www.technologieenindustrie.com
Infrabel News

1ste elektrische trein op spoorlijn Genk Goederen - Bilzen

Vandaag, maandag 28 maart, hebben Lydia Peeters (Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken), Heike Ulburghs (General Manager Haven Genk), Chris Danckaerts (CEO van De Vlaamse Waterweg nv), Benoît Gilson (CEO van Infrabel), Karel Kriekemans (schepen stad Genk), Guy Sillen (voorzitter gemeenteraad stad Bilzen), en vertegenwoordigers van de spoorwegondernemingen de geëlektrificeerde goederenspoorlijn Genk Goederen - Bilzen officieel geopend.

1ste elektrische trein op spoorlijn Genk Goederen - Bilzen

Elektrificatie van goederenspoorlijn 21C vormt klantgerichte investering in modal shift.

De elektrificatie vormt een belangrijke investering voor Limburg en voor het goederenverkeer langs de strategische spooras Antwerpen-Duitse grens en zo ook voor de havens, de modal shift en de Belgische economie.

Perfecte symbiose tussen goederenverkeer in Genk en Hasselt
Infrabel is midden mei 2021 gestart met de infrastructuurwerken op de spoorlijn tussen het goederenstation ‘Genk Goederen’ en de vertakking Rooierweg in Bilzen (lijn 21C). Die werden gekoppeld aan de reeds voorziene werken van De Vlaamse Waterweg nv voor de verhoging van de nieuwe brug over het Albertkanaal. Tijdens de volledige duur van de werken op lijn 21C werden de goederentreinen omgeleid via de aangepaste en vernieuwde sporen in Kuringen en Hasselt.


1ste elektrische trein op spoorlijn Genk Goederen - Bilzen

In het kader van het Masterplan Hasselt (zie schema + foto's hieronder) heeft Infrabel daar in het voorjaar 2021 twee sporen (waarbij een spoor van 750 meter*) specifiek voor het goederenvervoer aangelegd. Reizigers- en goederentreinen worden zo van elkaar gescheiden wat zorgt voor een vlottere doorstroming en betere exploitatie van het treinverkeer. Hasselt deed dus dienst als tijdelijke omleidingsroute voor de goederentreinen van Genk, maar dit is nu niet langer nodig.

*Langere sporen passen in de klantgerichte strategie van Infrabel om de spoorondernemingen een kwalitatief rijpad (reisweg) voor goederentreinen tot 740 meter te kunnen aanbieden overeenkomstig de Europese vraag (TEN-T netwerk tegen 2030).


1ste elektrische trein op spoorlijn Genk Goederen - Bilzen

Vanaf 28 maart kunnen de goederentreinen vanuit Genk Goederen opnieuw rechtstreeks en sneller (18 km korter en 15 à 20 minuten tijdwinst) via lijn 21C richting Duitsland rijden. Dit zorgt bovendien voor extra zuurstof voor het drukke spoorknooppunt in Hasselt tijdens de grote infrastructuurwerken daar en kan ook dienen als extra omleiding voor de Montzenroute ingeval van mogelijke verstoringen of werken in Hasselt.

Bovenleidings- en andere werken tussen Genk en Bilzen
In totaal heeft Infrabel op de 12,5 km lange spoorlijn tussen Genk Goederen en Bilzen 300 bovenleidingspalen geplaatst en 84 km aan draden en kabels voor de bovenleiding afgerold. De uitvoering hiervan gebeurde via een mobiele werf vanuit Bilzen richting Genk met behulp van onder meer spoorkranen en werktreinen. Na de nodige controles en testritten de voorbije weken is de geëlektrificeerde spoorlijn 21C klaar voor commercieel gebruik door goederentreinen. Tijdens deze werken werd ook de verbindingsbocht geëlektrificeerd zodat de treinen rechtstreeks van lijn 21C naar lijn 21A (Genk - Hasselt) kunnen rijden en omgekeerd waardoor men ook rond Hasselt kan rijden richting Antwerpen of Duitse grens (Montzenroute).


1ste elektrische trein op spoorlijn Genk Goederen - Bilzen

In de zone van de brug over het Albertkanaal heeft Infrabel over een lengte van 1,4 km de spoorinfrastructuur aangepast aan de nieuwe toestand: het spoor op de nieuwe kanaalbrug (die midden januari werd ingevaren) en het spoor op de twee wegbruggen over de verlengde wegenis op de oevers ligt immers 2,2 meter hoger dan vroeger. Daarom moesten er 3 km aan spoorstaven, 2.000 dwarsliggers en 18.500 ton ballast worden aangelegd en vernieuwd.

Verspreid tussen Genk Goederen en Bilzen werden er op het gebied van seininrichting 113 km kabels, 15 seinen en 6 seinketen geïnstalleerd. Hierbij werd ook het Europese veiligheidssysteem ETCS (European Train Control System) uitgerold.

Klantgerichte investering in goederenvervoer per spoor en in modal shift
De totale investering van Infrabel voor de elektrificatie-, seininrichtings- en spoorwerken tussen Genk Goederen en Bilzen bedraagt 20 miljoen euro met tussenkomst van Europa via EU RRF (Recovery en Resilience Facility / de herstel- en veerkrachtfaciliteit).

Deze elektrificatie vormt een belangrijke investering voor Limburg en voor het goederenverkeer langs de strategische spooras ‘Antwerpen - Duitse grens’ (Montzenroute) en verder naar Zuid-Europa en het Oosten ten voordele van de spoorwegondernemingen. Lijn 21C sluit immers aan op de spoorgoederencorridors Rhine - Alpine en North Sea - Baltic en wat verder ook op de 3de corridor door België, namelijk North Sea – Mediterranean. Tegelijk ondersteunt het ook de activiteiten van onze andere klanten: de havens (zoals Antwerpen en Genk) en de verschillende bedrijven die zijn aangesloten op het Belgische spoornet.


1ste elektrische trein op spoorlijn Genk Goederen - Bilzen

Hiermee onderstreept Infrabel zijn ambitie en die van de overheid om het goederenvervoer per spoor te bevorderen en zo de modal shift (een bijna verdubbeling van de huidige 9% naar 16% tegen 2030) te kunnen realiseren wat goed is voor de economie, de mobiliteit, het milieu (meer vrachtwagens van de weg en dus minder luchtvervuiling) en onze samenleving.


1ste elektrische trein op spoorlijn Genk Goederen - Bilzen

In de periode 2022-2024 zal Infrabel bovendien 1,82 miljoen euro* investeren in de terminal van Genk-Goederen, meer bepaald in de vernieuwing van sporen en wissels in de sporenbundel. Dit zal de Haven Genk en meerdere bedrijven (zoals Aperam, Arcelor-Mittal en Staal Magazijn Limburg, …) in de industriezone van Genk-Zuid ten goede komen wat past in de klantgerichte strategie van Infrabel.

Met de extra middelen uit de Belgische en Europese herstelplannen* zal Infrabel van 2022 tot 2024 in totaal 131,4 miljoen euro investeren in Vlaanderen in het goederenspoorvervoer en de havens. Het betreft investeringen in de havens van Antwerpen, Gent-Zeehaven, Zeebrugge, maar ook voor de aanleg van het 3de en 4de spoor tussen Gent en Brugge en voor moderniseringswerken op de belangrijkste goederenassen in Vlaanderen. 45,6 miljoen euro wordt er geïnvesteerd in het goederenvervoer per spoor in Wallonië.

Eind 2022 is volledig Limburgs spoorwegnet elektrisch
Wanneer eind 2022 de elektrificatiewerken op de spoorlijn Hasselt – Mol voltooid zijn, dan zal het Limburgse spoorwegnet volledig elektrisch zijn voor wat reizigerslijnen betreft. Vandaag is ongeveer 90% (ruim 5.900 km) van onze hoofdsporen geëlektrificeerd waarmee het Belgische spoorwegnet tot de top van Europa behoort op het gebied van elektrificatie.

Minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet: “Het spoor biedt toekomst als oplossing voor de uitdagingen inzake mobiliteit en klimaat. Want één goederentrein meer op het spoor betekent 50 vrachtwagens minder op de weg. Samen met de federale regering is het onze ambitie om het volume van het goederenvervoer per spoor te verdubbelen tegen 2030. Dankzij het Boost-plan kon ik de tendens ombuigen, heb ik eindelijk kunnen herinvesteren in het spoor en Infrabel in de mogelijkheid gesteld om belangrijke werken te finaliseren. Het netwerk tussen Genk en Bilzen is vandaag volledig geëlektrificeerd en voltrokken. Dankzij een oordeelkundig geïnvesteerd bedrag van 20 miljoen euro beschikken de Limburgse bedrijven voortaan over een meer duurzame en meer performante verbinding naar Duitsland. Daarmee wordt de deur opengezet naar de rest van Europa en ik hoop dat steeds meer bedrijven hierdoor zullen worden overtuigd om de stap te zetten naar groenere economie en mobiliteit!”

CEO Infrabel, Benoît Gilson: “De geëlektrificeerde goederenspoorlijn tussen Genk Goederen en Bilzen vormt een belangrijke investering voor Limburg en voor de strategische spooras Antwerpen-Duitsland. Het betekent ook een enorme stimulans voor de ontwikkeling van de activiteiten van al onze klanten. Dankzij de middelen van de overheid en Europa kunnen we het goederenvervoer per spoor verder laten groeien. Deze modal shift is immers belangrijk voor de economie, het milieu en onze samenleving… en ik kijk er naar uit om dit volop mee te blijven ondersteunen.”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv Chris Danckaerts: “De vernieuwing van de spoorbrug in Genk is een toonbeeld van duurzame en veilige mobiliteit. Door de doorvaarthoogte onder alle bruggen van het Albertkanaal te verhogen tot 9,10 meter stimuleren we de binnenvaart en maakt het, zodra alle bruggen in 2023 zijn verhoogd, binnenvaarttransport met vier containerlagen mogelijk. Vlaanderen investeerde 19,7 miljoen euro in deze twee nieuwe hogere bruggen om de modal shift van de weg naar de waterweg een stevig duwtje in de rug te geven. Maar dit project omvat veel meer dan louter de verhoging van de spoorbrug. De goede samenwerking tussen De Vlaamse Waterweg nv en Infrabel leidde tot het optimaal benutten van de opportuniteiten die de verhoging van de spoorbrug bood. Infrabel greep de verhoging van de brug aan voor de verdere elektrificatie van spoorlijn 21C. Zo versterken we samen de alternatieven voor de vrachtwagen en verbeteren we de doorstroming op de weg. Met investeringen zoals hier in Genk maken we het verkeer in Vlaanderen duurzamer, vlotter en veiliger. Een win win voor iedereen.”

www.infrabel.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers