www.technologieenindustrie.com
CIAT

CIAT levert luchtbehandelinginstallatie voor het nieuwe Louvre-Lens museum

Meer dan 60 CIAT luchtbehandeling units werden geïnstalleerd in het onlangs geopende Louvre-Lens museum in het noorden van Frankrijk, voor luchtfiltering en regeling van vochtigheid en temperatuur op optimaal niveau in de zalen van het museum, de opslagruimten en de restauratieateliers.

CIAT levert luchtbehandelinginstallatie voor het nieuwe Louvre-Lens museum
Coauteurs van het Louvre-Lens museum© SANAA (Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa) - Imrey-Culbert (Celia Imrey en Tim Culbert) - Mosbach Paysagistes (Catherine Mosbach). Museographer: Studio Adrien Gardere. Foto: © Iwan Baan

Als bijgebouw van het Louvre museum in Parijs, is het Louvre-Lens museum een autonoom instituut verbonden met het originele Louvre door een wetenschappelijke en culturele conventie. Gebouwd op de plaats van een voormalige kolenmijn, herbergt het nieuwe museum semi-permanente tentoonstellingen die afkomstig zijn uit de Louvre collecties en op regelmatige basis worden vernieuwd. Het herbergt ook tijdelijke tentoonstellingen.
 
Uitgestrekt over 20 hectare aangelegde tuinen, telt het Louvre-Lens museum een totale oppervlakte van 28.000 m2, inclusief 7.000 m2 tentoonstellingszalen en bergingen die open zijn voor het publiek (tussen de 600 en 800 belangrijke kunstwerken die zijn uitgeleend door het Louvre in Parijs, zijn verdeeld over een 3.000 m2 grote galerij bekend als de 'Gallery of Time', een 1.800 m2 grote tijdelijke tentoonstellingszaal en een 1.000 m2 groot glaspaviljoen) en 1.000 m2 opslag voor de museumcollecties. De vijf onderling verbonden hoofdgebouwen van het museum (een kubus, een hal en vier kokervormige gebouwen met platte daken en licht gebogen glazen wanden, die de natuurlijke contouren van het landschap volgen) zijn lang en relatief laag (6-7 meter hoog) en bekleed met gelaagd matglas en aluminium panelen om het omringende licht te reflecteren.
 
CIAT levert luchtbehandelinginstallatie voor het nieuwe Louvre-Lens museum

Co-auteurs van het Louvre-Lens museum© SANAA (Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa) - Imrey-Culbert (Celia Imrey en Tim Culbert) - Mosbach Paysagistes (Catherine Mosbach). Foto: © Hisao Suzuki

Naar verwachting zullen 700.000 bezoekers in 2013 de deuren van het museum passeren en 500.000 in de daaropvolgende jaren.

Om te waarborgen dat hun collecties goed bewaard blijven, moeten musea ervoor zorgen dat temperatuur en luchtvochtigheid zeer nauwkeurig op een bepaald niveau worden gehouden. De specificaties voor het Louvre-Lens museum komen neer op maximaal toegestane schommelingen van 1°C en 5% relatieve vochtigheid. Een maximale thermische gelaagdheid van 0,5°C per meter wordt getolereerd om grote kunstwerken tegen beschadiging te beschermen. De grote overdekte ruimtes van het museum maken het bijzonder lastig om aan deze eisen te voldoen. Zo meet de grootste zaal 3.000 m2, met een plafondhoogte van 6 m en dat komt neer op een volume van bijna 20.000 m3. Zes luchtbehandeling units met flow rates van 25.000 m3/h werden daarom geïnstalleerd om te voldoen aan de eisen van deze zaal. Luchtbehandeling units met flow rates van 25.000 m3/h werden verder geïnstalleerd in de zalen met tijdelijke exposities en twee units van 20.000 m3/h werden geïnstalleerd in het glaspaviljoen. Elke zaal waarin kunstwerken kunnen worden tentoongesteld is ook uitgerust met een eigen luchtbehandeling unit om te voldoen aan dezelfde eisen qua temperatuur en vochtigheid.

CIAT levert luchtbehandelinginstallatie voor het nieuwe Louvre-Lens museum

CIAT luchtbehandeling unit van 25.000 m3/h geïnstalleerd in het Louvre-Lens museum.

"Het probleem was dat we een bedrijf nodig hadden dat ons kon helpen om de luchtbehandeling units aan te passen aan de beperkt beschikbare ruimte in de technische ruimtes en ook nog eens binnen een strak budget kon blijven. Met de hulp van CIAT hebben we hard gewerkt aan het optimaliseren van de luchtbehandeling units. De technische ondersteuning door de CIAT teams werd door ons bijzonder gewaardeerd. Zo konden we de lucht terugwin secties en luchtmeng kasten weglaten bij de 25.000 m3/h units in de tentoonstellingszalen en de regeling van verse lucht en afvoerlucht optimaliseren dankzij variabele flow units. Daardoor zijn de units veel korter. CIAT monteerde ook de hogedruk bevochtigingroosters in de fabriek en verleende technische ondersteuning bij het ter plekke demonteren en opnieuw monteren van meerdere luchtbehandeling units," vertelt Pascal Quintin, projectleider bij Eiffage Thermie.

Meer dan 60 Climaciat Airtech luchtbehandeling units werden geleverd. Het gaat hierbij om 16 single-flow units met tweeweg mengkasten, 22 dual-flow units met drieweg mengkasten, zeven dual-flow units met platenwarmtewisselaars (voor het terugwinnen van een deel van de warmte-energie uit de afgevoerde lucht en voor het verwarmen van de inkomende lucht) en twee dual-flow units met water warmteterugwinning spoelen. 

CIAT levert luchtbehandelinginstallatie voor het nieuwe Louvre-Lens museum

Nadat het systeem in augustus 2012 was opgeleverd, werd het samen met de Louvre deskundigen gedurende enkele maanden getest om de stabiliteit van de vochtigheid en temperatuur grafieken te controleren.

CIAT leverde ook nog 40 Major Line fan coil comfort units, 37 Melody cassette units, 78 Coadis2 Coanda effect cassette units en 17 Héliotherme 4000 luchtverwarmers voor de kantoren van het museum en de ruimtes waarin geen kunstwerken worden tentoongesteld.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers