www.technologieenindustrie.com
NSK

Recyclingfabriek bespaart jaarlijks meer dan 50.000 € dankzij lagers van NSK

Een recyclagefaciliteit werd voortdurend geconfronteerd met defecte lagers in de transportband van een optische sorteermachine. Dankzij de overstap naar lagerhuizen uit het SNN gamma van NSK -die voorzien zijn van NSKHPS dubbelrijige tonlagers - zijn die problemen nu achter de rug. Dankzij de vermindering van de kosten voor vervanging, storingen en onderhoud geniet het bedrijf van een jaarlijkse besparing van 51.174 €.

Het probleem bij de recyclingfabriek kwam al snel na de installatie aan het licht. Binnen drie maanden werden al vijf lagerdefecten geregistreerd. Het probleem werd opgelost, maar dat betekende telkens dure reparaties en stilstandtijd. Daarom nodigde het management van het bedrijf NSK uit om een uitgebreide analyse van de installatie uit te voeren.
 
Een team gespecialiseerde ingenieurs van NSK trok binnen het kader van het AIP programma voor Toegevoegde Waarde op onderzoek uit. Al snel werd vastgesteld dat trillingen en smeringsproblemen de oorzaken waren voor de snelle defecten van de lagers. De trillingen in de installatie zorgden ervoor dat de stiftbouten loskwamen, waardoor de as in de binnenring van het lager bleef ronddraaien. Er werd ook opgemerkt dat de gemonteerde lagertypes geen uitweg hadden voor de smering waardoor er een ophoping was ontstaan, met een hoge temperatuurontwikkeling als resultaat.

Op basis van deze waarnemingen raadde NSK het gebruik van het NSKHPS gamma (High Performance Standard) aan. Dit zijn dubbelrijige tonlagers gemonteerd op adapterbussen in een SNN lagerhuis. De adapterbusvergrendeling houdt in dat het lager niet los kan raken in de as, zelfs niet door trillingen. Verder zijn NSK SNN lagerhuizen standaard voorzien van een smeringreservoir, waardoor overmatige vetophoping wordt vermeden. Sind de invoering van deze NSK oplossing werd geen enkel lagerdefect meer waargenomen.

Het modulaire gamma SNN lagerhuizen van NSK is specifiek ontwikkeld voor gebruik in moeilijke werkomstandigheden zoals transportbanden voor de recycling, steengroeven, staalfabricage en de landbouwindustrie. Een belangrijke eigenschap is de eenvoudige installatie dankzij de ontwerpdetails, zoals de massieve hoeken van de behuizing die een optimale houvast bieden voor het positioneren en de middenmarkering die uitlijning faciliteert. Ook het onderhoud verloopt eenvoudig dankzij de zeer nauwkeurige ontwikkeling van de tweedelige behuizing, dit zorgt voor een eenvoudige vervanging van de lagers. Hersmering is mogelijk via twee boorgaten.

Bijkomende voordelen van het gamma SNN lagerblokken zijn een hoge stijfheid (om vervorming van de lagerzitting tot een minimum te beperken), een goede warmteafvoer en een uitgebreide reeks van afdichtingsconfiguraties voor elke toepassing. Bovendien kan dezelfde behuizing ingezet worden met dubbelrijige tonlagers of dubbelrijige zelfuitlijnende kogellagers. De lagerblokken uit het SNN gamma kunnen geleverd worden met asdiameters van 20 tot 140 mm.

De NSKHPS dubbelrijige tonlagers die in de recyclagefabriek ingezet worden zijn geschikt voor hoge toerentallen en belastingen. Ze zijn verkrijgbaar met een stalen of messing behuizing. Bij de andere eigenschappen vermelden we onder andere het optimale design van de geleiding en de afwerking van het oppervlak, evenals de temperatuursstabiliteit tot 200°C. Belangrijk is dat NSKHPS-lagers een 25% hogere dynamische belasting, een tot 20% hogere snelheid en een dubbele levensduur garanderen.

In de recyclagefabriek zorgde de combinatie van de SNN lagerhuizen met de NSKHPS lagers voor een terugval van het aantal lagerdefecten van tien tot nul per jaar.

1) De optische sorteerband van de recyclingfabriek kende 10 storingen per jaar door defecte lagers
 

Recyclingfabriek bespaart jaarlijks meer dan 50.000 € dankzij lagers van NSK

2) Het SNN lagerhuizen gamma van NSK is ontworpen voor gebruik in uitdagende toepassingen
 

Recyclingfabriek bespaart jaarlijks meer dan 50.000 € dankzij lagers van NSK

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers