www.technologieenindustrie.com
Lantek News

Lantek optimaliseert de besturing van de kop van vezellasersnijmachines aan de hand van Intelligent Collision Avoidance

Het innoverende ICA-algoritme dat door Lantek werd ontwikkeld zorgt ervoor dat de productie niet wordt onderbroken door impacten op de kop wanneer deze in botsing komt met de gesneden stukken.

Lantek optimaliseert de besturing van de kop van vezellasersnijmachines aan de hand van Intelligent Collision Avoidance

Lantek - multinational gericht op de ontwikkeling en de verkoop van CAD/CAM/MES/ERP-softwareoplossingen en pionier op het gebied van de digitale transformatie van de bedrijven in de metaalsector - stelt Intelligent Collision Avoidance (ICA) voor, een nieuw en revolutionair algoritme dat het bedrijf zelf heeft ontwikkeld om tijdens het snijproces mogelijke botsingen tussen de kop van de vezellasersnijmachines en de randen van de plaat te vermijden.

Met deze technologie doet het bedrijf een stap voorwaarts in de volledige automatisering van de snijmachine waardoor het risico op een uitschakeling van de machine door botsing wordt beperkt en de productiviteit verbetert omdat mogelijke onderbrekingen als gevolg van een botsing die de snijkop onbruikbaar maakt, grotendeels worden vermeden.

Het ICA-algoritme van Lantek dat verscheidene metingen combineert om botsingen te vermijden tussen de snijkop en de gesneden stukken, voegt nieuwe strategieën en technieken toe zoals de snijcontrole van de stukken afhankelijk van hun nabijgelegen randen (configureerbaar aan de hand van een marge), waardoor botsingen worden vermeden tussen de kop en de onstabiele randen wanneer de grondstoffen worden gesneden.

Op deze manier kan het nieuwe algoritme van Lantek detecteren welke randen van de plaat een potentieel risico vormen omdat ze kunnen opspringen en zich op de nabijgelegen randen plaatsen of omdat ze kunnen draaien waardoor ze een risico vormen voor de kopbewegingen. Wanneer dit gedetecteerd wordt, kent het systeem automatisch een of meerdere microsneden toe. Naarmate de plaat verder wordt gesneden, is het systeem klaar om het moment te bepalen waarop het zonder gevaar kan worden afgewerkt. Op deze manier kan de gebruiker ervoor kiezen zo snel mogelijk te snijden of aan het einde van de mechanisering van de plaat. Als dit afwerkingsproces van microsneden in botsing komt met potentieel onstabiele randen verplaatst het systeem zich naar een zone zonder problemen.

Dankzij ICA biedt Lantek een veel doeltreffendere oplossing voor de bedrijven die gebruikmaken van lasersnijmachines die soms de productie moeten onderbreken door schade aan de snijkop die wordt veroorzaakt door de gesneden stukken die op de plaat terechtkomen of die draaien en met de kop botsen op het moment dat ze worden afgevoerd.

Denk eraan dat deze machines waarvan het vermogen, de snelheid en de capaciteit om steeds dikkere platen te snijden, gebruikmaken van gas onder hoge druk voor de afvoer van de gesneden stukken waardoor een stuk soms op de rand van een plaat terechtkomt die vervolgens gesneden gaat worden, waarna ze kan botsen met het materiaal dat boven op de plaat is terechtgekomen, wat een gevaar vormt voor de kop.

"Met de Intelligent Collision Avoidance-techniek toont Lantek aan dat het innoverend is en dat het zijn systemen intelligenter maakt", zegt Francisco Pérez, directeur van OEMS, het kanaal van fabrikanten. “Zo lossen we een probleem dat zich al een tijd stelde in onze sector op een snelle en eenvoudige manier op door de snijprocessen doeltreffender en preciezer te maken waardoor de machines productiever worden en de productie nog verder wordt geautomatiseerd. Dit heeft op een positieve impact op alle productiviteitsniveaus omdat het voorkomt dat de productie wordt onderbroken door een kop die onbruikbaar of beschadigd wordt.

www.lantek.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers