www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK ontwikkelt zelfsmerende groefkogellagers voor dompelpompen voor cryogene toepassingen

Voor gebruik in dompelpompen die cryogene gassen, zoals waterstof en LNG verpompen, heeft NSK rollagers ontwikkeld die geen externe smering nodig hebben. Deze roestvaststalen lagers met een kooi van zelfsmerend fluorkunststof, worden steeds vaker toegepast in dompelpompen van toonaangevende fabrikanten.

Het groeiende aantal projecten wereldwijd zorgt momenteel voor een toenemend gebruik van waterstof als energiebron. Deze projecten maken vaak gebruik van speciale dompelpompen die op betrouwbare wijze gasvormige en vloeibare media kunnen verpompen in continu of intermitterend bedrijf - bij lage temperaturen tot ongeveer -200°C.

In zulke pompen is de dubbele lagering van de pompas een kritisch ontwerpelement. Corrosiebestendigheid is hierbij essentieel. Daarnaast kan er geen ander smeermiddel worden gebruikt dan het medium dat rond het lager spoelt. Deze tribologie stelt echter hoge eisen aan de materiaalcombinaties. Ook moeten de lagers een lange levensduur hebben, zelfs bij lage temperaturen.

NSK ontwikkelde daarom speciaal voor deze uitzonderlijke bedrijfscondities een serie groefkogellagers met een aantal essentiële ontwerpeigenschappen die het verschil maken met conventionele pomplagers. Zo zijn bijvoorbeeld de binnen- en buitenringen van roestvaststaal dat is aangepast aan de speciale eisen van rollagers.

Een stabiele kooi, die het volledige inwendige volume van het lager omvat, zorgt voor de geleiding van de rollichamen (eveneens van roestvaststaal), terwijl het kooimateriaal, een zelfsmerende fluorkunststof, zorgt voor een wrijvingsarme loop van het lager zonder externe smering. Daarnaast is het hoogwaardige fluorkunststof zeer slijtvast en biedt het goede lage-temperatuur eigenschappen bij toerentallen tot 3600 tpm. De kooi is tweedelig, waarbij de twee helften met roestvaststalen klinknagels met elkaar zijn verbonden. In laboratoriumtests en in de praktijk bereiken deze groefkogellagers een beduidend langere levensduur dan andere lagers voor deze toepassing, zoals lagers met een kooi van hard fenolhars.

De NSK lagers zijn leverbaar in verschillende afmetingen (asdiameter 30 tot 100 mm) en zijn ideaal voor gebruik in zowel grotere waterstofpompinstallaties als in decentrale toepassingen, zoals waterstoftankstations.

Uiteraard zijn deze lagers ook geschikt voor pompen die andere cryogene gassen, zoals stikstof verpompen.

NSK heeft speciale aslagers ontwikkeld met een kooi van zelfsmerend fluorkunststof voor dompelpompen die cryogene gassen en vloeistoffen verpompen.


NSK ontwikkelt zelfsmerende groefkogellagers voor dompelpompen voor cryogene toepassingen
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers