www.technologieenindustrie.com
Norgren

Nieuwe IVAC cilinder van Norgren biedt OEM's en eindgebruikers forse vermindering van energie- en bedrijfskosten

Norgren, een internationale marktleider op het gebied pneumatische motion en fluid control technologieën, lanceert een innovatieve, hoog presterende serie cilinders, speciaal ontworpen om energieverbruik en operationele kosten voor OEM's en eindgebruikers aanzienlijk te verminderen, in een scala van toepassingen.

Nieuwe IVAC cilinder van Norgren biedt OEM's en eindgebruikers forse vermindering van energie- en bedrijfskosten
Bij conventionele pneumatische besturingen gaat het om een samenbouw van ventielen of ventieleilanden, actuatoren, flow controls en sensoren, samen met connectoren en accessoires. In typische toepassingen kunnen tot wel 13 verschillende componenten nodig zijn voor elke cilinderfunctie. Deze complexiteit zorgt voor een aantal intrinsieke nadelen en prestatiebeperkingen. Om deze beperkingen te overwinnen en tegemoet te komen aan individuele eisen, ontwikkelde Norgren in nauwe samenwerking met klanten IVAC (integrated valve and actuator control) - een geïntegreerde unit die Engineering Advantage biedt door ventiel, flow controls, demping en sensoren te combineren in één enkel cilinderpakket.

De IVAC is een qua gewicht en ruimte geoptimaliseerde cilinder, die geschikt is voor een range doorlaten van 40 tot 80 mm, met geïntegreerde ventielen en magneetschakelaars voor een complete cilinderbesturing. Aangezien de units kunnen worden samengebouwd met of geïntegreerd in nieuwe systemen, hoeft elk apparaat over slechts een pneumatische en een elektrische aansluiting te beschikken, waarmee de noodzaak voor ventieleilanden, componenten, leidingen en accessoires wordt geëlimineerd.

Dit geïntegreerde platform reduceert op vele manieren de gebruikerkosten. Omdat een enkele unit gemakkelijker is te installeren, te onderhouden en te vervangen, worden geplande en ongeplande installatie-, inbedrijfstelling- en onderhoudstijden en -kosten verlaagd. Minder stilstand door onderhoud betekent ook een hogere productiviteit. Intussen wordt door het elimineren van het leidingwerk tussen de ventielen en cilinders het ‘dode’ volume geminimaliseerd en wordt het luchtverbruik tot 50 procent teruggebracht, waardoor de kosten per mm slaglengte, vergeleken met conventionele pneumatische systemen, aanzienlijk worden verminderd. Voor een machine met twee miljoen cycli per jaar, resulteert dit in voldoende energiebesparing om de kosten van een IVAC product binnen een jaar terug te verdienen. Daarnaast zorgt de IVAC voor een verbeterd design van de machine. Een strak uiterlijk biedt een meer verfijnde aanblik en zorgt bij eindgebruikers voor een schonere en meer geavanceerde uitstraling van de fabriek.

Een aantal opties en varianten is beschikbaar, waaronder Cleanline uitvoeringen voor industriële cilinders, industriële ‘slave’ cilinders en gemakkelijk schoon te spoelen cilinders, die OEM’s helpen om makkelijker en kosteneffectiever te voldoen aan hygiënevoorschriften. OEM's kunnen van al deze voordelen profiteren zonder mechanische ontwerpveranderingen, aangezien de IVAC producten voldoen aan de meest recente ISO VDMA afmetingen. De enkele M12 aansluiting voor I/O kan worden bekabeld of worden aangesloten op een veldbussysteem, ongeacht welk protocol wordt gebruikt.

Richard Bull van Norgren legt uit: “Bij het ontwerpen van de IVAC cilinderserie was ons belangrijkste doel om een unieke en innovatieve duurzame energieverbetering aan te bieden, door middel van een enkele unit oplossing. De IVAC unit is ontworpen om OEM's en eindgebruikers te voorzien van een high performance, innovatief en volgens geavanceerde specificaties ontworpen product. Het draagt bij aan reductie van energiekosten, installatiekosten en persluchtverbruik, terwijl stilstand door reiniging en onderhoud eveneens wordt verminderd.”

“Het ontwerp van de geïntegreerde actuator is gebaseerd op maximale modulariteit, zodat alle componenten gemakkelijk kunnen worden gemonteerd en gedemonteerd. Belangrijke factoren van het modulaire concept van de IVAC omvatten een speciale pilot module die direct aan het uiteinde van de cilinderbuis wordt aangebracht, en de integratie van een pneumatische interface, positiedetectie, statusdisplay en elektrische aansluiting.”

Hij voegt eraan toe: “Het vermijden van verontreiniging is cruciaal in veel hygiënekritische activiteiten en de IVAC cilinder geniet al veel belangstelling onder potentiële gebruikers, ontwerpers, productiemanagers en onderhoudstechnici voor een hele reeks toepassingen waar hygiëne eerste prioriteit heeft. Een prominente organisatie die al profiteert van Engineering Advantage met de IVAC is wereldwijd marktleider op het gebied van vatenvulmachines, KHS Kriftel, die IVAC eenheden heeft geïnstalleerd in zijn nieuwe CombiKeg productlijn.”

http://www.norgren.com/nl/ivac

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers