www.technologieenindustrie.com
Infrabel News

Brusselse brandweer volgt Infrabel opleiding voor interventies in spoortunnels

Tegen 2023 zullen de 1.200 Brusselse brandweerlieden (DBDMH) een theoretische en praktische opleiding krijgen voor interventies in spoorwegtunnels. Het programma, ontwikkeld door Infrabel en de DBDMH, wil de kennis te verbeteren van deze specifieke spoorinfrastructuren en van de noodapparatuur die er aanwezig is.

Brusselse brandweer volgt Infrabel opleiding voor interventies in spoortunnels

1.200 brandweerlieden kijken achter de schermen van de Brusselse spoortunnels om nog beter aan incidentbeheersing te kunnen doen. In geval van een incident zullen de mannen en vrouwen van de brandweer dus nog sneller en nog optimaler kunnen optreden.

Een theoretische en praktische opleiding
Een incident in een spoorwegtunnel kan bijzonder stresserend zijn voor brandweerlieden. Volgens branddeskundigen vergt een incident in een gesloten omgeving dat zich enkele meters onder de grond bevindt, meer koelbloedigheid omdat het moeilijker te beheersen is dan in een open omgeving. Bovendien komen incidenten (zoals bijvoorbeeld een brand) in spoortunnels niet zo erg vaak voor. Om de topografie van deze specifieke infrastructuren beter te begrijpen, organiseren Infrabel en de DBDMH (Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) opleidingssessies voor de Brusselse brandweer. Tussen nu en 2023 zal elk van de 1.200 brandweerlieden van de hoofdstad een dag theoretische en praktische opleiding krijgen. Zo kunnen zij in geval van een incident nog sneller en optimaler ingrijpen.

Brussel telt 20 spoorwegtunnels. Het theoretische gedeelte van de opleiding gaat over de specifieke kenmerken van de spoorweginfrastructuur, het treinverkeer, de noodplannen, de technische systemen (branddetectie, ventilatie, enz.) en de werking daarvan in geval van een incident. Na het theoretische gedeelte is er aandacht voor de praktijk. Zo bezoeken de brandweerlieden de twee belangrijkste spoortunnels van de hoofdstad: de Noord-Zuidverbinding tussen de stations Brussel Noord en Brussel Zuid en de tunnel tussen Brussel Schuman en Josafat. ​

Ondergrondse hoogtechnologie tegen brand
De Noord-Zuidverbinding is het belangrijkste spoorknooppunt in België. Elke dag rijden 1.200 treinen (bijna 1/3 van alle treinen) door deze 1.965 km lange tunnel. Een incident hier kan verstrekkende gevolgen hebben voor het hele treinverkeer. Het knooppunt Schuman-Josafat, dat 1.250 km lang is, maakt het mogelijk om Brussel te verbinden zonder gebruik te maken van de drukke Noord-Zuidverbinding. De tunnel verbindt daarnaast ook Brussel-Schuman met Evere, het westen van Brussel met Brussels Airport, Leuven, Antwerpen, Charleroi en Namen. Een incident in een van deze tunnels kan dus ernstige gevolgen hebben voor het treinverkeer. Snel handelen is dus cruciaal!

De twee belangrijkste spoortunnels in Brussel zijn uitgerust met hoogtechnologische brandbestrijdingsapparatuur: thermische camera's, glasvezelkabels voor het opsporen en lokaliseren van een brand, rookafzuiginstallaties en boosters bij de in- en uitgangen van de tunnel. Tijdens hun opleiding moeten de brandweerlieden vertrouwd raken met het materiaal dat op verschillende plaatsen aanwezig is in de tunnels en leren ze de verschillende nooduitgangen in de tunnels kennen.


Brusselse brandweer volgt Infrabel opleiding voor interventies in spoortunnels

Voortgezette opleidingen voor alle hulpdiensten
Veiligheid is de absolute prioriteit van Infrabel. Om het werk van de hulpdiensten te faciliteren, organiseert de infrastructuurbeheerder regelmatig opleidingen voor de brandweer, de spoorwegpolitie van de federale politie en het personeel van de alarmcentrales 112. In Brussel, Luik, Zaventem en Vilvoorde worden opleidingen georganiseerd.

www.infrabel.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers