www.technologieenindustrie.com
ABB News

USG Industrial Utilities bespaart met hoog efficiënte motoren en frequentieregelaars van ABB evenveel energie als 130 huishoudens per jaar verbruiken

360 MWh per jaar: zo veel energie bespaart USG Industrial Utilities door hun condensaatpompen te upgraden met negen hoog energie-efficiënte frequentieregelaars en IE4 elektromotoren van ABB.

USG Industrial Utilities bespaart met hoog efficiënte motoren en frequentieregelaars van ABB evenveel energie als 130 huishoudens per jaar verbruiken

USG Industrial Utilities is verantwoordelijk voor de exploitatie van utility installaties en netwerken op industrieterrein Chemelot in Geleen, vertelt Sonny Schepers, Senior Sustainability Engineer & Advisor Commercial Affairs bij USG. “Het gaat om installaties die elektriciteit, stoom, aardgas, technische gassen en diverse soorten water produceren en distribueren naar de fabrieken van onder andere SABIC, OCI Nitrogen, Fibrant, Arlanxeo en AnQore.” Bij USG Industrial Utilities werken ruim 200 mensen.

Energie-audit voor inzicht
Een organisatie als USG gebruikt voor haar activiteiten flink wat energie en kan dus ook flink impact maken door zo energie-efficiënt mogelijk te werken. Toen het bedrijf ging kijken naar de mogelijkheden om hun verouderde frequentieregelaars te vervangen, vroeg USG ABB om advies. August Zaal, Account Manager bij ABB Motion Services, stelde voor om allereerst een energie-audit uit te voeren. “Zo konden we inzicht krijgen in de energie-efficiëntie van de pompsystemen die door de elektromotoren werden aangedreven.”

De resultaten logen er niet om: door negen oude motoren te vervangen door hoog energie-efficiënte IE4-exemplaren en deze aan te sturen met ACS880 frequentieregelaars, zou USG het jaarlijkse energieverbruik van de pompen met maar liefst 4,5% kunnen verlagen en 360 MWh kunnen besparen. Schepers: “Dat is evenveel als het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van ca. 130 Nederlandse huishoudens.” De terugverdientijd van de netto investering in de efficiënte elektromotoren en frequentieregelaars zou bij de energieprijzen van dat moment ergens tussen de één en drie jaar liggen.

IE4 voor de prijs van een IE3
Dankzij de Energie Efficiëntie Actie van ABB werden de laag energie-efficiënte elektromotoren vervangen door hoog energie-efficiëntie IE4-motoren tegen de prijs van IE3-motoren. Schepers: “Een aantrekkelijke optie, omdat we én duurzamer én kosten-efficiënter zouden gaan werken.” De upgrade werd gepland uitgevoerd om onnodige downtime te voorkomen.

Recycling van elektromotoren...
De oude elektromotoren en frequentieregelaars werden door ABB-partners ingenomen voor recycling volgens de nieuwste technologie. Zaal: “Maar liefst 98% van materiaal fracties uit de oude motoren worden op deze manier binnen de EU hergebruikt om onder andere nieuwe motoren van te maken. Ze bevatten waardevolle grondstoffen zoals koper, aluminium en ijzer. Die gaan nu niet verloren en zo zetten we samen, met partners en klanten, een grote stap op weg naar de circulaire economie.”

... en van frequentieregelaars
Ook voor frequentieregelaars biedt ABB een – kosteloze – recyclingdienst aan. Tot 88% van de grondstoffen uit oude frequentieregelaars kunnen worden hergebruikt binnen de Europese Unie en restmateriaal wordt gebruikt voor energieterugwinning. In meerdere opzichten gunstig, zegt Zaal. “Door frequentieregelaars te laten recyclen lever je als organisatie een belangrijke bijdrage aan de naleving en rapportage van de WEEE-richtlijn die de inzameling en recycling van e-waste regelt.”

Duurzaamheid en financieel rendement
Schepers was verrast hoeveel energiebesparing er mogelijk was. “In eerste instantie overwogen we om alleen de oude frequentieregelaars te vervangen. Maar de audit liet zien dat we veel meer energie zouden besparen als we ook de laag-efficiënte elektromotoren zouden vervangen. Bovendien worden bedrijven vanuit de overheid verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit te voeren (energiebesparingsplicht). We waren positief verrast hoe gemakkelijk de oplossingen konden worden geïmplementeerd en hoe interessant de terugverdientijd was. Dit project past uitstekend in onze duurzaamheidsstrategie.”

“Minder is meer,” besluit Zaal. “Door efficiëntere elektromotoren en frequentieregelaars in te zetten, behalen we meer winst voor het milieu en daarbij levert energie-efficiëntie een flinke kostenbesparing op. Een energie-audit is een goed startpunt om te meten hoe efficiënt motor aangedreven applicaties opereren en in kaart te brengen waar het grootste energiebesparingspotentieel ligt. Of het nu gaat om pompen, ventilatoren of compressoren. De audit helpt om betere beslissingen te nemen over manieren om energie en CO2 te besparen en duurzaamheid binnen de organisatie een boost te geven.”

Wilt u net als USG Industrial Utilities verduurzamen? ABB denkt graag met u mee over duurzaamheidsvraagstukken. Zo kan ABB op locatie een energie-audit voor u uitvoeren. Eerst meer weten over IE4-motoren voor de prijs van IE3? Hier leest u meer over de Energie Efficiëntie Actie van ABB. Deze loopt nog tot 31 december 2023.

www.abb.com
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers