www.technologieenindustrie.com
Igus News

GECERTIFICEERDE VEILIGHEID: NIEUW BIOCOMPATIBEL IGUS KOGELLAGERMATERIAAL VOOR MEDISCHE TECHNOLOGIE

Xirodur MT180 voldoet aan 's werelds strengste veiligheidsnormen en verlaagt de certificeringskosten voor medische apparaten.

GECERTIFICEERDE VEILIGHEID: NIEUW BIOCOMPATIBEL IGUS KOGELLAGERMATERIAAL VOOR MEDISCHE TECHNOLOGIE

igus, de specialist in motion plastics, breidt zijn assortiment hoogwaardige kunststoffen voor medische technologie uit. Nieuw in het productassortiment: xirodur MT180, een materiaal voor lichte, hygiënische, smeermiddelvrije xiros groefkogellagers - gecertificeerd volgens de strengste normen, zoals USP Klasse VI en DIN EN ISO 10993. Door de gecertificeerde biocompatibiliteit van het materiaal spelen fabrikanten van medische technologie, zoals bioreactoren, op safe en besparen ze tijd en geld voor productcertificering.

Ook in de medische en farmaceutische technologie vervangen machine- en installatietechnici steeds vaker metalen componenten zoals groefkogellagers, door tegenhangers van hoogwaardig kunststof. Het voordeel is dat de kogellagers uit de igus xiros-serie werken zonder smering en onderhoudsvrij zijn terwijl ze toch wrijvingsarm en hygiënisch blijven. Een veelvoorkomend probleem is dat niet alle kunststoffen geschikt zijn voor alle medisch-technologische toepassingen. Tot nu toe hebben fabrikanten vaak tijd en kosten moeten plannen voor nieuwe montagecertificering. "We investeren veel energie in onderzoek en ontwikkeling. Op die manier brengen we materialen op de markt die zijn gecertificeerd volgens de strengste normen ter wereld - materialen die fabrikanten van medische technologie zonder aarzelen kunnen gebruiken", zegt Marcus Semsroth, Hoofd Business Unit xiros Polymeer Kogellagers bij igus. "Een van onze nieuwste ontwikkelingen is xirodur MT180, een biocompatibel materiaal waaruit lichte, hygiënische, niet-magnetische xiros groefkogellagers kunnen worden vervaardigd."

xirodur MT180: zelfs goedgekeurd voor contact met de bloedbaan
De nieuwe kogellagers van xirodur MT180 zijn geschikt voor toepassingen zoals bioreactoren, die micro-organismen kweken in een voedingsbodem. Deze reactoren speelden een cruciale rol bij de productie van RNA-vaccins tijdens de COVID-19-pandemie. De kogellagers kunnen bijv. in het roerwerk worden gebruikt. Ze zijn geclassificeerd volgens USP 88 Klasse VI. USP staat voor United States Pharmacopeia, een Amerikaans compendium van geneesmiddeleninformatie dat kwaliteitsnormen voor geneesmiddelen definieert – enkele van de strengste ter wereld. Deze classificatie bewijst dat de igus kogellagers hier geen risico op vervuiling vormen. "xirodur MT180, ons nieuwe materiaal, heeft daarmee de hoogste biocompatibiliteitsklasse bereikt", zegt Semsroth. In deze klasse is de hoogwaardige kunststof zelfs goedgekeurd voor contact met de bloedbaan en is daarom net zo biocompatibel als de materialen die in implantaten worden gebruikt. Het materiaal voldoet ook aan DIN EN ISO 10993 voor medische producten.

Geschikt voor prothesen, laboratoriumapparatuur en ziekenhuisbedden
De enkelrij xiros groefkogellagers van hoogwaardig kunststof behoren tot de familie van de rollende kogellagers. Ze bestaan uit vier componenten: een binnenste- en buitenste loopbaan, een kooi en de kogels die de last dragen. Kooi en loopbanen zijn spuitgegoten van xirodur MT180. De kogels kunnen naar wens van RVS of glas gemaakt worden. Bij gebruik van glazen kogels zijn de lagers volledig niet-magnetisch en elektrisch isolerend. Hierdoor zijn ze geschikt voor magnetic resonance imaging (MRI), een methode waarbij een pulserend magnetisch veld conform USP 88 wordt gebruikt om de binnenkant van het lichaam laag voor laag zichtbaar te maken. Aangezien het magnetische veld vele duizenden malen sterker is dan het aardmagnetische veld, kunnen conventionele metalen wentellagers niet worden gebruikt. "Kogellagers gemaakt van xirodur MT180 zijn niet alleen geschikt voor bioreactoren en MRI, maar ook voor prothesen en orthesen, röntgenrobots, laboratoriumapparatuur en ziekenhuisbedden", zegt Ulf Hottung, Medical Technology Industry Manager bij igus. Semsroth vult aan: "De kogellagers zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof, dus ze zijn niet alleen bestand tegen corrosie en vuil, maar ook tot 50% lichter en zeer duurzaam. Om kwaliteit en veiligheid te garanderen, testen we elk van onze kogellagers in ons eigen testlaboratorium."

www.igus.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers