www.technologieenindustrie.com
Baumer

Beslist een adrenalinekick - HeavyDuty-encoder POG10 van Baumer doet harten sneller kloppen

In de grootste achtbaan van Europa, Helix in pretpark Liseberg in Göteborg, bewaken incrementele HeavyDuty-encoders POG 10 van Baumer het toerental van de aandrijving van de wagentjes op hun weg naar het lanceerplatform. De HeavyDuty-technologie staat daarbij garant voor extreme betrouwbaarheid en precisie onder extreme omstandigheden - en biedt zo sensatie en tegelijk geruststellende veiligheid voor de passagiers.

Beslist een adrenalinekick - HeavyDuty-encoder POG10 van Baumer doet harten sneller kloppen

HeavyDuty-encoders van Baumer garanderen een hoge mate van betrouwbaarheid en precisie - en geven daarom ook in een achtbaan een veilig gevoel.
001_Baumer_Heavy_Duty_Achterbahn.jpg

Liseberg in Göteborg is het grootste pretpark van Zweden. Achtbaan Helix is een van de attracties die voor een stevige adrenalinekick zorgen. Met een traject van 1380 meter is dit in Europa de langste achtbaan die over de kop gaat en wereldwijd de op een na langste. Helix slingert de passagiers met tot wel 90 km/uur door zes loopings en stelt hen bloot aan wel vijf maal hun lichaamsgewicht. Dit is wereldwijd de eerste achtbaan waarbij de helft van de tot wel 28 passagiers tegen de rijrichting in zit, wat de rit nog spannender maakt. Voordat de rit kan beginnen, moeten de passagiers naar het lanceerplatform op een hoogte van 41 meter worden gebracht. Geregelde asynchrone aandrijvingen met 315 kW worden gebruikt om de wagentjes naar de startpositie te brengen. Het toerental van deze aandrijving wordt geregistreerd door de originele HeavyDuty-encoder POG 10 van Baumer. Een lastige bijkomstigheid is dat de achtbaan volledig is blootgesteld aan de elementen - bijvoorbeeld warmte door de zon, vocht door regen en luchtstromen door windstoten. Daarom is ook gekozen voor HeavyDuty-encoders van Baumer, zodat de sensatie die de passagiers ervaren altijd leuk blijft.

Betrouwbaarheid is van levensbelang

De incrementele HeavyDuty-encoder POG10 en het soortgelijke model HOG10 met een holle as maken deel uit van de meest veelzijdige productfamilie van HeavyDuty-encoders van Baumer. Ze leveren betrouwbare gegevens over het toerental bij tal van mogelijke toepassingen en werken ook onder de meest veeleisende omstandigheden. Ze leveren een essentiële bijdrage als het gaat om het voorkomen van uitvallen en het in stand houden van de beschikbaarheid van machines en installaties. Bij veel toepassingen bespaart dit uitvalkosten en bij een achtbaan draagt het zelfs in belangrijke mate bij aan de veiligheid van de passagiers - een storing in de aandrijving van een wagentje van een achtbaan is tenslotte in het gunstigste geval vervelend, maar in het ergste geval levensgevaarlijk voor passagiers.

De HeavyDuty-technologie van de POG10 garandeert door een aantal specifieke eigenschappen maximale betrouwbaarheid in een veeleisende omgeving. Zo zijn de drukgegoten behuizingen door massieve wanden met een ruim bemeten dikte en een tegen buiging en torsie bestendige constructie zeer robuust en in hoge mate trillings- en schokbestendig. Lagers aan beide uiteinden van de encoderas en de metalen incrementele schijf zorgen voor enorme prestatiereserves en een ongeëvenaarde levensduur door uitzonderlijke bestendigheid tegen axiale en radiale krachten. Voor gebruik in de openlucht, zoals bij een achtbaan, speelt ook de uitstekende corrosiebescherming van de HeavyDuty-encoders van de categorie CX die in overeenstemming met de norm EN ISO 12944 wordt bereikt met de keuze van optimale materialen en een hoogwaardige coating. Daardoor kunnen de encoders zelfs aan of op zee, in de poolstreken, in de tropen of in woestijnen worden gebruikt.

Daarnaast wordt het binnenwerk van HeavyDuty-encoders beschermd tegen vaste, vochtige en pastavormige verontreinigingen door een combinatie van labyrint- en asafdichtingen. Dit afdichtingsconcept voldoet aan de vereisten van de beschermingsklassen IP 66 en IP 67 voor een groot temperatuurbereik tot 95 graden Celsius. Tot slot beschermen elektrisch geïsoleerde lagers de kogellagers van de encoders tegen stroomoverslag, waardoor nadelige beïnvloeding van de smeermiddelwerking wordt voorkomen. Dit allemaal samen vormt een nagenoeg onaantastbaar pakket dat bij veeleisende, continue toepassing in een achtbaan potentiële storingen en uitvallen consequent weet te voorkomen. Dat is vooral belangrijk, omdat een vervanging snel in de papieren kan lopen - niet omdat de encoder zo duur is, maar omdat encoders zich doorgaans op moeilijk toegankelijke plaatsen bevindt, wat ook bij de achtbaan het geval is.

HeavyDuty als uitgebreide waardepropositie

HeavyDuty betekent "zwaar belastbaar". Maar daarbij gaat het niet alleen om een dichte, stevige behuizing en een goede bescherming tegen weersinvloeden. Er moet ook rekening worden gehouden met het binnenwerk. "Natuurlijk zijn dit in zekere zin de olifanten, die worden ingezet als het er stevig aan toe gaat", zegt Steffen Günther, hoofd van business unit HeavyDuty bij Baumer. "Maar HeavyDuty is een uitgebreide waardepropositie: dergelijke encoders moeten in de eerste plaats altijd blijven functioneren onder extreme omstandigheden, maar daarnaast mogen deze veeleisende omstandigheden nooit ten koste gaan van de signaalnauwkeurigheid. Robuustheid, dichtheid en precisie zijn de eigenschappen waarover een encoder in ieder geval moeten beschikken, voordat hij "HeavyDuty" genoemd mag worden."

De betrouwbare precisie wordt geleverd door de storingsbestendige scanner die met extra robuuste, optische schakelingen (Opto-ASIC) is uitgerust. Dit waarborgt optimale elektromagnetische compatibiliteit bij een burstbestendigheid van tot wel 4 kV voor hoogspanningsmodules. Het Enhanced Monitoring System (EMS) controleert bovendien voortdurend tal van encoderfuncties, detecteert snel aansluitings- en encoderfouten en geeft de status van de encoder constant via een foutuitgang door aan de omvormer of de besturing. Maximale SinCos-signaalkwaliteit bereiken de HeavyDuty-encoders door de LowHarmonics-technologie voor een uitstekende regelkwaliteit, geringe opwarming van de aandrijving en een hoge mate van energie-efficiëntie. Die uitgangen voor incrementele vierkantsignalen beschikken bovendien over een tegen kortsluiting beveiligde krachtige transistorschijf voor piekstromen tot 300 mA. Deze leveren signalen op, die ook bij kabellengten tot wel 350 meter betrouwbaar te evalueren zijn.

Al deze eigenschappen - de robuustheid, de precisie - helpen om de passagiers van de achtbaan in Göteborg veilig en met de juiste snelheid naar het lanceerplatform te brengen. Gelukkig maar, want ook zonder storingen is de stijging naar een hoogte van 41 meter al opwindend genoeg.

Baumer samen met Hübner Berlin wereldwijd toonaangevend op het gebied van HeavyDuty-encoders

Dat deze uitgebreide waardepropositie in alle gevallen wordt waargemaakt, garandeert Baumer met originele technologie van Hübner Berlin door middel van rigoureuze steekproeftests en een grondige controle van elke HeavyDuty-encoder voordat deze de fabriek verlaat. Op testbanken wordt per serie de bestendigheid tegen elektromagnetische velden, trillingen, schokken, stof, waterstralen, zoutnevels en nog veel meer gecontroleerd. Uitvoerige kwaliteitscertificaten bevestigen dat de keuringen met goed gevolg zijn ondergaan en verzekeren de klant ervan dat zijn encoder hem niet in de steek zal laten.
Nog een garantie biedt het feit dat Baumer als aanbieder van originele Hübner Berlin HeavyDuty-encoders de onomstreden wereldleider is. De fabrikant doet al sinds de jaren 50 ervaring op met deze klasse van encoders en de productfamilie HOG10 / POG10 wordt al 25 jaar beschouwd als het neusje van de zalm binnen het segment. Een origineel, door de concurrentie vaak gekopieerd, maar nooit geëvenaard, dat claimt "Beyond the standard" meer te bieden - meer precisie, meer functionaliteit, meer robuustheid en meer nut voor de exploitant. Een meerwaarde die alleen kan voortkomen door de knowhow die is voorgekomen uit decennialange ervaring binnen deze bedrijfstak.
Men mag ervan uitgaan dat de passagiers in de achtbaan in pretpark Liseberg dit allemaal niet weten of merken. De exploitanten daarentegen kunnen dankzij de beloofde robuustheid en precisie gerust zijn dat hun attractie voor hen niet verandert in een emotionele rollercoaster.

Wanneer is een encoder „HeavyDuty“?

"HeavyDuty" is geen wettelijk beschermde term en verwijst evenmin naar een bepaalde norm. De productfamilie HOG10 / POG10 van Baumer Hübner wordt echter al 25 jaar beschouwd als het enige echte "origineel". De kenmerkende eigenschappen die binnen het segment als referentie dienen zijn:
• Mechanische robuustheid: bestendigheid tegen flinke stoten en trillingen en krachten die inwerken op de draaias, jaren achtereen
• Dichtheid: afdichting tegen vuil, stof en vocht
• Elektrische robuustheid: bescherming van de elektronica tegen elektromagnetische velden en krachtige uitgangsdrivers
• Precisie: afgifte van betrouwbare signalen waarmee besturingen en regeleenheden nauwkeurig kunnen worden bestuurd

"HeavyDuty" is een uitgebreide waardepropositie. Deze garandeert dat een encoder gedurende een lange periode ook onder veeleisende omstandigheden altijd betrouwbaar en nauwkeurig blijft werken.


Beslist een adrenalinekick - HeavyDuty-encoder POG10 van Baumer doet harten sneller kloppen

Dankzij een vernuftige combinatie van labyrint- en asafdichtingen zijn de HeavyDuty-encoders van Baumer langdurig goed beschermd tegen verontreinigingen.
001_Baumer_Heavy_Duty_Dichtung.jpg

Beslist een adrenalinekick - HeavyDuty-encoder POG10 van Baumer doet harten sneller kloppen

HeavyDuty-encoders van Baumer zijn aan beide uiteinden van de encoderas voorzien van een lager en bieden daardoor enorme prestatiereserves en een ongeëvenaarde levensduur. Omdat ze buitengewoon goed bestand zijn tegen axiale en radiale krachten, hebben de lagers aan beide uiteinden van de as hun nut bij de bouw van elektrische machines al uitgebreid bewezen.
001_Baumer_Heavy_Duty_Kugellager.jpg

 

Beslist een adrenalinekick - HeavyDuty-encoder POG10 van Baumer doet harten sneller kloppen

Ongeëvenaarde levensduur en nauwkeurigheid - originele HeavyDuty-encoders uit de serie HOG10 / POG10 van Hübner Berlin bieden maximale beschikbaarheid, een ongeëvenaarde levensduur en uitvalveiligheid in elke omgeving.
001_Baumer_Heavy_Duty_PG10.jpg
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers