www.technologieenindustrie.com
Southco

Een gids voor kastdeursluitingen

door Cindy Bart, Global Product Manager, Southco, Inc.

Een gids voor kastdeursluitingen

Niet elke kastdeur is hetzelfde, dus één type kastdeursluiting werkt niet voor alle toepassingen. Er zijn verschillende manieren van bediening en verschillende deurstijlen die verwarrend kunnen zijn voor een technicus die niet bekend is met alle beschikbare opties.

Alvorens de verschillende ontwerpoverwegingen nader te onderzoeken, kunnen ontwerpers aan de hand van een stuk basiskennis over de werking van een kastsluiting bepalen welke kastsluiting het meest geschikt is voor hun toepassing.

Wat is een kastsluiting?

Eenvoudig gezegd wordt een kastsluiting ontworpen om een kastdeur gesloten te houden en de eindgebruiker snel toegang te geven tot het interieur van de kast. Een kastsluiting is een middel om de kastdeur stevig met het frame te verbinden. Hoewel dit eenvoudig klinkt, hebben kastsluitingen verschillende bedieningsmethoden.

Typen kastsluitingen die ontwerpers moeten kennen

De bediening van de kastsluiting hangt af van de manier waarop toegang tot de kast wordt verkregen en of het een verantwoorde aanvulling is op de esthetiek van het oppervlak. Doorgaans kan een gebruiker een kastsluiting openen door er met de handen aan te trekken, te duwen, te draaien, te schuiven of op te tillen. Sommige kastsluitingen maken gebruik van magneten, andere gebruiken veren. De keuze van een kastsluiting hangt af van de omgeving, de behoeften van de gebruiker en meer.

Zichtbare of verborgen sluitingen

Technici moeten bepalen of de kastsluiting zichtbaar moet zijn vanaf de buitenkant van de kast. Een zichtbare sluiting moet eindgebruikers duidelijk maken hoe ze de kastdeur moeten bedienen om hem te openen. Een verborgen kastsluiting die zich achter de deur bevindt, kan het uiterlijk van de kast verbeteren en het industrieel ontwerp completeren. Het verbergen van de kastsluiting kan ook voor extra veiligheid zorgen, omdat een ongewenste gebruiker niet ziet dat achter het buitenoppervlak een kast schuil gaat.

Mechanische of magnetische sluitingen

Kastsluitingen kunnen een deur op magnetische of mechanische wijze met het frame verbinden. Sommige gebruikers vinden het prettiger om een magnetische sluiting te openen dan een mechanische sluiting. Beide soorten sluiting bieden dezelfde functionaliteit.

Sloten met wel of niet afsluitende sluitingen

Bij veel kastsluitingen kan de gebruiker de kast afsluiten na de kast te hebben geopend. Sommige kasten bevatten waardevolle informatie of voorwerpen die de gebruiker wil beschermen. Afsluitende sluitingen kunnen worden geopend met een sleutel of uniek gereedschap als de gebruiker toegang wil tot het interieur van de kast.

Sluitingen openen met aanraken, trekken, duwen, draaien, schuiven of tillen

Deze kastsluitingen bieden allemaal dezelfde functionaliteit: toegang tot de kast. Het enige verschil is de wijze van bediening. Er zijn meerdere manieren waarop een gebruiker zijn kast kan openen, afhankelijk van een paar factoren.

Wat is een aanraaksluiting?Een aanraaksluiting zorgt voor een greeploos uiterlijk bij kasten, terwijl de binnenkant van de kast toch makkelijk toegankelijk is. Een aanraaksluiting bestaat uit alleen een sluitingsmechanisme of een sluitingsmechanisme en een schootplaat. Aanraaksluitingen kunnen worden verborgen achter kastdeuren met verschillende afmetingen en diktes en maken gebruik van magnetische of mechanische krachten om het paneel gesloten te houden.

Met een veerbelast ontgrendelmechanisme kunnen gebruikers eenvoudig op de kastdeur drukken om de sluiting te ontgrendelen en de deur te openen. Een mechanische aanraaksluiting maakt gebruik van een ratel en een veer. Als kracht wordt uitgeoefend op de ratel, ontgrendelt deze en vervolgens duwt het veermechanisme de kastdeur open. Om de kastdeur te sluiten, duwt de gebruiker de deur weer dicht, waardoor de ratel zich weer vast zet.

Magnetische aanraaksluitingen zijn uitgerust met een magneet aan het uiteinde van een veerbelaste zuiger om de deur gesloten te houden. Om de kast te openen, drukt de gebruiker op de deur waardoor de zuiger openspringt en de deur wordt geopend. Vervolgens drukt de gebruiker nogmaals op de deur om de veerbelaste zuiger samen te drukken en de magneet te verbinden met de metalen deur of de gemonteerde sluitplaat.

Het installeren van een aanraaksluiting op een kastdeur is betrekkelijk eenvoudig. De aanraaksluiting wordt meestal uit het zicht geïnstalleerd, op de achterkant van de kastdeur of op het frame of op een kastplank vlakbij de rand, en tegenover de kastdeurscharnieren. Gebruikers kunnen aanraaksluitingen meestal zelf installeren.

Wat is een drukknopsluiting?
In tegenstelling tot aanraaksluitingen zijn drukknopsluitingen zichtbaar aan de buitenkant van de kast. Gebruikers bedienen de sluiting door op een toets of knop te drukken om de kastdeur te openen. Drukknopsluitingen maken gebruik van een veer om de toets of knop gesloten te houden. Wanneer de knop wordt ingedrukt, wordt de veer samengedrukt zodat de pal wordt ontgrendeld. Als de knop wordt losgelaten, springt de pal weer terug in de vergrendelde toestand.

Een ander type drukknopsluiting heeft een knop die in vergrendelde toestand op gelijke hoogte zit met het kastoppervlak. Als de knop wordt ingedrukt, springt hij naar buiten en verschijnt er een handgreep waaraan kan worden getrokken of gedraaid om de sluiting te openen. Een andere uitvoering heeft een knop die duidelijk zichtbaar is op het kastoppervlak, met optionele treklipjes die zorgen voor een extra hefboom om gebruikers te helpen bij het openen van de kastdeur.

Overwegingen bij kastsluitingen

Om de bij hun toepassingen passende kastsluitingen te selecteren, moeten technici de volgende toepassingscriteria overwegen bij het nemen van een beslissing.

Welk materiaal
Ontwerpers/technici hebben de keus uit verschillende materialen voor sluitingen, zoals kunststof, staal en roestvast staal. De omgeving waarin de kastsluiting wordt gebruikt, bepaalt grotendeels het type materiaal dat moet worden toegepast. Een sluiting kan worden gebruikt in een productieomgeving, waar andere materiaalvereisten gelden dan voor een kast in een keuken.

Eisen ten aanzien van kracht

De mate van kracht die nodig is om een deur te openen kan ook bepalend zijn voor het type kastsluiting. Kastsluitingen vereisen verschillende maten van kracht om toegang te krijgen tot het interieur van de kast. Het gekozen materiaal kan daarbij een rol spelen bij de kracht die nodig is om de kastdeur te openen.

 

Paneeldikte

Een voor de hand liggend vereiste voor een kastsluiting is de dikte van het kastpaneel. Als de kast te dik of te dun is voor een bepaalde sluiting, is de sluiting geen ideale keuze voor de bijbehorende toepassing. Door de paneeldikte te meten voordat een sluitingsoplossing wordt gekozen, kan worden voorkomen dat later in het proces ontwerpwijzigingen moeten worden doorgevoerd.

Bedieningsmethode

Een van de bepalende eigenschappen van een kastsluiting is de bediening. Hierbij moet zorgvuldig rekening worden gehouden met de unieke behoeften van de eindgebruiker en welke methode het beste is voor zijn omgeving. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een gebruiker die de hele dag handschoenen draagt, bepaalde typen kastsluiting niet kan openen. Hierbij kan worden gekozen uit opties voor sluitingen, waarmee gebruikers met duwen, trekken, tillen, draaien of schuiven toegang kunnen krijgen tot het interieur van de kast.

Beveiliging

Het beveiligen van de inhoud van de kast kan een belangrijke rol spelen bij het ontwerp. Bij kasten waarin voorwerpen van hoge waarde of gevoelige documenten worden bewaard, kan worden gekozen voor een kastsluiting met een vergrendelsysteem. Sluiting- en sleutelsystemen kunnen in kasten worden geïntegreerd om de inhoud te beveiligen.

Sommige kastsluitingen zijn alleen toegankelijk met een speciale sleutel of gereedschap dat speciaal is ontworpen voor een bepaalde deurstijl. Het inbouwen van een afsluitbare kastsluiting kan ervoor zorgen dat de kast alleen toegankelijk is voor bevoegde gebruikers. Verborgen kastsluitingen kunnen worden gebruikt voor toepassingen waarbij een lager beveiligingsniveau aanvaardbaar is. 

Wilt u meer weten over ontwerp en selectie van kastsluitingen? Neem contact op met Southcovoor meer informatie over het gebruik van de juiste kastsluiting voor uw toepassing. Onze technici kunnen helpen bij het kiezen van de juiste oplossing, of bij het ontwerpen van een op maat gemaakte kastsluiting die voldoet aan uw eisen.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers