www.technologieenindustrie.com
09
'22
Written on Modified on
Transposafe
Hoe zorg je voor veilig transport van biologisch materiaal?
Er zijn veel redenen waarom de veiligheid en traceerbaarheid van biologisch materiaal tijdens het transport zo cruciaal is, niet in de laatste plaats de veiligheid van iedereen die betrokken is bij het hanteren van monsters, of het nu patiënten, laboratoriumtechnici of koeriers zijn. Met dit in gedachte, welke verpakkingsoplossingen bestaan er om monsters en verwerkers in de hele toeleveringsketen te beschermen. En zijn er producten beschikbaar die de temperatuur bewaken en regelen om de integriteit van het monster te waarborgen? Dit artikel beschrijft de cruciale verpakkingsoverwegingen bij het optimaliseren van de traceerbaarheid en veiligheid van het transport van biologische monsters en het waarborgen van de veiligheid van iedereen.
Het juiste transport van biologisch materiaal is een belangrijk aspect van de moderne biowetgeving, waar de eisen aan de export, verpakking en verzending van biologisch materiaal veelvuldig zijn en het aantal mogelijke fouten hoog kan zijn.
Om de situatie correct te beoordelen, is het eerst de moeite waard om te overwegen wat een biologisch materiaal is. Kortom, deze materialen omvatten monsters van menselijk of dierlijk lichaamsvocht of lichaamsweefsel. Alle monsters van dit type kunnen worden verzonden "zoals ze zijn", of ingevroren voordat ze van het ziekenhuis, klinieken en apotheken naar een laboratorium worden vervoerd voor verdere analyse.
De kosten van slechte of verkeerde verpakking
Er kunnen grote gevolgen zijn voor biologische monsters die te lijden hebben onder onjuiste of onjuiste verzending, voornamelijk in termen van menselijke risico’s en potentieel gevaar. Wat betreft de menselijke risico’s, stel je voor dat een onvervangbaar monster verloren gaat, of dat slecht transport het analyseproces verstoort en gevolgen heeft voor de daaropvolgende diagnose en/of medicatie? Of wat als het verlies van een monster leidt tot vertraging in de diagnose en/of medicatie? De implicaties en gevolgen voor patiënten zijn potentieel enorm.
Het andere probleem is gevaar. Het is immers noodzakelijk om alle monsters als potentieel besmettelijk te beschouwen, dus onjuist of slecht transport kan koeriers en het grote publiek in gevaar brengen. Simpel gezegd, elk contact met het monster zonder de juiste bescherming kan een mens infecteren. De gevolgen zijn zowel fysiek, gevaar voor mensen, als kostbaar bij eventuele latere schadeclaims en reputatieschade.
Spoor, weg, lucht en water
Helaas heeft elke vervoerswijze zijn eigen regels als het gaat om het vervoer van biologische monsters, die van toepassing zijn op de weg, het spoor, de lucht of het water.
De International Air Transport Association (IATA) publiceert bijvoorbeeld Dangerous Goods Regulations (DGR) waarin wettelijk bindende ICAO-bepalingen (International Civil Aviation Organization) zijn opgenomen, die van toepassing zijn op alle internationale vluchten. Voor nationale vluchten passen de burgerluchtvaartautoriteiten nationale wetgeving toe, hoewel deze normaal gesproken gebaseerd is op de ICAO-bepalingen, maar met mogelijke variaties.
Voor landen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika gelden de spoorwegvoorschriften met betrekking tot het internationale vervoer van gevaarlijke goederen per spoor (RID), terwijl de Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) van toepassing is op 46 landen. Evenzo moet het vervoer van gevaarlijke goederen in verpakte vorm over zee voldoen aan de relevante bepalingen van de International Maritime Dangerous Goods (IMDG)-code.
In alle gevallen moeten de transportomstandigheden de verzendingssnelheid, de integriteit van het monster (inclusief temperatuur), veiligheid, traceerbaarheid en vertrouwelijkheid garanderen. Hier is verpakking duidelijk een cruciaal element om de optimale oplossing te garanderen.
Pakketaanbiedingen
P 650 (ADR - weg) en PI 650 (IATA - lucht) zijn de verpakkingsinstructies voor UN 3373 categorie B materialen (UN3373 geeft een definitie van biologische materialen en hun vereiste behandeling). Voor ADR is het voldoende dat de buitenverpakking of de secundaire verpakking stijf is, terwijl het voor IATA verplicht is om een stevige buitenverpakking te hebben. Hoewel het verschil klein is, blijft het belangrijk voor de opbouw van de complete verpakking.
In beide gevallen moet minimaal één van de vlakken van de buitenverpakking een minimale afmeting hebben van 100 x 100 mm, hetgeen noodzakelijk is om het UN3373-logo in de gewenste maat weer te geven. Beide voorschriften vereisen ook dat kwetsbare primaire recipiënten, zoals glazen of plastic reageerbuizen of flessen, altijd gescheiden blijven door ze afzonderlijk in te pakken met schok- en vochtabsorberend materiaal voordat ze in secundaire verpakkingen worden geplaatst. Elk contact tussen primaire verpakkingen is niet toegestaan. In de meeste gevallen is het gebruik van een of meer absorberende doekjes of zakjes gebruikelijk, evenals het gebruik van voorgevormd schuim in combinatie met absorberend materiaal.
Een nadere bepaling is dat de secundaire verpakking waterdicht moet zijn, terwijl er ten aanzien van de grootte en inhoud van de verpakking nog verschillen zijn die aandacht behoeven. Hier heeft IATA bepaalde maximumlimieten opgelegd die ADR niet heeft. Zo mag volgens IATA PI 650 de primaire verpakking voor vloeibare biologische stoffen (categorie B vloeistoffen) niet groter zijn dan 1 liter (het complete pakket kan maximaal 4 liter bevatten). Wat vaste stoffen betreft, is het maximale brutogewicht van de inhoud 4 kg. Daarnaast moet voor IATA het primaire recipiënt of de secundaire verpakking bestand zijn tegen een interne druk van 95 kPa, zonder lekkage.
De voordelen in lagen aanbrengen
Als essentieel onderdeel van elke oplossing waarbij biologische materialen worden vervoerd, moet de verpakking drie componentenlagen bevatten. De eerste laag is de primaire lekvrije houder, die een buis, flacon of andere houder kan zijn die typisch is gemaakt van glas of hard plastic. De tweede laag is een schokbestendig en lekvrij materiaal dat de primaire verpakking omhult, met in de meeste gevallen een absorberende laag tussen de twee. De buitenverpakking (derde laag) moet bestand zijn tegen de hantering en mogelijke schokken die gepaard gaan met elke vorm van transport.
Uiteraard zijn er tal van bedrijven die opgeleid en gekwalificeerd zijn om biologisch materiaal te vervoeren. Het is echter niet eenvoudig om aan de regelgeving te voldoen en de integriteit van monsters te garanderen. Hier kan de expertise van een logistieke partner met een bewezen track record in het verpakken van biologische materialen echte waarde toevoegen.
Zo biedt Transposafe oplossingen voor alle verpakkingslagen die zorgen voor een veilig en correct transport van biologische materialen. Deze omvatten Leakproof Sealbag®, speciaal ontworpen voor lekvrije opslag, en TransMed, de oplossing voor een brievenbus verpakking voor eenmalig gebruik. Ook verkrijgbaar is Medicooltainer, die zorgt voor een veilig en koel transport van elke zending. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg, aangezien Transposafe alles kan leveren wat nodig is om biologische materialen te beschermen tegen lekken, beschadiging en besmetting tijdens het transport, terwijl de veiligheid en traceerbaarheid worden gegarandeerd.
Bij Transposafe is het de ambitie om klanten dagelijks te ondersteunen bij het transport en de traceerbaarheid van biologische monsters. Waarom zou u deze ambitie niet met ons delen en helpt u mee aan een veiligere wereld.
https://www.transposafe.nl/gids-medical
Door Dennis Van der Slot, EMEA Product Manager, Transposafe