www.technologieenindustrie.com
British Steel

Tata Steel krijgt order voor spoorverbinding tussen twee heilige steden in Saoedi-Arabië

Tata Steel heeft een order gekregen voor de productie van 60.000 ton hoogwaardige rails ten behoeve van een nieuwe hogesnelheidslijn tussen de twee heilige steden Mekka en Medina in Saoedi-Arabië.

Tata Steel krijgt order voor spoorverbinding tussen twee heilige steden in Saoedi-Arabië
De nieuwe spoorlijn zal miljoenen pelgrims in staat stellen om de 276 mijl (444 km) tussen de twee steden met een snelheid van 200 mph (320 km/h) te overbruggen. De spoorlijn zal dwars door de woestijn lopen, bestand moeten zijn tegen temperaturen, variërend van het vriespunt tot 50 graden Celsius, evenals tegen zandstormen, plotselinge overstromingen en verschuivende duinen.

Gerard Glas, Hoofd van de Rail Sector van Tata Steel, verklaart: "Dit is een prestigieus project dat voor het eerst de heilige steden via rails met elkaar zal verbinden.”

"Tata Steel is verheugd om te kunnen bijdragen aan deze hogesnelheidslijn, waarvoor enkele forse uitdagingen zullen moeten worden overwonnen, die het bouwen van een dergelijke spoorlijn met hoge capaciteit door enkele van de meest extreme gebieden ter wereld nu eenmaal met zich meebrengen."

Het staal voor het project zal worden geproduceerd in de Scunthorpe fabriek van Tata Steel, voordat het gewalst wordt tot rails met een lengte van 25 meter, zowel in Scunthorpe als in de Tata Steel fabriek in Hayange, Noord-Frankrijk. Met de productie van de rails zal eind dit jaar worden gestart en dit zal naar verwachting heel 2014 duren.

Rails van Tata Steel is al onder dezelfde moeilijke omstandigheden met succes toegepast voor projecten in Brazilië en Mauritanië. Vorig jaar gunde de Saudi Railways Organization de opdracht voor de laatste fase van de voltooiing, het beheer en het onderhoud van het Haramain High-Speed Rail Project, aan een groep Spaanse bedrijven op het gebied van infrastructuur, bouw en technologie.

Haramain betekent 'twee heilige plaatsen' in het Arabisch: Mekka is de plaats van de openbaring van de Koran en Medina is de geboorteplaats van de profeet Mohammed. De nieuwe spoorlijn zal naar verwachting zo’n 160.000 mensen per dag vervoeren - en nog meer tijdens de Hadj bedevaart. Ze zullen worden vervoerd in een vloot van 35 nieuwe hogesnelheidstreinen.

Het project werd gestart in 2009, met een geschatte kostprijs van meer dan € 12 miljard. De nieuwe spoorlijn zal waarschijnlijk eind 2014 of begin 2015 voor het publiek worden geopend. Behalve de twee heilige steden, zal de lijn nog drie andere haltes krijgen, twee in Jeddah voor forenzen en één in Saoedi-Arabië's nieuwe King Abdullah Economic City, een residentieel, industrieel en commercieel macrocomplex, waaraan nog wordt gebouwd.

De Spaanse bouwbedrijven Copasa, Imathia en OHL zijn verantwoordelijk voor de bovenbouw van de spoorlijn en van het traject, evenals voor het loopwerk van de lijn.

Voor verdere informatie, neem contact op met Damien Brook via (01724) 405786 of via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers