www.technologieenindustrie.com
13
'22
Written on Modified on
Igus News
Ondersteuning van een nieuwe generatie: igus is het beste leerbedrijf in 2022 - met een eigen leerbedrijf
igus wil het succesvolle opleidingsmodel van het bedrijf verder versterken. In het onderzoek "Duitsland's beste opleidingsbedrijven in 2022" kreeg de motion plastics specialist de derde prijs in de categorie rubber- en kunststofindustriebedrijven voor zijn inzet voor de ondersteuning van jong talent. Maar hoe promoot igus specifiek de volgende generatie geschoolde arbeiders? Eén antwoord: met een eigen leerbedrijf.
Reden voor een feestje: igus ontvangt de Deutschlandtest "Germany's Best Training Companies in 2022" onderscheiding van Focus Money.
Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten is een van de grootste uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd. Het competentiecentrum voor het waarborgen van geschoolde vakkrachten (Kompetenzzentrum Fachkräftesicherung, Kofa), een project van het Keulse instituut voor economisch onderzoek (Institut der deutschen Wirtschaft, IW), zegt dat het tekort aan bekwame werknemers in Duitsland vorig jaar meer dan verdubbeld is. De belangrijkste drijfveer is demografische verandering, waarbij de Corona-pandemie het probleem verder verergert. Het wordt snel duidelijk dat bedrijven de volgende generatie geschoolde werknemers actief moeten promoten.
Investeren in de toekomst: stagiairs zijn de experts van morgen
Het igus Young Talents programma biedt jongeren professionele begeleiding en helpt hen bij het starten van hun loopbaan. Het biedt ook veel "on the job" ervaring. igus heeft momenteel 32 stagiairs en vier studenten in dienst die betrokken zijn bij coöperatieve studies. In 2022 komen er nog 14 stagiairs bij - en hun kansen op een vaste baan bij igus zijn goed. De mate waarin stagiairs dat in vaste dienst worden genomen ligt momenteel op 80 procent. De mogelijkheden voor permanente scholing bij igus zijn ook divers: verblijven in het buitenland, cursussen Engels en examenvoorbereiding, gerichte producttrainingen en technische en persoonlijke voortdurende scholing.
"De erkenning als het beste leerbedrijf bevestigt eens te meer het succes van ons concept voor het promoten van jong talent. Eén ding is in het bijzonder belangrijk voor ons: we willen ons jonge talent de kans geven om hun eigen ideeën in te brengen, zelfstandig te werken en verantwoordelijkheid te nemen", zegt Frank Blase, CEO van igus GmbH.
Duurzaam goed: het "reguse" traineeproject voegt twee keer waarde
Een van de vele projecten voor jong talent bij igus is reguse - het interne leerbedrijf. Het project is eind 2019 ontstaan vanuit het idee van een IT-stagiair om te voorkomen dat oude apparaten elektronisch afval worden. Dit idee, in combinatie met het motto "vermindering, hergebruik, recycle" en de relatie met igus, was de oorsprong van de naam "reguse". Hoe het project er in de praktijk uitziet, ziet er als volgt uit: de IT-stagiairs behandelen de technologie van de oude apparaten, de industriële business stagiaires behandelen de juridische kwesties en twee mediadesigner stagiaires zorgen voor de marketing.
"Elk van ons heeft vaste competentiegebieden en verantwoordelijkheden. Het reguse-project geeft ons de mogelijkheid om ons volledig autonoom te organiseren en waardevolle praktijkervaring op te doen - met een blijvend leereffect", zegt Annika Schulze, Media Design stagiaire bij igus.
Sinds april 2021 kunnen alle igus-medewerkers gereviseerde apparaten voor privégebruik tegen een voordelige prijs kopen in de reguliere webshop. Dit loont op twee manieren: stagiaires doen bedrijfservaring op en leveren een belangrijke bijdrage aan de bescherming van het milieu. Alle opbrengsten en een deel van de opgeknapte apparatuur worden gedoneerd aan duurzame projecten. Het is een win-winsituatie voor medewerkers en het milieu.
Het kaf van het koren scheiden
Het onderzoek naar "Duitsland's beste opleidingsbedrijven" werd geïntroduceerd door Deutschlandtest en het zakenmagazine Focus Money om bedrijven te identificeren die met succes jong talent promoten. Het onderzoek van dit jaar, uitgevoerd door het instituut voor management en economisch onderzoek (Institut für Management- und Wirtschaftsforschung, IMWF), ondervroeg de 20.000 grootste bedrijven van Duitsland.
Tot de geëvalueerde criteria behoorden het succes van de opleiding, het aantal vast ingehuurde stagiairs, ondersteuningsprogramma's en aanvullende aanbiedingen voor stagiairs. Sociaal luisteren, waarbij verschillende internetbronnen worden geëvalueerd, zoals sociale media en portals voor werkgeversbeoordelingen, documenteerde ongeveer 400.000 vermeldingen over de 20.000 ondervraagde bedrijven. Het totale resultaat is gebaseerd op de scores van de online vragenlijst en van sociaal luisteren.
www.igus.com