gemonteerd, dat als houder fungeert. Er ontstaat spanning wanneer de hendel aan de keeper wordt gehaakt.

Treksluitingen kunnen trillingen of rammelen verminderen en ook compressie bieden. Vanwege de eenvoud wordt de trekgrendel doorgaans extern gemonteerd op motorkappen op HVAC-apparatuur. Ingenieurs die een eenvoudige toepassing ontwerpen, kunnen tot de conclusie komen dat een treksluiting de meest kosteneffectieve oplossing biedt.

Schuifsluiting
Een schuifgrendel bestaat uit een glijdend of roterend lichaam dat aan het ene oppervlak is bevestigd, terwijl de stationaire houder aan het andere oppervlak wordt bevestigd. De twee oppervlakken worden veilig wanneer het glijdende of roterende stuk achter het stabiele stuk beweegt. Schuifsluitingen kunnen worden ontworpen om zowel trillingen als ratelen te weerstaan. De bediening zal doorgaans handmatig worden uitgevoerd. Er zijn meerdere stijlen en materialen beschikbaar voor schuifgrendels, afhankelijk van de eindtoepassing en belastingsvereisten.

Bij het kiezen van het juiste type grendel voor een bepaalde toepassing moet de ingenieur alle relevante informatie verzamelen die de prestaties van de grendel kan beïnvloeden, inclusief grootte, kracht, gewicht en omgevingsfactoren, zoals of de grendel binnen of buiten zal worden gebruikt.

Binnensluitingen
Over het algemeengelden er voor binnentoepassingen niet zulke strenge eisen als voor buitentoepassingen. Ingenieurs hoeven zich geen zorgen te maken over externe omgevingsfactoren, zoals UV-straling en regen, omdat binnengrendels deze niet hoeven te weerstaan. Ingenieurs kunnen kiezen voor grendels die zijn gemaakt van economische materialen zoals plastic of zink om de totale kosten laag te houden. Het beveiligingsniveau dat nodig is voor binnentoepassingen kan ook lager zijn dan voor buitentoepassingen. Niet-afsluitbare grendels kunnen geschikt zijn, afhankelijk van de behoeften op het gebied van toegangscontrole binnen de binnenomgeving.

Buitentoepassingen
Voor buitensluitingen gelden veel strengere eisen dan voor binnensluitingen. Ingenieurs zullen rekening moeten houden met alle omgevingsfactoren en weersomstandigheden, van ijs tot hoge luchtvochtigheid. Dit kan leiden tot ontwerpoverwegingen, waaronder corrosiebestendigheid en materiaaldegradatie.

Bovendien kunnen er, afhankelijk van de branche, nalevingsvoorschriften en -normen voor het binnendringen van water en stof vereist zijn. Vergrendelingen die worden gebruikt in elektrische apparatuur en apparatuur die in aanraking komt met voedingsmiddelen moeten bijvoorbeeld mogelijk voldoen aan specifieke vereisten voor ontwerp, constructie of afdichting, zoalsIP-, NEMA- of UL-specificaties. Het integreren van grendels die aan deze normen voldoen, kan de algehele prestaties van de apparatuur verbeteren door ervoor te zorgen dat water en stof de mechanische of elektrische systemen niet verstoren.

Wanneer een grendel buitenshuis wordt geïnstalleerd, nemen de veiligheidsrisico's toe, afhankelijk van de locatie van de behuizing en de inhoud ervan. Een nutsbedrijf dat een externe elektriciteitskast beschermt, moet bijvoorbeeld een grendel installeren waardoor alleen bevoegd personeel toegang heeft tot het paneel. Ingenieurs moeten ook nadrukkelijk rekening houden met de dreiging van vandalisme en ander oneigenlijk of ondeskundig gebruik. Over het algemeen zijn buitensluitingen gemaakt van sterkere materialen, zoals roestvrij staal, en hebben ze geavanceerdere vergrendelingsmechanismen die zijn ontworpen voor een sterkere beveiliging.

Mechanische of magnetische vergrendeling
Een andere overweging waarmee ingenieurs rekening moeten houden, is de vergrendelingsmethode. Bepaalde soorten grendels bieden mechanische of magnetische vergrendeling om de deur, kast of paneel te beveiligen. Sommige grendels hebben elektronische mogelijkheden waarbij de gebruiker geen directe bediening hoeft uit te voeren om de grendel vast te zetten.

Zichtbare of verborgen grendels
Het kiezen van een verborgen of zichtbare grendel hangt af van de vereisten van de eindgebruiker en de werkomgeving. Zichtbare grendels worden gebruikt wanneer de gebruiker de grendel moet zien om deze te bedienen. Om veiligheidsredenen moeten grendels soms worden verborgen. In dat geval kunnen ze uit het zicht achter een deur of paneel worden geïnstalleerd. Verborgen grendels zorgen ook voor schone, ononderbroken oppervlakken, wat het uiterlijk van een product of apparaat, zoals een koelkastdeur of een speelautomaat, kan verbeteren.

Op maat gemaakte grendels
Ingenieurs moeten overwegen om met een ervaren leverancier samen te werken om er zeker van te zijn dat ze het juiste type grendel voor hun toepassing kiezen. De gekozen grendel moet functioneren zoals bedoeld om gebruikers toegang tot een behuizing toe te staan of juist te weigeren. Het selecteren van het juiste type vergrendeling is niet alleen belangrijk voor goede applicatieprestaties, maar kan ook de perceptie van de gebruiker beïnvloeden. Een autobezitter zal bijvoorbeeld het bevredigende gevoel van het sluiten van een dashboardkastje waarderen als er voor een hoogwaardige vergrendelingsoplossing is gekozen. Dit kan ook hun algehele perceptie van de kwaliteit van het voertuig verbeteren.

Ingenieurs moeten mogelijk een op maat gemaakte grendel ontwikkelen om een oplossing te creëren die voldoet aan de specifieke eisen van hun toepassing. Neem contact op met Southcovoor meer informatie over alle verschillende soorten grendels die beschikbaar zijn. Ons team beantwoordt graag al uw vragen over grendels en hoe deze in uw unieke toepassing kunnen passen.

www.southco.com


  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers