www.technologieenindustrie.com
Infrabel News

Omvorming en vernieuwing van strategische sporenbundel in Leuven met nieuw, langer spoor van 750 meter voor goederentreinen

Werken passen in Boost Plan van federale regering en zijn positief voor modal shift.

Omvorming en vernieuwing van strategische sporenbundel in Leuven met nieuw, langer spoor van 750 meter voor goederentreinen

Infrabel is momenteel bezig met de omvorming en vernieuwing van de sporenbundel M in Leuven. Die zal worden omgebouwd met enkele lange sporen (tot 750 meter) voor de goederentreinen. De herconfiguratie van Bundel M past in het investeringsplan ‘Boost’ van de federale regering en in de ‘modal shift’ strategie om het goederenvervoer per spoor te bevorderen. Dankzij de nieuwe en moderne infrastructuur kan Bundel M uitgroeien tot een logistieke draaischijf in Vlaams-Brabant en zal het de exploitatie van het treinverkeer in het drukke spoorknooppunt Leuven ten goede komen.

Investering past in ‘Boost Plan’ van federale regering en in modal shift strategie
In totaal investeert Infrabel ongeveer 7 miljoen euro in de omvorming en vernieuwing van de sporenbundel M. Deze financiering kadert in het ‘Boost Plan’ van de federale regering om extra investeringen in het spoor te doen. Het doel is om hierbij ook het goederenvervoer per spoor te bevorderen om zo de modal shift (een bijna verdubbeling van de huidige 9% naar 16% tegen 2030) te kunnen realiseren wat goed is voor de economie, mobiliteit, het milieu (meer vrachtwagens van de weg en dus minder luchtvervuiling) en onze samenleving.

De langere sporen passen in de klantgerichte strategie van Infrabel om de spoorwegondernemingen een kwalitatief rijpad voor goederentreinen tot 740 meter te kunnen aanbieden overeenkomstig de Europese vraag (TEN-T netwerk tegen 2030). Infrabel onderzoekt momenteel de haalbaarheid om op verschillende plaatsen, langs goederencorridors, op zijn spoorwegnet uitwijksporen aan te leggen van 750 meter.

Leuven is strategisch gelegen op de Corridor North Sea – Mediterranean (een van de 3 internationale goederencorridors waarbij België is betrokken) en is belangrijk voor het goederenvervoer vanuit Zeebrugge/Gent Zeehaven/Muizen/Antwerpen van en naar Athus Meuse.


Omvorming en vernieuwing van strategische sporenbundel in Leuven met nieuw, langer spoor van 750 meter voor goederentreinen

Bundel M: logistieke draaischijf voor Leuven en Vlaams-Brabant
De optimalisatie van Bundel M is nodig aangezien de spoorinfrastructuur op het einde van zijn levensduur zit en aan vernieuwing toe is, en om de bestaande spoorconfiguratie (sporen en wissels) te vereenvoudigen. De nieuwe Bundel M is geschikt om alle types* van treinen/wagons te laten uitwijken en op te stellen en omvat 4 lange sporen (2 sporen van 600m, 1 spoor van 700m en 1 spoor van 750m) en nog 7 andere sporen (+/- 300 à 400m).

* gecombineerd containervervoer, bloktreinen met wagons voor één klant met één herkomst en bestemming, verspreid vervoer met wagons van verschillende klanten met verschillende herkomsten en bestemmingen

De nieuwe sporenbundel M zal over moderne en betrouwbare infrastructuur beschikken en zal dankzij zijn centrale ligging - met de nabijheid van verschillende bedrijven - kunnen uitgroeien tot een spoorplatform (terminal) en een belangrijke logistieke draaischijf in Leuven en Vlaams-Brabant. Zo kan de aanvoer van goederen en materiaal gebeuren tot vlakbij het stadscentrum waarna de verdere fijnmazige verdeling naar de eindklant kan gebeuren (‘stadsdistributie’).

Bundel M kan ook dienen als mogelijk alternatief voor andere sporenbundels en zal met zijn uitwijkmogelijkheden bijdragen tot een vlottere exploitatie van het drukke reizigers- en goederenverkeer op de verschillende spoorlijnen van en naar het strategische knooppunt Leuven. Op een weekdag passeren er daar ongeveer 460 reizigerstreinen en 40 goederentreinen.

Stapsgewijze omvorming en vernieuwing van Bundel M
De werkzaamheden voor de omvorming van de spoorinstallaties in ‘Bundel M’ (gelegen op enkele honderden meter afstandvan het station Leuven) zijn begin 2021 gestart en verlopen gefaseerd.

Na de voorbereidende werken (o.a. de aan- en afvoer van materiaal en inrichting van de werf) begon Infrabel eind april met de afbraak van de sporen, seininrichting en bovenleiding. Sinds midden mei wordt er gewerkt aan de (her)opbouw van de sporenbundel: de aanleg van nieuwe sporen en aansluitend ook de bovenleidings- en seininrichtingswerken.

Vanaf dit najaar gebeuren de afwerkingen (zoals de afvoer van materiaal, de aanleg van een betonnen stockageruimte en de verdere vernieuwing van de seininrichting). In het voorjaar van 2022 worden nog een aantal spoorwissels (2 in de bundel zelf en 4 in hoofdspoor aan de inrit van de bundel kant Aarschot) - die op het einde van hun levensduur zijn - vervangen. Dan zal de nieuwe Bundel M volledig operationeel zijn.


Omvorming en vernieuwing van strategische sporenbundel in Leuven met nieuw, langer spoor van 750 meter voor goederentreinen

Minder Hinder maatregelen
In samenspraak met de stad Leuven heeft Infrabel Minder Hinder maatregelen (o.a. werfverkeer, stockage van materiaal, reiniging van de werf, …) uitgewerkt om de hinder voor de omgeving en de buurtbewoners zoveel mogelijk te beperken. Tijdens een digitale infosessie op 21 april en via een nieuwsbrief hebben de omwonenden uitleg gekregen over de werkzaamheden en maatregelen in de buurt.

Boost Plan en Europese fondsen effenen de weg voor investeringen in vrachtvervoer
Het Boost Plan van minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, laat Infrabel toe om tussen 2020 en 2026 te investeren in de vernieuwing en de modernisering van het spoorwegnet, dankzij de 275 miljoen van het Europees herstel- en veerkrachtplan. De ontwikkeling van het goederenvervoer is één van de prioritaire actieterreinen van Infrabel.

In mei 2021 heeft Infrabel de spoorlijn tussen Brussel-Zuid en Schaarbeek (Lijn 28) vernieuwd. Deze belangrijke as voor het goederenvervoer op de westelijke ring rond Brussel maakt het mogelijk het zeer drukke knooppunt rond de Brusselse Noord-Zuidverbinding te ontlasten.

De komende jaren plant Infrabel nog andere werken ten voordele van het goederenvervoer op het spoornet, met name dankzij het Europees herstelplan (RRF = Recovery and Resilience Facility). Het betreft onder meer de modernisering van de spoorinfrastructuur in de havens van Antwerpen en Gent, en werkzaamheden op de spoorlijn L161/1 in Brussel en in Kinkempois (provincie Luik).

Naast de ontwikkeling van het goederenvervoer per spoor zal Infrabel dankzij de Europese RRF-subsidies ook verder werk kunnen maken van investeringen in een performanter spoornet, de werken op de spoorlijn Brussel-Luxemburg, infrastructuurwerken om de dienstverlening in Brussel te verbeteren en digitaliseringsprojecten.

www.infrabel.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers