www.technologieenindustrie.com
Igus News

SUPERSCHOON: NIEUW IGUS TANDKRANSLAGER VOOR CONTACT MET LEVENSMIDDELEN

Hygiënisch ontworpen tandkranslagers zijn schaars geweest op de markt. Fabrikanten van speciale machines voor hygiënegevoelige zones moeten daarom vaak extra afdekkingen ontwerpen.

SUPERSCHOON: NIEUW IGUS TANDKRANSLAGER VOOR CONTACT MET LEVENSMIDDELEN

Fabrikanten van speciale machines voor hygiënische zones in de levensmiddelen-, medische en farmaceutische industrie kennen het probleem: de markt biedt nauwelijks hygiënisch ontworpen tandkranslagers voor roterende componenten in bijvoorbeeld een flessenvulinstallatie. Klassieke modellen geven bacteriën veel kansen en kunnen meestal niet grondig genoeg worden gereinigd. Daarom is meestal extra ontwikkelingswerk voor een hygiënische afdekking nodig, wat meer tijd en geld kost. "Wij willen een eenvoudiger oplossing bieden en daarom hebben wij een hygiënische versie van onze iglidur PRT tandkranslager ontwikkeld," zegt Fabian Wieking, Product Manager PRT tandkranslagers bij igus. "Deze is gemaakt van roestvaststaal en FDA-conforme kunststoffen, en dankzij het ontwerp kunnen gebruikers het reinigen zonder dat er resten achterblijven en zonder het uit de machine te halen. Dit maakt een extra afdekking overbodig."

Nieuw ontwerp maakt eenvoudige reiniging tijdens gebruik mogelijk
Bij de constructie van het nieuwe tandkranslager volgden de ingenieurs van igus de richtlijnen van de European Hygienic Engineering and Design Group, een vereniging van onderzoeksinstituten, volksgezondheidsinstellingen, voedselverwerkers en leveranciers van apparatuur voor voedselproductie. Het hoofddoel was bacteriën zo weinig mogelijk kansen te geven. De gebruiker vindt daarom geen hoeken van 90 graden, lasnaden of randen. Alle lageronderdelen van de draaikrans zijn afgerond. Alle oppervlakken hebben ook een helling van minstens drie graden, zodat het water volledig wegloopt. Overal waar metaal en metaal elkaar ontmoeten, worden afdichtingen gebruikt die voldoen aan de FDA-normen. Dit voorkomt dode ruimtes - bijvoorbeeld bij schroefverbindingen. "Deze speciale ontwerpkenmerken maken clean-in-place processen mogelijk," zegt Wieking. "Voor de reiniging is geen demontage nodig. Gebruikers kunnen het lager gewoon afspoelen met schoonmaakmiddelen, waardoor alle resten betrouwbaar worden verwijderd."

igus produceert op verzoek een tandkranslager van een speciaal component
De hygiënische uitvoering van het PRT-tandkranslager is een marktrijpe studie. "We zien dat de voedings- en verpakkingsindustrie zich snel ontwikkelt en dat er steeds meer vraag is naar speciale machines," zegt Wieking. "In de meeste gevallen hebben fabrikanten echter speciale componenten nodig. Daarom bieden wij hen de mogelijkheid het nieuwe hygiënisch ontworpen tandkranslager volgens hun individuele eisen te laten vervaardigen." De gebruikers profiteren ook van de gebruikelijke voordelen van igus producten: de roestvaststalen ringen bewegen op glij-elementen van iglidur, een hoogwaardige kunststof waarin vaste smeermiddelen zijn geïntegreerd. Ze maken een wrijvingsarme droge werking mogelijk en beschermen het milieu. De draaikranslagers worden montageklaar geleverd, en door de zelfsmerende werking blijven ze jarenlang onderhoudsvrij werken.

www.igus.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers