www.technologieenindustrie.com
Stadler News

EURO9000 krijgt groen licht voor inzet in België en Nederland

De EURO9000-locomotief van Stadler, de nieuwe generatie hybride zesassige locomotieven, heeft met succes de typegoedkeuring ontvangen voor inzet in Nederland en België.

EURO9000 krijgt groen licht voor inzet in België en Nederland

Deze goedkeuring breidt het toepassingsgebied uit van de EURO9000, die al is goedgekeurd in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De goedkeuring benadrukt het aanpassingsvermogen aan de eisen van internationale spoorwegcorridors. In Italië wordt de exploitatievergunning naar verwachting in 2024 verleend.

De EURO9000 is een interoperabele locomotief die speciaal ontworpen is voor gebruik op internationale routes langs de belangrijkste Europese spoorwegcorridors. Met bestaande goedkeuringen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland heeft de locomotief nu ook goedkeuring gekregen voor gebruik in België en Nederland.

De EURO9000-locomotief voldoet aan de technische specificaties voor interoperabiliteit (TSI) en is ontworpen om met verschillende landenspecificaties te worden uitgerust. Dit omvat conventionele automatische treinbesturingssystemen en ETCS om een soepel grensoverschrijdend verkeer te garanderen. De basisconfiguratie omvat Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Nederland en België, waar de afgelopen twee jaar ook twee prototypes met succes zijn getest.

De ontwikkeling van de EURO9000 is een antwoord op de uitdagingen van het goederenvervoer per spoor. Het krachtige en veelzijdige ontwerp biedt een efficiënte oplossing voor de toenemende eisen van grensoverschrijdend vervoer. De EURO9000-locomotief is sinds maart 2023 beschikbaar voor gebruik in Duitsland en Oostenrijk. Op 2 november kreeg de locomotief typegoedkeuring voor gebruik in Zwitserland. De huidige goedkeuring voor België en Nederland is een nieuwe mijlpaal voor Stadler en onderstreept de betrouwbaarheid en prestaties van de EURO9000 op internationaal niveau.


EURO9000 krijgt groen licht voor inzet in België en Nederland

Krachtigste locomotief in Europa
Met een vermogen van 9 MW is de EURO9000 momenteel de krachtigste locomotief op de Europese markt. Hierdoor kan hij worden ingezet op geëlektrificeerde lijnen met wisselstroom en gelijkstroom. Het modulaire ontwerp maakt het ook mogelijk om tot drie verschillende aandrijfsystemen (elektrisch, diesel en/of batterijaandrijving) samen te installeren om dezelfde treinen op niet-geëlektrificeerde baanvakken te laten rijden.

Bovendien leveren de dieselmotoren extra vermogen wanneer de locomotief via een bovenleiding van 3 kV gelijkstroom rijdt. De EURO9000 kan met hoge snelheid rijden op de belangrijkste Europese corridors voor gemengd verkeer en maakt het vaak mogelijk om langere en zwaardere treinen door één locomotief te laten trekken.

De leasemaatschappij European Loc Pool (ELP) was de eerste klant voor EURO9000-locomotieven. Tot nu toe heeft het bedrijf 30 locomotieven gekocht, waarvan er al 7 zijn geleverd en in bedrijf zijn. Onlangs heeft Alpha Trains ook 12 EURO9000-locomotieven besteld die in 2025 geleverd moeten worden.

www.stadlerrail.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers