www.technologieenindustrie.com
25
'22
Written on Modified on
Infrabel News
Infrabel en federale regering investeren fors in Gents deel van North Sea Port
Infrabel legt de laatste hand aan een paar belangrijke spoorprojecten die het goederenvervoer in het Gentse deel van de North Sea Port nog efficiënter, sneller en veiliger moeten maken. Eén van de werven is het aanleggen van twee lange sporen in het rangeerstation van Gent Zeehaven. Daarnaast werkt Infrabel ook aan de vernieuwing van twee goederenlijnen en verschillende spooraansluitingen van bedrijven in het havengebied.
Deze spooraansluitingen zijn levensnoodzakelijk voor de economische activiteit. Het spoor moet aantrekkelijk zijn voor de bedrijven. Daarom blijven Infrabel en de federale regering de volgende jaren investeren in de verdere ontwikkeling van de spoorinfrastructuur in Gent want dat is goed voor de economie en ons milieu.
Nieuwe spoorinfrastructuur goed voor goederenvervoer, modal shift en economie
Rangeerstation Gent Zeehaven krijgt 2 nieuwe lange sporen
Het rangeerstation Gent-Zeehaven is met bijna 60 sporen dé logistieke draaischijf voor de haven. Hier komen goederentreinen aan, vertrekken ze opnieuw, worden ze samengesteld en men wisselt hier ook tussen elektrische en diesellocomotieven wanneer dat nodig is. Zonder deze infrastructuur ligt het goederenspoorvervoer in het Gentse deel van de North Sea Port zo goed als lam. Daarom investeren Infrabel en de federale regering volop in deze strategische infrastructuur.
In mei 2019 startte Infrabel met het vernieuwen en ombouwen van een deel van de spoorinfrastructuur. Het rangeerstation bestaat uit drie sporenbundels (D, E en G). In bundel D worden nu 2 sporen verlengd zodat er in totaal 3 lange sporen zijn (tot voor kort was er maar 1 lang spoor). Deze verlengde sporen, die goederentreinen tot 750 meter kunnen ontvangen, stonden al een tijd hoog op de verlanglijst van de haven en onze klanten. Lange sporen zijn een belangrijke reden voor bedrijven om, voor hun transport, te kiezen voor het spoor. Lange treinen zorgen ervoor dat transportkosten kunnen dalen. Zeker voor de lange afstand. Ze zijn ook milieuvriendelijker want ze halen heel wat vrachtwagens van de weg. Dat betekent minder files en minder uitstoot. Goed dus voor de economie en voor ons milieu. Dat is de modal shift waar de federale regering en Infrabel sterk op inzetten. Daarnaast zijn die lange sporen ook in lijn met wat Europa wil. Eind mei 2022 zijn de werkzaamheden voor de verlenging van de sporen klaar en kunnen de treinen ze gebruiken.
Alexander De Croo, Eerste minister: "Het Belgische spoorwegnet was een van de eerste dat in Europa werd ontwikkeld. Als we aan treinen denken, denken we vaak aan passagiers. Maar het spoor is ook een van de meest evidente oplossingen voor onze industrie en het Georges Gilkinet, federaal Minister van Mobiliteit: “Het goederentransport per spoor is de sleutel voor de toekomst van onze mobiliteit: goed voor het klimaat, goed voor onze economie en onze werkgelegenheid en goed voor de verkeersveiligheid. Een goederentrein haalt 50 vrachtwagens van de weg. Hier in de haven van Gent zien we al concrete resultaten van de investeringen van de Vivaldi-regering sinds eind 2020, met langere treinsporen voor nog meer efficiëntie en competiviteit. En we zullen verder blijven investeren, want het doel is duidelijk: een verdubbeling van het vervoerde volume goederen per spoor tegen 2030.”
Spooraansluitingen van levensbelang voor heel wat bedrijven
Wat verder in de haven werkt Infrabel aan de vernieuwing van 2 industriële spoorlijnen in Wondelgem (L216) en Evergem (L217) langs de Ringvaart. Tegelijk worden ook de spooraansluitingen van verschillende bedrijven vernieuwd. Deze werken startten in oktober vorig jaar en zullen klaar zijn in juli 2022. Concreet gaat het over Disteel, een dochter van ArcelorMittal in Wondelgem. Het bedrijf ontvangt dagelijks een goederentrein met stalen balken vanuit Luxemburg. Deze producten worden nog verder verwerkt en gaan naar grote industriële klanten en andere aannemers in de bouw. Zonder deze spooraansluiting gaat dat niet. Het is dus letterlijk een levensader. Op weekbasis gaat het hier over zo’n 1.000 ton staal dat per spoor getransporteerd wordt. Dat is het equivalent van zo’n 40 vrachtwagens per week minder op de weg. Voor de spooraansluiting van dit bedrijf vernieuwde Infrabel de wissel, een overweg en 2,1 km spoor (spoorstaven en dwarsliggers).
transport van goederen. Het combineert alle argumenten: snelheid, kosten en duurzaamheid. Met deze regering hebben we van groene mobiliteit een van de pijlers van ons beleid gemaakt en een van de centrale assen van het herstelplan dat met de Europese Commissie is opgezet. De ambitie is duidelijk: het volume van het goederenspoorvervoer in België verdubbelen tegen 2030. Gent en de verbinding met North Sea Port zijn een concreet voorbeeld van deze ambitie.”
Daarnaast heeft Infrabel in Bundel D in totaal 23 nieuwe wissels (8 in 2022 en 15 in 2019) aangelegd, de sporen en dwarsliggers vernieuwd en de seininrichting en de bovenleiding gemoderniseerd. De totale investering in Bundel D bedraagt 7,4 miljoen euro (waarvan 1,2 miljoen komt uit de Belgische en Europese herstelplannen van de federale regering en de rest via overheidsdotatie en eerder toegekende Europese subsidies voor de verlenging van de sporen).
In Evergem werd liefst 4,3 km spoor, 3 wissels en een overweg vernieuwd. Deze modernisering is erg belangrijk voor de bedrijven EOC (chemie en latexproducten) en TWZ (tankreiniging) die zijn aangesloten op het industriële spoor L217. EOC laat een van de hoofdbestanddelen om latex te maken enkel via het spoor leveren. Mocht deze spooraansluiting er niet zijn, zou het bedrijf zijn activiteit maar moeilijk kunnen uitoefenen. En hetzelfde verhaal voor TWZ. Dit bedrijf staat onder meer in voor het inwendig reinigen van spoorwagens. En daar heb je natuurlijk een aansluiting op het spoornet voor nodig.
Dankzij een investering van 3,8 miljoen euro (waarvan 2 miljoen euro via de Belgische en Europese herstelplannen en de rest via de overheidsdotatie) kunnen de verschillende aangesloten bedrijven (en mogelijk ook toekomstige nieuwe klanten) hun activiteiten per spoor blijven voortzetten.
North Sea Port en Infrabel: partners voor een Europese multimodale haven
De volgende jaren zullen Infrabel en de federale regering blijven investeren in het Gentse havengebied. Dit in nauw overleg met North Sea Port met wie er in oktober 2021 een havenspoorteam (Railconnect) werd opgericht met vertegenwoordigers van beide ondernemingen. Het doel is om de klantgerichte spoorbehoeftes op korte, middellange en lange termijn in kaart te brengen. En daarnaast een havenspecifieke toekomstvisie voor het spoor te ontwikkelen. North Sea Port wil het aandeel goederenvervoer per spoor doen toenemen van 10% tot 15% om het vervoer tussen de multimodale haven en het Europese achterland te verduurzamen.
Benoît Gilson, CEO Infrabel: “Dankzij de steun van de federale overheid kunnen we onze gezamenlijke ambitie realiseren om het goederenvervoer per spoor te bevorderen en zo de modal shift. De klantgerichte spoorinvesteringen in Gent Zeehaven zijn goed voor de werkgelegenheid, het klimaat en ondersteunen ook de Belgische economie. Samen met North Sea Port en onze stakeholders wil Infrabel graag verder schrijven aan dit mooi, duurzaam mobiliteitsverhaal, iets waar ik graag mee mijn schouders onder wil zetten.”
Om de ambities van North Sea Port en Infrabel te realiseren, wordt er zowel aan het Kluizendok op de linkeroever van het Kanaal Gent-Terneuzen als aan het Mercatordok op de rechteroever sterk geïnvesteerd in spoorinfrastructuur. Beide sporenbundels worden uitgebreid en krijgen lange sporen tot 750 meter. Daarnaast zal Infrabel bestaande spooraansluitingen vernieuwen en mogelijke nieuwe aansluitingen voorzien voor de bedrijven in het Gentse deel van het havengebied. Al deze investeringsprojecten staan in het teken van de verdere ontwikkeling van de haven en van de modal shift.
Daan Schalck, CEO North Sea Port: “De investeringen van Infrabel laten North Sea Port toe het goederenvervoer over het spoor van 10 naar 15% te brengen. Voldoende capaciteit zorgt er bovendien voor dat we als multimodale haven over toekomstbestendige spoorinfrastructuur beschikken om heel Europa te bedienen. Een extra troef dus om investeerders aan te trekken en een modal shift naar duurzaam transport te realiseren.”
Federale regering: spoor is ruggengraat van de mobiliteit
Voor de periode 2022-2024 werden door de federale overheid extra middelen vrijgemaakt ten gunste van de klanten van Infrabel. Met deze middelen uit de Belgische en Europese herstelplannen zal Infrabel in totaal 131,4 miljoen euro investeren in Vlaanderen. Het grootste deel van het geld gaat naar het goederenspoorvervoer en de havens (Antwerpen, Zeebrugge en North Sea Port (Gent)). Daarnaast wordt er ook 45,6 miljoen euro geïnvesteerd in het goederenvervoer per spoor in Wallonië. Deze investeringen onderstrepen de ambitie van de overheid en van Infrabel om het goederenvervoer per spoor te bevorderen en zo de modal shift (een bijna verdubbeling van de huidige 9% naar 16% tegen 2030) te kunnen realiseren. De investeringen liggen ook volledig in lijn met de “Rail Roadmap 2030”, het modal shift plan van de goederenspooroperatoren.
www.infrabel.com