www.technologieenindustrie.com
NORD Drivesystems

Nog niet zo gek Nauwkeurige instelling, ook voor de kleinste pompaandrijvingen

Bargteheide – NORD DRIVESYSTEMS toont op de Hannover Messe decentrale vermogenselektronica voor energiezuinige pompaandrijvingen. De nieuwe productcategorie van ‘enkelvoudige’ omvormers spitst zich toe op kernfuncties en is daardoor nog goedkoper dan de tot nu toe gebruikte types.

Nog niet zo gek Nauwkeurige instelling, ook voor de kleinste pompaandrijvingen
Gestuurde decentrale pompaandrijvingen zijn preciezer en efficiënter dan motoren op netvoeding, want deze laatste zijn voor hun druk- en debietregeling aangewezen op smoorkleppen en ventielen. Ze worden dan ook steeds meer ingezet bij nieuwe installaties. Met een compleet aanbod van vermogenselektronica kunnen de ontwerpers van installaties oversizing voorkomen en dus de kosten beperken. Daar waar andere aandrijvingsfabrikanten pas starten vanaf 0,75 kW of nog hoger, biedt NORD DRIVESYSTEMS al vanaf een motorvermogen van 0,25 kW een waaier van oplossingen met trapsgewijs activeerbare functies en modulaire uitbreidingsopties. Als aanvulling op de bestaande reeks van frequentieomvormers SK 200E lanceert NORD de productcategorie van ‘enkelvoudige’ omvormers. Beide modellen zijn voor directe montage in de motor ontworpen. De nieuwe SK 180E beschikt over alle functies die nodig zijn voor pomptoepassingen en voldoet met zijn vermogensbereik van 0,25 tot 2,2 kW aan de eisen van een heel gamma van pompaandrijvingen. De SK 200E-reeks biedt de keuze uit toestellen voor motoren tot 22 kW.

Efficiënte enkelvoudige omvormer

Het rendement van pompinstallaties met elektronische aandrijfregelaars is aanzienlijk groter. In plaats van de motor op volle kracht te laten opboksen tegen ventielen en kleppen passen deze regelaars het energieverbruik dynamisch aan de vermogensbehoeften aan. Het aantal omwentelingen kan traploos worden ingesteld van nagenoeg nul tot het nominale toerental. Daarbij zorgen de frequentieomvormers zoals gebruikelijk ervoor dat in de motor de magnetisatie, die vereist is voor overbrenging van het maximale koppel, gedurende het volledige toerentalbereik wordt gehandhaafd. Het is weliswaar zo dat heel wat pomptoepassingen slechts uitzonderlijk met volle belasting draaien, waardoor onnodige verliezen ontstaan. Met de pompomvormers van NORD kan de magnetisatie automatisch worden verminderd zodra de motor met gedeeltelijke belasting werkt. Dit betekent een extra inkrimping van het energieverbruik met zowat 30%.

Slim verbonden

Vanuit mechanisch standpunt is het mogelijk om een motor te laten lopen tot het dubbele van de netfrequentie. Zo kunnen praktisch en goedkoop reserves worden aangeboord op plaatsen waar de aandrijving anders zou moeten worden vervangen door een model met een groter vermogen. Op natuurkundig vlak impliceert een verhoging van het aantal omwentelingen boven het nominale toerental evenwel een vermindering van het draaimoment. NORD heeft hiervoor een oplossing, rechtstreeks uit de gereedschapskist van de elektricien: de zogenaamde 87 Hz-karakteristiek. Een op 230 V aangesloten ster-driehoek-motor wordt gecombineerd met een 3~400V-omvormer met een vermogen dat twee niveaus hoger ligt. Alles bij elkaar genomen behoudt de motor bij ongewijzigde bouwgrootte zijn maximaal nominaal koppel tot het 1,7 veelvoud van de netfrequentie. In de praktijk komt dit neer op het gebruik van compactere aandrijfoplossingen die vooral bij complexe installaties met zeer beperkte bouwruimte waardevolle plaats kunnen besparen. Door deze 87 Hz-karakteristiek kan met de NORD-omvormers een bijkomende rendementstoename van 5% worden gerealiseerd.

Compacte en eenvoudig te monteren oplossing

Eindgebruikers en OEM’s kunnen de pompaandrijvingen heel nauwkeurig instellen voor de gewenste toepassing. Deze kunnen wereldwijd op alle stroomnetten worden aangesloten. Bij levering van een all-in voorbekabelde aandrijving, op vraag voorzien van connectors, is er geen montage nodig, behalve dan de aansluiting op het net. Ook de investeringskosten en de vereiste installatieplaats zijn aanzienlijk kleiner. Dure afgeschermde motorkabels, die anders over lange afstanden tussen de schakelkast en de eigenlijke aandrijving liggen te slingeren, zijn nu niet meer nodig (bij een ingebouwde eenheid) of kunnen aanzienlijk worden ingekort (wanneer de frequentieomvormer vlak bij de motor is geïnstalleerd). De schakelkasten zelf kunnen ook compacter worden en hebben in bepaalde gevallen geen koeling meer nodig of kunnen zelfs volledig worden weggelaten. Met ruisonderdrukkingsklasse C1 en een lekstroom <16 mA mag de in de motor gemonteerde SK 180E zelfs in woonomgevingen worden gebruikt. NORD levert volledige aandrijfeenheden (transmissie, motor van de gewenste of optimale energieklasse en aandrijfelektronica), optioneel voorzien van een netsnoer.

Praktische koppeling
Via twee analoge ingangen kunnen bijvoorbeeld sensoren voor temperatuur, druk en stroomdebiet op de SK 180E worden aangesloten. Dankzij de geïntegreerde proces- en PI-regelfuncties kan de omvormer volledig automatisch de vermogens- en stoorgrootheid instellen. De omvormers van NORD zijn uitgerust met een geïntegreerde systeembus die het onder andere mogelijk maakt om parallel werkende pompen heel nauwkeurig op elkaar af te stemmen of gestapeld te installeren. Indien nodig kunnen de aandrijvingen ook via een veldbussysteem onderling verbonden en centraal aangestuurd worden door een externe PLC. De bediening is voor het hele NORD-gamma gelijk en kan eenvoudig en flexibel gebeuren op het toestel zelf of centraal. De parameters kunnen via de interne systeembus of Ethernetinterfaces snel worden overgezet naar andere toestellen, waardoor de inbedrijfstelling van grote installaties aanzienlijk kan worden versneld.

Robuuste uitvoering
Dankzij een robuuste behuizing van gegoten aluminium kan de SK 180E probleemloos op het terrein worden ingezet. De oppervlakte is voorzien van ondiepe koelribben en kan heel gemakkelijk worden gereinigd wanneer dit om hygiënische redenen nodig is. De schokweerstand is gelijk aan 7J. De toestellen hebben veiligheidsklasse IP55, optioneel IP66, en zijn bestand tegen omgevingstemperaturen van -25 tot +50 °C. Voor gebruik in gebieden met ontploffingsgebaar wordt er momenteel gewerkt aan varianten voor de ATEX-zone 22 categorie 3D.

NORD DRIVESYSTEMS toont deze nieuwe pompomvormers, samen met andere aandrijfproducten en toepassingsvoorbeelden uit verschillende sectoren, op de Hannover Messe in hal 15 - stand F26.

Afbeelding 1: NORD DRIVESYSTEMS heeft de gepaste oplossing voor elke pompaandrijving. De nieuwe SK 180E met een uitstekende ruisonderdrukking kan zelfs gewoon in het stopcontact.

Afbeelding 2: De nieuwe ‘enkelvoudige’ omvormer SK 180E is voorzien van alle functies die nodig zijn voor pomptoepassingen en is bovendien nog goedkoper dan de tot nu toe gebruikte SK 200E.

Afbeelding 3: Gestuurde pompaandrijvingen kunnen het slagvolume veel efficiënter aanpassen dan mogelijk is bij de klassieke bypassregeling met kleppen en ventielen.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers