www.technologieenindustrie.com
04
'22
Written on Modified on
Infrabel News
Nieuwe spoorbrug Statiestraat Ekeren in kader van modal shift
Belangrijke investering voor goederenspoorvervoer Port of Antwerp.
Infrabel en zijn dochteronderneming TUC RAIL starten binnenkort met de bouw van een nieuwe spoorbrug aan de Statiestraat in Ekeren. De oude brug zit op het einde van zijn levensduur en moet vervangen worden. Het gaat hier om een zogenaamde één op één vervanging. Het bestaande kunstwerk verdwijnt en er komt een nieuwe brug op exact dezelfde plaats. De infrastructuur, die vernieuwd wordt, is onderdeel van een belangrijke goederenspoorlijn naar de haven van Antwerpen. De werken zullen bijna vier jaar duren. De werf verloopt gefaseerd en de infrastructuurbeheerder zal lokaal een omleidingsspoor aanleggen om vlot treinverkeer te blijven garanderen. In totaal gaat het om een investering van ruim 13 miljoen in het teken van de modal shift. Deze shift mikt op meer goederen per spoor en minder vrachtwagens over de weg.
Belangrijkste toegangspoort voor goederentreinen naar de Antwerpse haven
De eerste bouwplannen, die nog bestaan, van de spoorbrug aan de Statiestraat in Ekeren dateren van 1930. Een oude brug dus die aan het einde van zijn levensduur zit en nu moet vervangen worden. Uitstel is geen optie meer. De brug is een onderdeel van de belangrijkste goederenspoorlijn voor de haven van Antwerpen en gaat rechtstreeks naar het vormingsstation. In dat station worden zowat alle goederentreinen samengesteld. Met deze brugvernieuwing investeert Infrabel meer dan 13 miljoen in een project dat extra zuurstof geeft aan de modal shift. Modal shift dat is meer goederentransport per spoor en minder vrachtwagens op de weg.
Nieuwe brug goed voor de modal shift
De spoorbrug ligt op een erg strategische plaats en tilt de spoorlijn Mortsel-Haven van Antwerpen (L27A) over de Statiestraat en over de spoorlijn Antwerpen-Nederlandse grens (L12). Omdat de stalen brug zo verouderd is, geldt er momenteel een tijdelijke snelheidsbeperking (van 60 i.p.v. 90 km/u). Het spreekt voor zich dat deze brug, die op een cruciale spoortoegang voor de haven ligt, goed geïnspecteerd en onderhouden wordt. Toch bereikt het in stand houden van deze infrastructuur stilaan zijn limiet. Als Infrabel de spoorbrug niet zou vervangen, dan dreigt dat een loodzware hypotheek te leggen op het goederenspoorvervoer voor de PoA (Port of Antwerp). En dat is niet de bedoeling omdat zowel de federale regering, Infrabel, de haven en de betrokken sectoren volop inzetten op de modal shift. Tegen 2030 moet het goederentransport per spoor verdubbelen.
Vier jaar gefaseerd werken
In deze vernieuwingswerf zijn twee strategische spoorlijnen betrokken (L27A en L12). Deze lijnen mogen nooit gelijktijdig afgesloten zijn. Om de hinder voor het treinverkeer zo veel mogelijk te beperken, worden de werken gefaseerd uitgevoerd. De infrastructuurbeheerder start begin februari met de werfinrichting en de eerste voorbereidende werken. Het grote voordeel is dat er net naast de stalen brug van de Statiestraat nog een betonnen brug ligt van een vroeger werkspoor. Deze infrastructuur werd in het verleden gebruikt bij de aanleg van de hogesnelheidslijn naar Nederland. Het eerste werk is dus om dat werkspoor te vernieuwen zodat het treinverkeer veilig omgeleid kan worden. Via dit omleidingsspoor kunnen de treinen dan altijd vlot de haven blijven bereiken tijdens de werkzaamheden. Pas daarna begint de eigenlijke afbraak van de stalen spoorbrug van de Statiestraat. Na de afbraak van de bestaande brugdekken, wordt de spoorberm afgegraven om vervolgens de landhoofden en de middenpijler van de brug volledig te vernieuwen. Ten slotte gaan de nieuwe, betonnen brugdekken op hun plaats. Voor de Statiestraat is dat met speciale voertuigen die de brugonderdelen centimeter per centimeter op hun plaats rijden.
De brugdekken voor de L12 worden, met eenzelfde chirurgische precisie met de kraan neergelaten.
Omdat tijdens deze werken de bestaande geluidsschermen moeten weggenomen worden, zullen er tijdelijke geluidswanden geplaatst worden. Als alles volgens planning verloopt, is de nieuwe brug klaar op het einde van de zomer van 2025.
Veilige, kwalitatieve en geluidsarme spoorbrug
De nieuwe spoorbrug heeft verschillende voordelen. In vergelijking met zijn voorganger zal die minder geluid produceren. De bestaande brug is van staal en dat veroorzaakt best wel wat geluidshinder wanneer treinen erover rijden. De nieuwe brug is uit beton en dat materiaal is geluidsarmer dan staal. Bovendien worden er ook transparante geluidsschermen geplaatst. De huidige brug heeft die niet. Daarnaast zal het spoor op de toekomstige brug ook uitgerust zijn met de nieuwe generatie van railpads. Dat zijn speciale rubberen matjes tussen dwarsligger en spoor die de geluidshinder, veroorzaakt door het treinverkeer, met gemiddeld 3 decibel verminderen. Deze innovatie werd in huis bij Infrabel ontwikkeld.
Hinder voor buurtbewoners en treinverkeer zoveel mogelijk beperken
Een spoorwerf van bijna vier jaar. Ja, er zal hinder zijn voor de buurt. Omdat deze drukke sporen slechts beperkt buiten dienst kunnen en ook omdat we de veiligheid altijd moeten verzekeren, zal er niet enkel overdag maar ook soms ’s nachts en tijdens de weekends gewerkt worden. Er worden bovendien zware machines gebruikt die geluidshinder veroorzaken. In de buurt van de werkzaamheden moet je ook rekening houden met werfverkeer. De betrokken aannemers doen er alles aan om overlast voor de buurt zoveel mogelijk te beperken. Infrabel zet ook in op een kwalitatieve buurtbewonerscommunicatie om mensen die in de buurt van de werf wonen of er moeten passeren zo goed mogelijk te informeren.
Voor de afbraak en opbouw van de oude brug en voor andere infrastructuurwerken zoals de aanleg van de nieuwe sporen, bovenleiding en seininrichting zal er op verschillende momenten hinder zijn voor het trein- en wegverkeer. Daar wordt later nog in detail over gecommuniceerd.
Cijfers nieuwe brug Statiestraat
Lengte: 48 m
Breedte: 12 m (spoordekken + dienstpaden)
Gewicht: 1.200 ton
www.infrabel.com