www.technologieenindustrie.com
Igus News

Van oud naar nieuw: igus maakt het recyclen van kabelrupsen nog makkelijker

De installatie-service van igus laat nu oude kabelrupsen ophalen. Sinds 2019 gebruikt igus haar chainge recyclingprogramma om oude kabelrupsen een nieuw leven te geven. Nu gaat de motion plastics specialist nog een stap verder. Recycling begint bij de montage.

Van oud naar nieuw: igus maakt het recyclen van kabelrupsen nog makkelijker

Om industrieel afval te voorkomen, organiseert igus de retourlevering van versleten kabelrupsen - en brengt ze terug in de materiaalkringloop.

Elke machine en elk onderdeel bereikt vroeg of laat het einde van zijn levensduur. Productiebedrijven staan dan voor de vraag of ze moderniseren of nieuwe apparatuur aanschaffen. Duurzaamheid speelt hierbij een steeds grotere rol. Volgens de Global E-waste Monitors werd er immers alleen al in 2019 wereldwijd 53,6 miljoen ton aan elektronisch afval gegenereerd. Een milieuvriendelijkere upgrade van oude machines is de zogenaamde retrofit: in plaats van nieuwe machines te kopen, kunnen bedrijven bestaande apparatuur laten ombouwen of opknappen zodat deze weer aan de laatste normen voldoet. Dit lost echter niet het probleem op van wat te doen met de afgedankte componenten.

Recycling gemakkelijk gemaakt: de igus installatieservice haalt oud materiaal op
Voor nieuwe installatie, retrofitting of onderhoud richt igus zich op recycling in plaats van afvoer - waarbij al wordt begonnen bij de montageplanning. De recyclingservice wordt automatisch aangeboden bij elke nieuwe montageopdracht en brengt voor de klant geen extra kosten of inspanning met zich mee. igus zorgt voor het afvalmateriaal in vier eenvoudige stappen: eerst verwijdert igus de versleten kabelrups, demonteert deze vervolgens in kleinere stukken en verpakt deze in Big Bags. Tot slot regelt igus het retourtransport en de logistiek. De installatiecoördinator stuurt het transportbedrijf aan dat de afgedankte kabelrupsen verzamelt. Op die manier hoeft de klant alleen het afvalmateriaal voor inzameling aan te bieden en in te laden. Het wordt vervolgens afgevoerd en gerecycled als onderdeel van het igus chainge-programma. Deze service wordt aangeboden voor zowel igus kabelrupsen als kabelrupsen van andere fabrikanten. Klanten ontvangen een voucher op basis van het gewicht van de kabelrupsen. De afgedankte kunststoffen worden gescheiden op type, gereinigd en tot korrels verwerkt zodat het materiaal opnieuw kan worden gebruikt.

De klant krijgt alles uit één hand (de fabrikant), inclusief 36 maanden garantie op nieuw geïnstalleerde kabelrups-systemen. De installatieservice van igus bespaart klanten installatietijd en kosten. Ze profiteren ook van zeer korte stilstandstijden en een langere levensduur. Dit betekent dat ze op de lange termijn minder fouten te maken krijgen met storingen. Met een speciale online tool kunnen gebruikers zelfs de exacte installatietijd van hun kabelrups-systeem berekenen. "Het is het doel van igus om klanten kostbare tijd te besparen met de installatieservice en hen tegelijkertijd een duurzame oplossing te bieden voor het afvoeren van oud materiaal. Deze maatregel is bedoeld om een verdere bijdrage te leveren aan een duurzamer gebruik van beperkte hulpbronnen", zegt Michael Berteit, Sales Manager Engineering Projects en Assemblageservice bij igus.

igus recyclingprogramma komt op gang
igus, gespecialiseerd in hoogwaardige polymeren, heeft chainge gelanceerd, een recyclingprogramma voor kabelrupsen, dat wereldwijd al 32,3 ton materiaal heeft ingezameld en gerecycled. Tot nu toe hebben 13 landen deelgenomen aan het programma: Duitsland, Nederland, het VK, Polen, Frankrijk, China, Italië, Brazilië, Maleisië, Hongarije, Kroatië, Tsjechië en Spanje - waarbij de meeste retourzendingen afkomstig zijn uit Duitsland en China. "We zijn erg blij dat het recyclingprogramma erg populair is bij onze klanten en we hebben er vertrouwen in dat we in 2022 ten minste het dubbele van wat we tot nu toe hebben bereikt zullen behalen", voegt Michael Berteit eraan toe. igus gebruikt het chainge-programma om oude kunststoffen terug te brengen in de materiaalkringloop en zo de circulaire economie systematisch te bevorderen.

www.igus.com
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers