www.technologieenindustrie.com
Bobcat News

Bobcat T7X: de eerste volledig elektrische compacte rupslader ter wereld

Tijdens CES® 2022, de belangrijkste technologiebeurs die deze maand plaatsvond in Las Vegas (Verenigde Staten), presenteerde Doosan Bobcat de nieuwe Bobcat T7X, een volledig elektrische compacte rupslader. De T7X, die volledig elektrisch functioneert, is schoner en stiller omdat hij geen hydraulische systemen of onderdelen bevat en geen uitstoot of trillingen produceert.

Bobcat T7X: de eerste volledig elektrische compacte rupslader ter wereld

De Bobcat T7X werd onderscheiden met twee CES Innovation Awards in de categorieën Vehicle Intelligence & Transportation en Smart Cities. De Bobcat T7X werd in eerste instantie ontwikkeld voor de Noord-Amerikaanse markt, maar er wordt onderzocht of er ook in Europa behoefte is een aan dergelijk product.

"Doosan Bobcat is een voortrekker als het gaat om innovatie. Met trots presenteren we de volledige elektrische technologie van de T7X, waarmee klanten maximaal productief kunnen werken en tegelijk hun milieudoelstellingen kunnen realiseren. Onze focus blijft gericht op oplossingen en producten die mensen in staat stellen meer te bereiken en een betere wereld te creëren”, zei Scott Park, President en CEO van Doosan Bobcat.

Krachtiger dan een dieselmotor
De Bobcat T7X is de eerste volledig elektrische compacte rupslader ter wereld. Deze machine, die geheel door accu’s wordt aangedreven, is helemaal opnieuw ontworpen om de elektrische aandrijving te kunnen optimaliseren. Ook is hij stiller, heeft hij een groot vermogen en is hij krachtiger dan al zijn voorgangers met een dieselmotor.

"Deze machine is een technologisch hoogstandje van Bobcat en voor de gehele branche", zegt Joel Honeyman, Vice President Global Innovation bij Doosan Bobcat. "Wij hebben een verbonden, volledig elektrische machine geproduceerd die kracht en prestaties levert die tot nu toe ondenkbaar waren. Wij zijn blij dat we deze stap naar een schonere toekomst aan de wereld kunnen laten zien en we trots op het harde werk dat wij in de ontwikkeling van de machine hebben gestoken."

Vooruitkijkend naar de ontwikkelingen voor EMEA zegt Vijay Nerva, Hoofd Innovation bij Doosan Bobcat EMEA: “De T7X is initieel ontwikkeld voor de Noordamerikaanse markt, maar hij is wel een antwoord op een wereldwijde milieu-uitdaging. We willen dit jaar intern onderzoek uitvoeren en in diverse Europese landen feedback van klanten inwinnen, zodat wij inzicht hebben in de behoefte van onze klanten voordat wij commerciële besluiten nemen.”


Bobcat T7X: de eerste volledig elektrische compacte rupslader ter wereld

Geen hydraulica
In de T7X is de traditionele hydraulische werkgroep geheel vervangen door een elektrisch aandrijfsysteem, bestaande uit elektrische cilinders en elektrische aandrijfmotoren. Dat betekent dat de machine praktisch geen vloeistoffen meer aan boord heeft. De nieuwe, volledig elektrische Bobcat T7X gebruikt minder dan 1 liter milieuvriendelijke koelvloeistof. Dit is een groot verschil met de ruim 200 liter aan vloeistoffen die zijn tegenhanger met dieselmotor en hydraulisch systeem nodig heeft.
Met dit elektrische platform zijn het vermogen en het maximumkoppel onmiddellijk beschikbaar bij elke werksnelheid. De bestuurder hoeft niet meer te wachten totdat het vermogen is opgebouwd, zoals bij het traditionele hydraulische systeem.

De T7X functioneert met nul uitstoot en genereert veel minder geluid en trillingen. Hij doet stil en efficiënt zijn werk in geluidsgevoelige gebieden en binnenshuis. Dit reduceert het geluidsniveau aanzienlijk en draagt zo duidelijk bij aan een prettiger werkomgeving. Daarnaast liggen ook de dagelijkse bedrijfskosten veel lager, dankzij de lagere jaarlijkse onderhoudskosten en besparingen op diesel, motorolie, DEF (Diesel Exhaust Fluid) en hydraulische onderdelen.

Het hart van de T7X is een krachtige lithium-ion accu met 62 kW vermogen van onze technologiepartner Green Machine Equipment, Inc. Toepassingen kunnen natuurlijk uiteenlopen, maar één acculading is voldoende voor de meest gebruikelijke dagelijkse werkzaamheden en gebruik van intelligente werkmodi voor vier uur continu gebruik of een volledige dag als de machine niet continu gebruikt wordt. De intelligentie van het vermogensbeheersysteem is zodanig opgezet dat een toename in belasting wordt gedetecteerd. Bij afname van de belasting wordt het vermogen automatisch gereduceerd, om het totale energieverbruik te verlagen zodat de machine langer kan blijven werken.

Sunbelt Rentals
Tijdens de persconferentie op de CES Media Days kondigde Doosan Bobcat in Noord-Amerika een strategisch partnerschap aan met Sunbelt Rentals, een toonaangevende verhuurder van materieel met het hoofdkantoor in South Carolina. Sunbelt Rentals heeft meer dan 1025 vestigingen en is ook een sterke speler in Europa dankzij de aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Sunbelt Rentals heeft toegezegd te gaan investeren in een groot aantal Bobcat T7X elektrische compacte rupsladers en minigravers. Deze worden co-branded en vanaf 2022 in Noord-Amerika verhuurd. Sunbelt Rentals wordt daarmee de eerste nationaal opererende verhuurmaatschappij die de accu-aangedreven technologie van Bobcat invoert en beschikbaar stelt voor klanten en zo de doelstellingen op gebied van milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen van beide ondernemingen ondersteunt.

www.bobcat.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers