www.technologieenindustrie.com
Igus News

ECOLOGICAL: EERSTE REEKS IGUS GLIJLAGERS VAN GEREGENEREERDE TRIBO-KUNSTSTOF

Sociale veranderingen, verantwoordelijkheid voor het milieu en veranderingen in de manier waarop wij kunststoffen gebruiken, krijgen aandacht in de industrie.

ECOLOGICAL: EERSTE REEKS IGUS GLIJLAGERS VAN GEREGENEREERDE TRIBO-KUNSTSTOF

Voor klanten die geïnteresseerd zijn in duurzamere ontwerpen voor hun bewegende toepassingen, biedt igus nu een interessant alternatief: vier nieuwe materialen gemaakt van gerecycleerde kunststof zijn beschikbaar in het nieuwe productgamma iglidur ECO.

Op zijn hoofdlocatie in Keulen ontwikkelt en test de motion plastics specialist igus tribologisch geoptimaliseerde hoogwaardige kunststoffen voor bewegende toepassingen: glijlagers, lineaire lagers, kogellagers, sferische lagers, kabelrupsen, kabels, 3D-printmaterialen en op kunststof gebaseerde low cost robotica. De voordelen van tribo-polymeren liggen voor de hand. Ze zijn licht in gewicht en onderhoudsarm, en behoeven tijdens hun hele levensduur geen extra smering. Dit is een enorm voordeel, want alleen al in Duitsland wordt jaarlijks meer dan één miljoen ton smeerolie verkocht, waarvan het grootste deel in het milieu terechtkomt. De iglidur glijlagertechnologie kan deze vervuiling verminderen en tegelijkertijd de levensduur van de toepassing verlengen. Met het glijlagerassortiment van ECO-materialen begint igus nog vroeger in de productlevenscyclus en gebruikt het regranulaat om nieuwe glijlagers te produceren.

Vier iglidur ECO-materialen die geen smering of onderhoud vereisen
De nieuwe serie bestaat uit 97 tot 100% hergebruikte iglidur-materialen. Daartoe kan gebruik worden gemaakt van de zogenaamde sprue, een klassiek afvalproduct bij spuitgieten. Het nieuwe productgamma glijlagers omvat vier materialen die hun voordelen in de meest uiteenlopende toepassingen bewijzen: iglidur ECO H is bijzonder bestand tegen temperatuur en media en kan daarom worden gebruikt in zeer corrosieve en hete omgevingen. iglidur ECO P biedt een hoge mechanische sterkte met een lage vochtopname en is daarom ideaal voor buitengebruik. Het betaalbare iglidur ECO A180 materiaal is geschikt voor prijsgevoelige toepassingen, terwijl iglidur ECO G extreem robuust en veelzijdig is.

Minder microplastic deeltjes dankzij abrasiebestendige kunststoffen
Net als het hele productaanbod van iglidur glijlagers, zijn alle ECO-materialen smeermiddelvrij en kan hun levensduur online worden berekend. In 15.000 tribologische tests per jaar bewijzen de nieuwe ECO-serie en de andere 58 iglidur-materialen hoe bestand ze zijn tegen abrasie en slijtage. Minder slijtage betekent minder microplastics-vervuiling en een aanzienlijk langere levensduur. Het is niet nodig om de machine of afzonderlijke onderdelen op korte termijn te vervangen. Als deze componenten ook nog eens "smart" zijn en hun levensduur bij reële werking exact voorspellen, zijn regelmatig onderhoud en vervanging niet meer nodig. Het glijlager wordt alleen vervangen als dat nodig is. Dit kan ook de levensduur van de afzonderlijke componenten in de toepassing verlengen. Het is niet nodig routinematig onderdelen te vervangen die nog goed functioneren.

www.igus.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers