www.technologieenindustrie.com
NORD Drivesystems

Meer erts vervoeren over de Yangtze: betrouwbare motorreductoren in bulkbehandeling voor overslaghaven

China Wuhan Iron and Steel Group (WISCO), één van de grootste bedrijven in de staalsector van dat land, heeft een nieuwe overslaghaven gebouwd om de toenemende hoeveelheden geïmporteerde erts uit de Oost-Chinese Zee beter te kunnen verwerken. De haven bestaat uit verschillende ligplaatsen en kades waar 15 miljoen ton erts per jaar kan gelost worden uit de enorme zeeschepen. De diverse bulkbehandelingmachines die geïnstalleerd werden door drie verschillende OEM's hebben één ding gemeen: in al deze supergrote laders, lossers en stapelaars werden in totaal meer dan 170 motorreductoren geleverd door de Duitse fabrikant NORD DRIVESYSTEMS. Deze zorgen er voor dat alles in beweging blijft.

Meer erts vervoeren over de Yangtze: betrouwbare motorreductoren in bulkbehandeling voor  overslaghaven
Afbeelding 1: De capaciteit van maximaal 5.000 ton ijzererts per uur maakt van deze schipladers en -lossers in de haven van Wugang de grootste machines van dit type voor civiel gebruik in China.

De Zhoushan Archipel stond tot voor kort voornamelijk bekend als belastingsparadijs. De archipel bestaat uit meer dan 1300 prachtige eilanden en atollen aan de Chinese oostkust. De havens van Zhoushan zorgen voor de opslag van allerlei goederen. De meeste van die goederen zijn bestemd voor industrieel gebruik en de bestemmeling daarvoor is veelal Wuhan Iron and Steel Group (WISCO), de oudste staalreus uit China die zich 400 mijl stroomopwaarts van de Yanghtze bevindt.
Hoewel WISCO een aantal mijnen in China uitbaat, is het bedrijf toch genoodzaakt om het meerendeel van zijn ijzererts uit het buitenland te betrekken. Transport over de Yangtzerivier is dan ook de meest logische, meest efficiënte en goedkoopste keuze. De geïmporteerde erts komt in de havens van de Oost-Chinese Zee echter aan in enorme bulkcarrierboten. Die moet ter plaatse overgeladen worden op kleinere boten, want de grote boten kunnen niet voorbij de brug van Nanjing. Schepen van 10.000 dwt kunnen evenwel wel onder de brug en zo tot in Wuhan geraken.

Nieuwe haven met enorme machinerie

De vraag naar WISCO producten is sterk toegenomen, met een piek in de loop van het laatste decennium.
De hoeveelheid benodigde grondstof stijgt dus evenredig, en daarvoor had het bedrijf dringend nood aan bijkomende capaciteit aan goederenoverslag aan de kust, bij voorkeur in eigen beheer.
Om hieraan tegemoet te komen, startte WISCO als aandeelhouder een partnership op met 2 financiers. Het doel was een nieuwe haven te ontwikkelen in het eilandplaatsje Wugang, in het zuiden van de Zhoushan Archipel. Die werd gebouwd in 2010 en 2011. NORD DRIVESYSTEMS, de Duitse ontwikkelaar van complete aandrijfoplossingen, leverde 170 'heavy duty' motorreductoren voor dit project. Na de inspectie, testfase en goedkeuring voor dienst halverwege 2012, functioneert Wugang nu als de belangrijkste doorvoerhaven voor WISCO met een cargocapaciteit van 30 miljoen ton erts per jaar. In de haven is er een losplaats met een diepte van 27 m, waar grote schepen tot 300.000 dwt kunnen aanmeren.
3 andere loskades zijn 15 m diep en kunnen kleinere schepen ontvangen. Eén van hen is uitgerust voor schepen tot 50.000 dwt, de 2 andere voor schepen tot 10.000 dwt.
De laad-en losinstallaties op de dokken en kades van de haven van Wugang kunnen 5.000 ton ijzererts verwerken per uur en zijn daarmee de grootste in hun soort voor civiel gebruik in China.

Meer erts vervoeren over de Yangtze: betrouwbare motorreductoren in bulkbehandeling voor  overslaghaven

Afbeelding 2: Grote stacker-reclaimers zorgen voor ijzerertsoverslag aan de havendokken

Betrouwbare aandrijfoplossingen zijn essentieel

Voor WISCO waren de belangrijkste vereisten voor alle zware machines een uiterst hoge betrouwbaarheid en lage onderhoudskosten. Voor de onderhoudscrew duurt het al een uur om van de luchthaven van Zhoushan Zhujiajian naar de haven van Wugang te reizen per schip. Daarbovenop komen nog mogelijke vertragingen bij slecht weer als er ook geen alternatieven als helikopters kunnen ingezet worden.
In elk geval zouden problemen met de machines leiden tot grote onderhoudskosten en stilstand zou zich vertalen in het verstoren van de laad-en losprocessen op de havensite. Daarom zijn voor de enorme havenkranen en transportbanden enorm betrouwbare aandrijfoplossingen nodig zodat de machines nooit stilvallen.
NORD DRIVESYSTEMS werd aangezocht om in te staan voor levering van de reductiemotoren.
Hoewel NORD nu al een opmerkelijke aanwezigheid heeft in China, met meerdere productie- en assemblagesites en enkele regionale kantoren, is het Duitse bedrijf nog maar enkele jaren actief in het land.
Dat weerhield WISCO er niet van om haar bulkbehandelingsmachines in de haven van Wugang uit te rusten met reductiemotoren van de Chinese afdeling van de Duitse fabrikant. De superieure kwaliteit en duurzaamheid in combinatie met de aangeboden pre- en aftersalesdiensten is daar de hoofdreden voor.
Meer dan 170 eenheden werden geplaatst op de kranen en transportbanden, in samenwerking met diverse Chinese OEM's. Alle betrokken partners werkten zeer goed samen en het NORD team voor ondersteuning van de OEM's was steeds paraat gedurende het project.
Sinds de opening van de haven van Wugang worden alle machines op hun volle capaciteit benut, dankzij de aandrijvingen die betrouwbaar hun taak uitvoeren.

Meer erts vervoeren over de Yangtze: betrouwbare motorreductoren in bulkbehandeling voor  overslaghaven

Afbeelding 3: WISCO heeft heavy-duty maar onderhoudsarme NORD reductiemotoren geïnstalleerd in zijn havenmachines

Reductiemotoren voor veeleisende omstandigheden

Drie enorme zogenaamde 'clamshell'-lossers (2.500 t/h) bedienen de 300.000 dwt kade. Deze machines worden aangedreven door 72 drietrapsreductoren van NORD. 2 mobiele schipladers (5.000 t/h) zijn voorzien van 16 drietrapsreductoren en een tweetraps kegelwielreductor.
Deze aandrijvingen zorgen er voor dat deze enorme machines zich kunnen voortbewegen langs de kade om daar de gewenste operationele positie in te nemen.
In 3 overslagkranen (500t/h) voor de ijzerertsopslag werden nog eens 72 drietrapsreductoren geïnstalleerd.
Alle gebruikte reductiemotoren in Wugang hebben een 'heavy duty'-behuizing die hen geschikt maakt voor het gebruik buiten en in slechte weersomstandigheden.
De afdichtingen zijn beschermd tegen vloeistofinsijpeling en alle componenten zijn voorzien van roest- en vloeistofresistente onderdelen. Daardoor hebben ze een hoge beschermingsgraad tegen de typische uitdagingen van een maritieme omgeving. Om de zoute atmosfeer te counteren worden speciale coatings gebruikt. De aandrijvingen zijn ook uitgerust om harde schokken te weerstaan.
De meeste motoren zijn uitgerust met toepassingsspecifieke optionele onderdelen, waaronder bijvoorbeeld remmen die bestand zijn tegen stof en roest, microswitches voor het doorlopend monitoren van de remkarakteristieken of een dubbele afscherming die de motor beschermt tegen insijpelen van water. Dit soort opties maken de reductiemotoren nog betrouwbaarder.

Meer erts vervoeren over de Yangtze: betrouwbare motorreductoren in bulkbehandeling voor  overslaghaven

Afbeelding 4: NORD aandrijvingen verplaatsen de laders via de sporen langs de losplaats

Gemaakt om zware belastingen foutloos te verplaatsen

Alle tandwielkasten zijn vervaardigd uit één enkele behuizing, wat een exclusief NORD ontwerp is. Deze opbouw zorgt voor een optimale weerstand tegen de axiale en radiale krachten. Daarnaast is het ook positief voor het rendement, resulteert het in een hoger koppel en een geluidsarme bediening. Bovendien kunnen de onderhoudsinspanningen gedurende de lange levensduur minimaal gehouden worden.
Deze oplossingen voor kranen en trolleys bestaan uit motoren met een ruime keuze aan overbrengingsratio's. De producent biedt twee- of drietrapsontwerpen aan, en dit met een holle of massieve as naar wens. Verder kunnen gebruikers kiezen uit modellen op voet, met flensmontage of asmontage.
Alle types zijn uitgerust met dezelfde ruimtebesparende behuizing , die zorgt voor eenvoudige integratie.
Hoewel de gebruikte motoren in kranen en trolleys vaak de klok rond opereren, kunnen de laadfaciliteiten stilstaan gedurende een bepaalde periode. De standaardopbouw van de aandrijvingen is echter zo gebouwd dat de normale werking direct kan worden hervat zonder speciaal onderhoud, zelfs na een langdurige stilstand.
Bovendien zijn alle modellen ook verkrijgbaar in een explosieveilige versie ( ATEX) indien nodig.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers