www.technologieenindustrie.com
Igus News

Nieuwe sferische kogel van igus-polymeer verbetert voedselveiligheid

Om machines en systemen in de voedingsindustrie nog veiliger te maken, lanceert igus een nieuwe standaard met de hoogwaardige kunststof iglidur A181 als materiaal voor de sferische kogel voor het igubal Food Contact (FC) gewrichtsysteem. De sferische kogel heeft driemaal de slijtvastheid van zijn iglidur FC180 voorganger, kost 25% minder en is smeermiddelvrij, onderhoudsvrij, hygiënisch en voldoet aan FDA en EU 10/2011.

Nieuwe sferische kogel van igus-polymeer verbetert voedselveiligheid
Meer voedselveiligheid met smeermiddelvrije motion plastics van igus: dankzij de nieuwe sferische kogel A181 is het igubal FC gewrichtsysteem nu drie keer zo slijtvast en kost 25% minder.

Het nieuwe sferische kogelmateriaal iglidur A181 verdrievoudigt de slijtvastheid van het igubal FC gewrichtsysteem.

"Is er iets dat we nog kunnen eten zonder ons er zorgen over te maken?" Steeds meer consumenten stellen deze vraag nu er regelmatig producten worden teruggeroepen. Levensmiddelenproducenten hebben voortdurend te kampen met gevaarlijke verontreinigingen, vaak kleine splinters van defecte onderdelen van verwerkingsmachines. "Bottelarij, vleesverwerkende machine of verpakkingssysteem: fabrikanten moeten de robuustheid en betrouwbaarheid van hun apparatuur voortdurend verbeteren en tegelijkertijd de detecteerbaarheid van kleine verontreinigingen vergroten", zegt Dennis Steffen, productmanager igubal sferisch lagers bij igus. "Wij ondersteunen fabrikanten bij deze optimalisering van de voedselveiligheid door de continue ontwikkeling van igubal FC staande lagerblokken, stangkoplagers en vaste flenslagers. Onze laatste innovatie is een sferische kogel gemaakt van het nieuwe iglidur A181 materiaal."

Drie keer betere slijtvastheid tegen slechts driekwart van de kosten van de vorige versie
De behuizing van het igubal FC gewrichtsysteem is nog steeds gemaakt van igumid FC - een robuuste, corrosievrije hoogwaardige kunststof die bestand is tegen vocht, zuren, logen en UV-straling. Onlangs is echter overgeschakeld van FC180 op iglidur A181 - een opvolger die een hoge slijtvastheid heeft. "Dankzij de nieuwe materiaalsamenstelling is de bolvormige kogel op roestvrijstalen assen tot drie keer zo slijtvast als de vorige FC180-versie", aldus Steffen.

"Dit maakt bewegingen in de machine nog veiliger en betrouwbaarder." Zoals alle igus-producten bewijzen de igubal sferische lagers hun levensduur in talrijke tests in het 3.800 m² grote igus-testlaboratorium. Tegelijkertijd werd de prijs met 25% verlaagd - een positief neveneffect dat het voor veel werktuigbouwkundigen gemakkelijker maakt om klassieke metalen verbindingssystemen te vervangen. "Het prijsvoordeel is nu enorm. igubal FC kost tot 85% minder dan roestvaststalen varianten."

Het elimineren van smeermiddelen verbetert machine- en systeemhygiëne
Het igubal FC gewrichtsysteem met de nieuwe A181 sferische kogel kost echter niet alleen minder dan metalen tegenhangers, maar verbetert ook de hygiëne van de machines en apparatuur in de voedingsindustrie. In tegenstelling tot metalen kogellagers is er geen extern smeermiddel nodig waar vuil en stof zich aan kunnen hechten, waardoor kleverige afzettingen en een potentieel besmettingsrisico ontstaan. In plaats daarvan integreert igus een vast smeermiddel in het materiaal dat na verloop van tijd automatisch vrijkomt, wat zorgt voor een hygiënische droge werking met lage wrijving. Zowel de behuizing als het nieuwe bolvormige kogelmateriaal voldoen daarmee aan FDA en EU 10/2011.

"De goedkeuring van de FDA, met een van de strengste hygiënerichtlijnen ter wereld, en de naleving van EU-richtlijn 10/2011 bevestigen het hoge hygiëneniveau van het gewrichtsysteem", aldus Steffen. Om de hygiëne verder te verbeteren, zijn zowel de lagerbehuizing als de kogel blauw gekleurd, een kleur waarop voedselresten en schimmelsporen snel kunnen worden herkend tijdens reinigingscontroles en die optische detectie vergemakkelijkt in geval van machineschade. In het materiaal van de behuizing zijn ook levensmiddelenconforme, detecteerbare additieven geïntegreerd. In noodgevallen kunnen metaaldetectoren hiermee zelfs de kleinste fragmenten vinden - in het bereik van een tiende gram.

www.igus.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers