www.technologieenindustrie.com
NORD Drivesystems

Een tunnel door de kern van Londen Transportbanden zorgen voor een snelle bouw van een transittunnel door Centraal Londen

In de Londense metropool bouwt men momenteel een nieuwe snelle Oost-West metroverbinding. De tunnel, met een totale lengte van meer dan 100 km, wordt ingezet in het razend drukke metronetwerk van de stad. Voor dit enorme project worden alleen al in het stadscentrum 21 kilometer nieuwe tunnels geboord. De bodem bestaat hier voornamelijk uit zachte klei met een plakkerige consistentie, wat het transport van het uitgeboorde materiaal niet makkelijk maakt. H+E Logistik & NORD DRIVESYSTEMS, twee Duitse gespecialiseerde bedrijven, voorzien in de gepaste transportbandtechnologie waaronder de motorreductoren.

Een tunnel door de kern van Londen  Transportbanden zorgen voor een snelle bouw van een transittunnel door Centraal Londen
Afbeelding 1: Duitse technologie voor nieuwe treinlijnen in Londen: de tunnelboormachines geleverd door Herrenknecht

De twee tunnelboormachines (TBM's) werden Ada & Phyllis gedoopt, naar de wiskundige Ada Lovelace en de Londense stadsplanpionier Phyllis Pearsall. De beide machines van Herrenknecht zijn elk 100 meter lang en wegen ongeveer 1.000 ton. Ze worden ingezet in het snelle transitproject 'London Crossrail'. Ze duwen hun 7 meter brede boorblad ('Cutterhead') sinds 2012 door de ondergrond van de City. Na het afwerken van de 6,5 kilometer tussen Royal Oak en Farringdon Station, worden ze terug bovengronds verwacht in 2015. Naast Ada en Phyllis zijn er momenteel nog meerdere TBM's aan het werk in andere secties van de Oost-West verbinding, die in totaal 118 kilometer lang wordt. De eerste sectie uit het Crossrail-project wordt operationeel in 2018. De totale investeringskost bedraagt 17 biljoen EUR, wat van London Crossrail momenteel het grootste infrastructuurproject van Europa maakt.

Een tunnel door de kern van Londen
Transportbanden zorgen voor een snelle bouw van een transittunnel door Centraal Londen

Afbeelding 2: Het project maakt gebruik van Duitse transportbandtechnologie: elk uur worden zo tonnen uitgeboord materiaal afgevoerd

Een tunnel door de kern van Londen
Transportbanden zorgen voor een snelle bouw van een transittunnel door Centraal Londen

Afbeedling 3: NORD DRIVESYSTEMS voorziet in de aandrijving van de transportbanden

Uitdagende transportopdracht
De TBM's halen per uur tot 1.300 ton Londense klei uit de beide 6,2 m brede tunnels. Deze tunnels worden parallel met elkaar geboord onder het Londense stadscentrum. De behandeling van het zachte uitgegraven materiaal vereist een aan de consistentie van de klei aangepaste oplossing. In dit geval bestaat de uitdaging er in om het uitgegraven materiaal betrouwbaar te verwijderen uit de werfsite. Dat houdt in dat men het materiaal uit de machine, uit de tunnels en uit de hallen moet halen om het vervolgens op de transporttrein te laden. Tegenwoordig voegt men veelal additieven toe aan het uitgegraven materiaal om zo het handlingproces makkelijker te maken. Dit was in de specifieke situatie van de Londense klei-ondergrond echter niet mogelijk met de gewone standaard transportbanden, want de homogene massa zou hardnekkig blijven kleven aan de onderdelen van de transportbanden. De transportbanden voor dit project werden dan ook speciaal voor het 'London Crossrail'-project ontworpen door een dochteronderneming van Herrenknecht, H+E Logistik. Naast de speciale plastic coating en andere maatregelen, zorgde vooral een speciaal ontworpen veegsysteem voor de goede werking van het systeem door de aangekoekte resten vlot te verwijderen.

Een tunnel door de kern van Londen
Transportbanden zorgen voor een snelle bouw van een transittunnel door Centraal Londen

Afbeelding 4: De TBM's mogen dan makkelijk doorheen klei boren, voor transportbanden zorgt deze materie voor moeilijkheden.

Ten eerste: betrouwbaar, ten tweede: veelzijdig
Een op maat gemaakte transportband vereist ook een betrouwbare en aangepaste aandrijving.
H+E Logistik benaderde daarvoor zijn jarenlange partner NORD DRIVESYSTEMS uit Bargteheide bij Hamburg: “We werken al ongeveer 10 jaar met NORD samen en in die tijd hebben we samen honderden projecten tot een goed einde gebracht” aldus Dirk Uphues, de projectmanager voor H+E voor het Londense project. “De betrouwbaarheid van de motorreductoren op onze transportbanden is altijd een beslissende factor geweest. NORD voldoet aan onze vereisten, voor al hun aandrijfoplossingen die ze ons leveren. “

In de Londense tunneltransportbanden, leverde NORD motoren met kegelwielreductoren en een dubbelzijdige aandrijfas met zachte oppervlakte. Een koppeling brengt het koppel over naar de transportband.
“Natuurlijk willen we het aantal drivetypes zo klein mogelijk houden, en de types met dubbelzijdige aandrijfas laten dat door hun veelzijdigheid toe: onze systemen worden meestal niet in één enkele tunnel gebruikt, maar na afwerking van een project worden ze nog elders ingezet. Dankzij de variabele aandrijfconfiguratie kunnen ze makkelijk worden ingezet in diverse locaties.“ aldus Uphues.

Een tunnel door de kern van Londen
Transportbanden zorgen voor een snelle bouw van een transittunnel door Centraal Londen

Afbeelding 5: Kegeltandwielmotorreductoren van NORD DRIVESYSTEMS verzekeren een hoge betrouwbaarheid en diversiteit

Naadloos en zonder vertraging
Alle NORD reductorbehuizingen worden gemaakt in één enkele lichaam zonder verbindingen of naden.
Dit geldt zelfs voor de zeer krachtige industriële aandrijvingen tot 242 kNm die dienen voor transportbanden met extreme stijgingshoeken en voor toepassingen waar grote hoeveelheden materiaal vervoerd moeten worden. De uit één stuk vervaardigde UNICASE behuizing van de aandrijving hebben geïntegreerde lageringen. Hierdoor bevinden zich geen op draaimoment belasten compomenten aan de reductiekast. Door de opbouw van de lageras van de UNICASE behuizing worden bovendien zeer compacte afmetingen verkregen, terwijl tegelijk het gebruik van hogere radiale- en axiale krachten mogelijk zijn en een langere levenscyclus gewaarborgd wordt.

De industriële aandrijvingen kunnen gebruikt worden als linkse of rechtse transportbanddrive. De meeste types zijn wereldwijd verkrijgbaar met snelle leveringstijden.
Alhoewel tunnelprojecten meerdere jaren kunnen duren, hebben klanten als H+E Logistik toch graag korte levertijden. Naast de bouw van de tunnel, bestaat het London Crossrail project uit het verbouwen van enkele bestaande stations en de constructie van nieuwe stations.

Enige tijd geleden was er plots een bijkomende ongeplande manuele uitgraving nodig nabij Bond Street Station. Om de deadlines van de andere projecten niet in gevaar te brengen, moest H+E op een zeer korte termijn van acht weken een transportbandoplossing uitdokteren. “De benodigde aandrijftechnologie van NORD kwam aan vijf dagen na de bestelling. “ aldus Birgit Barian van de aankoopdienst van H+E. ”Zeker als een project zijn voltooiing nadert, worden deadlines prangend en de tijdsdruk enorm. Zelfs al heb je je eigen deadlines feilloos nageleefd, dan kan je nog in de problemen raken door onvoorziene omstandigheden of door andere betrokken partijen. Zonder een partner als NORD, waar alles als het ware ‘on demand’ verkrijgbaar is, zouden we veel vaker in de problemen raken.”

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers