www.technologieenindustrie.com
British Steel

Tata Steel introduceert lange slijtvaste rail voor de wereldmarkt

Tata Steel nam onlangs een nieuwe geavanceerde installatie in gebruik voor de productie van spoorrails met een levensduur die tot drie keer zo lang is dan standaard rail.

Tata Steel introduceert lange slijtvaste rail voor de wereldmarkt
De ingebruikname van de nieuwe warmtebehandelingsinstallatie in de Hayange fabriek van Tata Steel, in de regio Lotharingen in Frankrijk, betekent dat het bedrijf nu de lange supergeharde rail kan leveren waar haar klanten om vragen.

De nieuwe faciliteit levert een volledige serie warmtebehandelde 'spanningsvrije' rails van maximaal 108 meter lang, waarmee spoorwegbedrijven hun prestaties kunnen opvoeren en de kosten voor de vervanging van versleten rails kunnen terugbrengen.

Vorig jaar kondigde Tata Steel aan dat het meer dan € 12.000.000 in de installatie ging investeren. Dit volgde op een eerdere investering van € 35.000.000, waarmee de Hayange fabriek in staat was langere 108-meter rails te produceren voor de hogesnelheid spoorwegnetten in Frankrijk en heel Europa.

Warmtebehandelde rail kan tot drie keer langer mee dan standaard rail als deze wordt gebruikt onder slijtagegevoelige omstandigheden, zoals zwaar spoorverkeer, hoge asbelasting of kleine bochten.

Henrik Adam, Chief Commercial Officer van Tata Steel, zegt: “Deze nieuwe warmtebehandelingsinstallatie opent voor ons nieuwe mogelijkheden op de Europese markt. Wij zijn nu in staat om tegemoet te komen aan de wensen van klanten in Duitsland, Zwitserland, België, Nederland, Luxemburg en Scandinavië, die vragen om langere warmtebehandelde rail waarmee ze hun life-cycle kosten kunnen verlagen.”

Met de nieuwe warmtebehandelingsinstallatie kan Tata Steel nu ook leveren aan bestaande markten, zoals Brazilië, Gabon, Mauritanië en Zuid-Afrika, waar rails te lijden hebben van zwaardere asbelastingen, alsmede aan metrosystemen in Hong Kong, India en Singapore, waar de warmtebehandelde rails uitzonderlijke technische prestaties leveren onder veeleisende omstandigheden.

De nieuwe warmtebehandelingsinstallatie zal opereren naast een bestaande warmtebehandelingslijn in de Hayange fabriek, die rails van maximaal tot 36 m lengte kan verwerken. De nieuwe faciliteit zal de jaarlijkse productie van warmtebehandelde rails meer dan verdubbelen, van 55.000 tot 125.000 ton.

De warmtebehandelde rail van Tata Steel wordt geproduceerd volgens een uniek gepatenteerd proces dat zorgt voor uitzonderlijke slijtageweerstand. De rail wordt door een inductieoven geleid, waarin met behulp van een elektromagnetisch veld het staal tot 950 °C wordt verhit. De rail wordt daarna snel afgekoeld met behulp van perslucht. Het staal voor de Hayange fabriek wordt geproduceerd in de Tata Steel Scunthorpe fabriek in het Verenigd Koninkrijk, voordat het naar Frankrijk wordt vervoerd om te walsen.

David Petitjean, manager van de Hayange productiefaciliteit, vertelt: "We hebben deze plant gebouwd als antwoord op de wensen van gewaardeerde klanten, maar terwijl ons warmtebehandelingsproces beproefd en getest wordt, blijven we innoveren om ervoor te zorgen dat de nieuwe fabriek meer energie-efficiënt wordt en ons in staat stelt om de rail just-in-time aan klanten te leveren.

“Tata Steel heeft de afgelopen vier jaar bijna € 50 miljoen in deze faciliteit geïnvesteerd, waardoor we voor de 400 mensen die hier werken een duurzame toekomst kunnen garanderen.”

De Hayange fabriek van Tata Steel leverde de rails voor de spoorlijn waarop een TGV in 2007 het wereldsnelheidsrecord voor treinen brak. De Franse trein bereikte toen een snelheid van 574.8 km/h (357 mph) tussen Parijs en Straatsburg.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers