www.technologieenindustrie.com
FMB

Tevreden exposanten en bezoekers

Eindrapportage negende FMB - De toeleverancierbeurs voor de machinebouw

Tevreden exposanten en bezoekers
Exposanten, bezoekers en organisatoren hebben aangegeven dat ze zeer tevreden waren na afloop van de FMB – De toeleverancierbeurs voor de machinebouw, die op 8 november 2013 werd afgesloten. Christian Enßle, beursmanager FMB bij organisator Clarion Events Deutschland GmbH: "Er stonden bijna 450 exposanten, een toename van ongeveer 10%. Het aantal bezoekers steeg met 2,3% tot 5728.”

Kwaliteitsdoelstellingen ook gehaald
Belangrijker dan de kale cijfers, zijn echter de kwaliteitsdoelstellingen die voor de beurs waren gesteld en die eveneens werden gehaald: “Veel exposanten en bezoekers hebben bevestigd dat zij op hoog niveau technische zaken hebben besproken en nieuwe klanten, toeleveranciers of partners hebben binnengehaald. Exposanten meldden dat ze aanzienlijk meer contacten hebben gemaakt dan bij eerdere beurzen dit jaar.”

FMB zet duidelijk stempel
De vakbeurs werd voor het eerst gehouden in 2005, met als doel de vele machinebouwbedrijven in Oost-Westfalen-Lippe (OWL) te koppelen aan nieuwe toeleveranciers ter versterking van het concurrentievermogen van de regionale machinebouw. De organisatoren wilden een nieuw beursconcept neerzetten met eenvoudige stands, zodat exposanten niet te veel tijd en geld daarin hoefden te investeren- immers, de focus ligt vooral op de gesprekken met de bezoekers, en niet op het imponeren met een indrukwekkende stand.

Een overzicht van de complete toeleveranciermarkt
Dit concept krijgt nu steeds meer aandacht, met steeds meer exposanten en bezoekers van buiten OWL. Wereldspelers zoals Festo, Phoenix Contact en Siemens krijgen gezelschap van vele kleinere gespecialiseerde bedrijven, waardoor een compleet overzicht van de toeleveranciermarkt ontstaat, dat bezoekers de gelegenheid biedt om snel en makkelijk een indruk te krijgen alle componenten en diensten die nodig zijn voor het bouwen van een machine. De belangrijkste aandachtsgebieden zijn aandrijf- en besturingstechniek en assemblage, materials handling en automatiseringstechniek.

Samenwerking over de grenzen heen

De FMB speelt tevens een nieuwe rol als platform voor buitenlandse brancheorganisaties. De Turkse MAIB (vereniging van machinebouwers) was dit jaar voor de eerste keer aanwezig op de beurs. Begin 2013 heeft de MAIB een overeenkomst gesloten met OWL Maschinenbau voor nauwere samenwerking tussen Turkse en Oost-Westfaalse machinebouwers en hun toeleveranciers. De belangrijkste Deense branchevereniging (DI) kwam ook voor het eerst naar de FMB met de presentatie van een pilot project voor het faciliteren van de toetreding tot de markt van 18 Deense bedrijven op het gebied van metaalbewerking en machinebouw. Ook bezochten delegaties van de Nederlandse en Franse brancheorganisaties de FMB.

Focus op energie-efficiency
Uit enquêtes onder bezoekers van de FMB blijkt dat energie-efficiëntie voor veel bezoekers voorop staat als het gaat om het kiezen van nieuwe onderdelen voor hun producten of installaties. Het was dan ook niet verwonderlijk, dat de EnergieArena weer erg goed werd bezocht in 2013. De serie door Energie Impuls OWL, een zakelijk netwerk met 130 leden, georganiseerde presentaties, bracht, inmidddels voor de zevende keer, praktische voorbeelden van efficiënt energiegebruik.

Introductie van Leading Edge Cluster
Ook druk bezocht was de gezamenlijke stand van het ‘It’s OWL - Intelligent Technical Systems’ Leading Edge Cluster. Hier presenteerden universiteiten en hogescholen met name onderzoek- en ontwikkelingsprojecten die een doorkijk gaven in de wereld van de industriële productie van morgen – en die tevens de mogelijkheden van de machinebouw in Oost-Westfalen-Lippe demonstreerden. 174 bedrijven, universiteiten en instellingen in de regio zijn momenteel actief betrokken bij het cluster.

Veel boekingen voor 2014
De stand van de organisator werd eveneens goed bezocht. Christian Enßle: “Tijdens de beurs kregen we 85 boekingen voor 2014 en hebben we ook veel potentiële nieuwe klanten ontmoet.” Onder de bedrijven die deelnemen aan de volgende FMB zijn Beckhoff Automation, Dreckshage, Festo, Hiwin, item Industrietechnik, Isel, KEB, Lenze, Meusburger, Mitsubishi Electric, RK Rose + Krieger, Stöber Antriebstechnik, Vetter Krantechnik, Carl Werthenbach, Wittenstein en Zimmer.

Clarion Events zal de komende periode tot 5 november 2014 gebruiken om de positie van de FMB als toeleverancierbeurs voor Noord-Duitsland verder te versterken en zijn internationale profiel verder te verbeteren. De volgende FMB wordt gehouden in het Bad Salzuflen Exhibition Center van 5 tot en met 7 november 2014.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers