www.technologieenindustrie.com
ARC INFORMATIQUE

Canadian Natural Resources automatiseert olie- en gasactiviteiten met PcVue Solutions van Arc Informatique

CNRL meet miljoenen tags en circa 800.000 I/O punten binnen zijn primaire activiteiten. GE en Allen-Bradley PLC's, Fisher en Bristol Babcock RTU's zijn de grote merken die in de productie worden toegepast. De PcVue SCADA beheert en verstrekt relevante gegevens die worden gebruikt door ruim 2.500 medewerkers die toegang moeten hebben tot de informatie in één of andere vorm - dat wil zeggen in de vorm van monitoring, evaluatie, of real-time onderhoud van gegevens.

Canadian Natural Resources automatiseert olie- en gasactiviteiten met PcVue Solutions van Arc Informatique
Canadian Natural Resources Limited (CNRL), opgericht in 1989 en met zijn hoofdkantoor in Calgary, Canada, bezit een gediversifieerde combinatie van activa in Noord-Amerika, de Noordzee en Offshore Afrika en is momenteel de grootste onafhankelijke producent van ruwe olie en aardgas in Canada. Met het leveren van een uitgebalanceerde mix van aardgas, lichte olie, zware olie, in situ oliezand productie, het delven van oliezand en de bijbehorende upgrade faciliteiten, houdt CNRL zich bezig met de exploratie en ontwikkeling van geografische gebieden voor de productie van aardgas en ruwe olie.

Het bedrijf exploiteert haar activiteiten in drie primaire segmenten: productie uit oliezanden, thermische zware olie en conventionele olie en gas. In het afgelopen jaar, investeerde CNRL in een grootschalig automatiseringsproject dat met name invloed heeft op de conventionele olie- en gasindustrie die zich bezighoudt met de exploratie, ontwikkeling, productie en marketing van ruwe olie, vloeibaar aardgas en aardgas.

Canadian Natural Resources had behoefte aan een betere methode om de procesbesturing en -bewaking te managen van de 300 verzamelstations, 800 compressorstations, en 150 gasverwerkingsfaciliteiten. CNRL's SCADA specialist, Kurtis Jackson, speelde een leidende rol in het automatiseringsproject voor het vervangen van de FactoryLink SCADA systemen door de PcVue SCADA en FrontVue oplossingen. CNRL werkt met tal van onafhankelijke automatiseringsystemen van diverse merken en Jackson wilde meer centralisatie en consistentie bereiken door zoveel mogelijk van deze automatiseringssystemen te integreren op PcVue. Daarnaast wilde CNRL de mogelijkheden benutten van de PcVue multi-station architecturen voor networking, en gebruikt momenteel Modbus Roc, Roc Talk en BSAP.

Het proces van vervanging begon ongeveer acht maanden geleden, toen CNRL de migratie startte van hun FactoryLink SCADA naar PcVue met behulp van de Smart Generator. Met dit PcVue tool kan eenvoudig en automatisch een zeer groot deel van de bestaande applicaties geconverteerd worden naar PcVue, waarbij tevens een maximale compatibiliteit en veiligheid worden gegarandeerd. “Voor de meeste van onze SCADA applicaties konden we volstaan met upgraden, tussen 60-80% van onze FactoryLink applicaties konden met gemak omgezet worden naar PcVue. Dit bespaarde ons een enorme hoeveelheid tijd omdat we de complete applicaties niet hoefden te configureren en het betekende dat we onze gebruikers niet hoefden bij te scholen. Het maakt ook duidelijk dat we in onze toekomst investeren met SCADA automatisering; PcVue verbetert haar SCADA regelmatig met nieuwe geüpdatete versies en nieuwe functies,” aldus Jackson.

“Dagelijks houden we onze productierapportages bij en maken gebruik van real-time en historische trends om de benodigde gegevens te verzamelen zodat we zeker weten dat we onze productiedoelen hebben gehaald en onze verkoopafspraken kunnen nakomen, zoals voor een pijpleidingbedrijf,” voegt Jackson toe. Op dit moment heeft Kurtis reeds acht PcVue servers geïmplementeerd met remote client toegang, en hij verwacht de komende twee jaar nog eens zo’n 40 PcVue SCADA systemen te implementeren.

CTH Systems Inc, een value-added reseller van PcVue, assisteerde bij het configureren en faciliteren van de migratie naar PcVue. Met behulp van Smart Generator waren de engineers in staat om alle grafische elementen (mimics, symbolen en templates), lokale en gedeelde bibliotheken (symbolen, figuren), alle sets aan variabelen voor de toepassing (met inbegrip van variabele tabellen, alarm configuraties en histories), en de database zonder nabewerking te converteren. Het converteert tevens de TCP/IP communicatie objecten en hun links. “We waren erg blij met het gemak waarmee al onze applicaties op een simpele manier op PcVue konden worden overgezet,” aldus Jackson.

Bovendien maakt CNRL gebruik van IM-SCADA™, een multiprotocol meet- en communicatiesoftwarepakket van CTH Systems. Hiermee kunnen de putten die zijn uitgerust met verschillende automatiseringsapparatuur, zoals RTU's (Remote Terminal Units) of pomp aan/uit regelaars, via een enkel radiokanaal met elkaar communiceren zodat de gegevens weer terug ingevoerd kunnen worden in PcVue SCADA. CTH Systems ondersteunde CNRL bij het implementeren van automatische en remote metingen van gassamenstellingen uit de put, het uploaden van de gecorrigeerde gassamenstellingen naar elke put, en het elimineren van de afwijkingen tussen de putmeter en de IMSCADATM database. “We zijn meer dan tevreden met hoe robuust en effectief de IM-SCADA™ driver werkt voor ons. Het helpt de operationele efficiency te maximaliseren,“ zei Jackson. Het minimaliseert de noodzaak om fysiek naar de putlocaties te gaan om de gassamenstelling te downloaden of te uploaden.

Met 178 host servers en 600 remote clients, controleert CNRL ongeveer 5.000 - 6.000 datapunten per host. Hiervan zijn er acht PcVue stations die overal toezicht houden bij 50 tot 400 putten en één tot drie installaties per host, afhankelijk van de locatie of regio. “Dit vertaalt zich naar duizenden tags en alarmparameters die dagelijks worden gecontroleerd en bevestigd,” vertelt Jackson. Als de olie uit de put stroomt, loopt het door een pijpleiding die is verbonden met leidingen die de olie en het gas samenbrengen in verzamelstations waar sediment, gas, zout water en olie worden gescheiden. PcVue controleert ook de verzamelstations.

De PcVue SCADA verzamelt de I/O data van PLC's en RTU’s die worden gebruikt in de productievelden en verzamelstations, zoals gas/olie druk, (ESD), pomp start/stop, remote/locale pompregeling, toerental van de pomp, pomp loop/stop, motorbediende kleppen en klepafschakeling, smoor instellingen/posities, temperaturen, noodstop en brandalarm, enz. “Eén van de belangrijkste factoren in onze industrie is veiligheid. In elke fase van het proces, bewaakt PcVue onze bedrijfskritische activiteiten en onderhoudt al onze veiligheidsmaatregelen ter voorkoming van brand, explosies en ecologische rampen,” benadrukt Jackson.

Gezien zijn remote en wijdverspreide activiteiten, wilde CNRL elke geautomatiseerde activiteit, of het nu gaat om boren/productie, distributie, transport of raffinage, laten bewaken vanuit meerdere van zijn controlecentra. Een solide en veilig SCADA systeem moet in staat zijn om zulke kritische factoren als: overstromingen, lekkage, brand, ESD, olie en gas debiet en gecumuleerde stromingen, lijndruk, putrand druk, pompstatus, tankniveau, en de status van de apparatuur van de verzamelstations, etc, te bewaken. Vanwege de aard van het product dat vanuit de put moet worden getransporteerd naar de eindverbruiker, en gezien de potentiële nadelige milieueffecten van olie/petroleum ongevallen, zijn SCADA systemen een noodzaak. “We wilden de functies en voordelen van SCADA benutten die ons de mogelijkheid bieden om op betrouwbare wijze meer gegevens te verzamelen en meer controle te krijgen,” verklaart Jackson.

CNRL kijkt er naar uit de vruchten te plukken van de upgrade van zijn automatiseringssystemen en is tot nu toe erg tevreden hoe goed het al hun processen heeft geoptimaliseerd. “Vanaf de eerste FactoryLink conversie naar PcVue, draait PcVue nu ongeveer acht maanden. We zijn erg blij dat we voor PcVue en IM-SCADA hebben gekozen als onze SCADA oplossing en dat het configuratieproces zeer eenvoudig te implementeren is, in overweging genomen dat de meeste van onze applicaties bedrijfskritisch zijn en de klok rond werken,” besluit Jackson.

Canadian Natural Resources automatiseert olie- en gasactiviteiten met PcVue Solutions van Arc Informatique
Canadian Natural Resources automatiseert olie- en gasactiviteiten met PcVue Solutions van Arc Informatique

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers