www.technologieenindustrie.com
Steute

Ex AZ 16

Robuust ontworpen veiligheidsschakelaars voor explosiegevaarlijke omgevingen

Ex AZ 16
Productfoto Ex AZ 16.

Mechanische beveiliging en explosieveiligheid: dergelijke condities impliceren dat tegelijkertijd voldaan moet worden aan twee uitgebreide reeksen normatieve richtlijnen. De normen waaraan de schakelapparatuur voor het bewaken van de positie van veiligheidsdeuren op machines in Ex-zones moet voldoen, zijn navenant complex.

Voor dergelijke toepassingen levert de business unit Extreme van steute een breed scala van elektromechanische en contactloze veiligheidsschakelaars. Het elektromechanische productenprogramma is onlangs uitgebreid met nieuwe varianten van de Ex AZ 16 veiligheidsschakelaar met gescheiden actuator, die als basisontwerp (zonder explosiebeveiliging), inmiddels is uitgegroeid tot een ware “klassieker” op het gebied van machineveiligheid.

De Ex-variant heeft dezelfde afmetingen als de originele uitvoering, zodat de schakelaars 1 op 1 compatibel zijn voor montagedoeleinden. Het ‘Extreme’ apparaat voldoet bovendien aan dezelfde vertrouwde hoge standaards van betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Teneinde te voldoen aan de eisen van explosieveiligheid, is een aparte klemmenkast toegevoegd voor de kabelaansluiting; de Ex-AZ 16 is optioneel leverbaar met aangepaste kabellengtes. Gebruikers hebben de keuze tussen uitvoeringen met twee of drie contacten. Een nieuwe uitbreiding van het programma is de stekker variant met twee NCC en één NOC. Beschikbare uitvoeringen omvatten ook wendbare actuatoren die handig zijn bij veiligheidsdeuren met een kleine openingshoek.

In overeenstemming met ATEX en IECEx, is de Ex AZ 16 is goedgekeurd voor gebruik in gas Ex-zones 1 en 21. Goedkeuringen overeenkomstig andere nationale voorschriften voor explosiebeveiliging, waaronder Rusland, China, Brazilië en Canada, zijn voorzien, terwijl een speciale uitvoering voor stof Ex-zone 22 al leverbaar is.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers