www.technologieenindustrie.com
Baumer

HeavyDuty- encoders voor veeleisende transporttrajecten

Open-pit-graafmachines en stapelkranen zijn de giganten onder de machines. Ze verrichten elke dag opnieuw uitermate zwaar werk en dat ook nog eens onder extreme omstandigheden - stof, vuil, regen, hitte. Ook voor de encoders, verantwoordelijk voor het regelen van de snelheid van de transportbanden, is dat een zware belasting. Veel fabrikanten vertrouwen hiervoor op HeavyDuty-encoders van Baumer Hübner. Wat moet een encoder aankunnen om als "HeavyDuty" te worden beschouwd?

HeavyDuty- encoders voor veeleisende transporttrajecten

Door het complexe HeavyDuty-afdichtingsconcept van Baumer zijn de beschermingsklassen IP 66 en IP 67 haalbaar voor een groot temperatuurbereik tot +95 °C. Dankzij een vernuftige combinatie van labyrint- en asafdichtingen zijn de HeavyDuty-encoders langdurig goed beschermd tegen allerlei vaste, vochtige en pastavormige verontreinigingen.
002_Baumer_HeavyDuty_Dichtung.jpg


Minera El Abra is een bovengrondse kopermijn 75,6 kilometer ten noordoosten van de Chileense stad Calama. Dagelijks wordt hier 200.000 ton kopererts gewonnen voor de productie van koperkathoden. De transportbanden die het erts over kilometers lange afstanden transporteren, moeten dan ook enorme prestaties leveren. Ze worden aangedreven door krachtige elektrische motoren. Incrementele HeavyDuty-encoders HOG 10 van Baumer Hübner, die uitermate geschikt zijn voor deze veeleisende taak in de openlucht, meten het toerental van deze motoren. Ze zijn namelijk niet gevoelig voor stof, vuil, vibraties of andere externe invloeden die bij bovengrondse ertswinning tot de orde van de dag behoren. 10.000 kilometer verderop, in de haven van Rotterdam, is het vergelijkbare model POG 10 aan het werk: in de grootste haven van Europa wordt jaarlijks 300 miljoen ton bulkgoed overgeladen, waarvan 55 miljoen ton ijzererts en steenkool. Voor de tijdelijk opgeslagen goederen zijn graafwielbaggers met een transportcapaciteit van 5000 ton per uur beschikbaar. Ook in dit geval is gekozen voor HeavyDuty-encoders van Baumer Hübner, want die kunnen tegen de ruige zeelucht, regen en vorst. Dit zijn slechts twee van vele voorbeelden die illustreren hoe HeavyDuty-encoders jaren achtereen ook in uitdagende situaties overeind blijven en hun nut bewijzen.

"HeavyDuty" - precisie onder zware belasting

De Engelse term "HeavyDuty" betekent in het Nederlands "zwaar belastbaar". Dit geeft al aan dat HeavyDuty-encoders tegen een stootje kunnen. Maar dat is niet alles. HeavyDuty houdt meer in dan een robuuste constructie. De term verwijst naar de belofte dat een dergelijke encoder gedurende een lange periode betrouwbaar en nauwkeurig zal werken en de exploitant nooit in de steek zal laten. Daarvoor moet een HeavyDuty-encoder voldoen aan verschillende criteria:

Een essentieel criterium is precisie. Wie denk dat de zwaargewichten onder de encoders ten aanzien van dit punt concessies kunnen doen, vergist zich behoorlijk. De meetsignalen van HeavyDuty-encoders moeten juist net zo nauwkeurig zijn als die van hun kleinere broertjes. Op basis van deze signalen registreren de besturingen van installaties tenslotte het toerental van een aandrijving of de positie van een machineonderdeel. Want alleen dan kan de besturing detecteren dat een aandrijving bijvoorbeeld een bepaald toerental over- of onderschrijdt en indien nodig ingrijpen. Zelfs kleine meetfoutjes kunnen drastische gevolgen hebben, die bij het transporteren van bulkgoed schade aan de installatie kunnen veroorzaken.

Robuuste technologie voor hoge uitvalveiligheid

Naast precisie is ook betrouwbaarheid een belangrijke factor - zoals de voorbeelden van de bovengrondse ertswinning en het bulkgoedtransport goed illustreren. Om ervoor te zorgen dat een encoder onder de ruige omstandigheden van een bovengrondse mijn of een haven betrouwbaar werkt, moet hij jaren achtereen bestand zijn tegen schokken, vibraties en andere krachten die inwerken op de draaias, zonder dat dit ten koste gaat van de nauwkeurigheid. Vervangen zou een kostbare aangelegenheid zijn, niet omdat de encoder duur is, maar omdat deze zich doorgaans bevindt op een moeilijk toegankelijke plaats en de installatie tijdens de vervanging buiten bedrijf is. Robuuste behuizingen met dikke wanden en schok- en vibratiebestendig binnenwerk zijn dan ook essentiële voorwaarden. Baumer Hübner voegt daar ruim bemeten lagers aan toe die met een maximale onderlinge afstand aan beide kanten van de behuizing worden aangebracht.

Niet alleen de mechanische, maar ook de elektrische onderdelen moeten tegen een stootje kunnen. Zo treden in de buurt van encoders vaak elektromagnetische velden op door onafgeschermde spanningvoerende kabels. Bij ontoereikende afscherming kunnen deze de elektronica van de encoder vernielen of minimaal dermate beïnvloeden dat de kwaliteit van de meetsignalen eronder lijdt. Door spanningsverschillen kan bovendien stroom de as vloeien, waardoor de smering van het lager verbrand, wat onherstelbare schade veroorzaakt. Elektrische isolatie is dan ook een absolute must voor een HeavyDuty-encoder.
Hetzelfde geldt voor dichtheid. Of het nu gaat om vocht, stof of vuil - een HeavyDuty-encoder moet goed zijn afgedicht. Dat geldt vooral voor kwetsbare plaatsen als de as en de elektrische aansluiting. Corrosiebescherming door de keuze van geschikt materiaal en het aanbrengen van een coating is eveneens een vereiste, zodat ook zout water en chemische stoffen die werking niet kunnen beïnvloeden.

Het origineel onder de HeavyDuty-encoders

De term "HeavyDuty" is niet wettelijk beschermd en verwijst ook niet naar een norm, maar wordt op de markt toch gehanteerd als aanduiding voor een bepaald type encoder. Baumer Hübner, het bedrijf dat al sinds de jaren 50 werkt met HeavyDuty-encoders, heeft dit type ingevoerd. Op basis van deze expertise is de HOG 10 ontwikkeld, die al meer als 25 jaar wordt beschouwd als het "origineel" en de blauwdruk voor alle HeavyDuty-encoders. De HeavyDuty-productfamilie van Baumer Hübner onderscheidt zich niet alleen door precisie, betrouwbaarheid en een lange levensduur, maar ook door de enorme diversiteit in mechanische, elektrische en functionele varianten. De incrementele en absolute encoders omvatten encoders met behuizingen van 58 mm, maar ook grote exemplaren voor een flensformaat van 287 mm en een holle as van 150 mm. Daarnaast ondersteunt Baumer Hübner alle relevante analoge en digitale interfaces. Een hoog uitgangsvermogen garandeert bovendien dat de signalen ook bij lange afstanden storingsvrij en in volledige sterkte aankomen - afhankelijk van de uitvoering kunnen de signalen tot 550 meter overbruggen en met een optische kabel zelfs tot 1,5 kilometer.

Om uitval te voorkomen controleert Baumer Hübner de elektrische werking en de signaalkwaliteit van alle encoders zorgvuldig. Uitvoerige kwaliteitscertificaten verzekeren de klant ervan dat zijn encoder hem niet in de steek zal laten. Of het nu gaat om de winning van kopererts in Chili of het transport van bulkgoed in de haven van Rotterdam: de HeavyDuty-encoders van Baumer Hübner zorgen er op deze wijze voor dat de boel niet stil komt te liggen. Ook onder de meest veeleisende omstandigheden niet.


HeavyDuty- encoders voor veeleisende transporttrajecten

HeavyDuty-encoders van Baumer Hübner hebben al veelvuldig hun nut bewezen bij de bovengrondse ertswinning. De robuuste HeavyDuty-constructie met lagers aan twee kanten waarborgt onderhoudsvrij gebruik en een lange levensduur, ook bij zware belasting en onder veeleisende omstandigheden.
002_Baumer_HeavyDuty_DiggingMachine.jpg

 

HeavyDuty- encoders voor veeleisende transporttrajecten

Incrementele HeavyDuty-encoders van de serie HOG10 / POG10 werken ook onder extreem veeleisende omstandigheden betrouwbaar en continu, 24/7. De massieve, uitermate robuuste behuizing, uitstekende corrosiebescherming en het langdurig stabiele afdichtingsconcept waarborgen langdurig gebruik zonder uitvallen, in elke omgeving.
002_Baumer_HeavyDuty_PG10.jpg

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers