www.technologieenindustrie.com
ARC INFORMATIQUE

Het St. Joseph-Stift ziekenhuis in Dresden vertrouwt op een netwerkoplossing die de bouwschil veilig stelt en op nog veel meer

Van geïsoleerde oplossing tot multi-services platform.

Het St. Joseph-Stift ziekenhuis in Dresden vertrouwt op een netwerkoplossing die de bouwschil veilig stelt en op nog veel meer
( Foto: St. Joseph-Stift ziekenhuis/Stefanie Albrecht en Elke Johna)

Dresden. De technische dienst van het St. Joseph-Stift-ziekenhuis in Dresden vertrouwt op de beproefde technologie van BMS-producent PcVue en deur- en raamspecialist GEZE voor een betere beveiliging tegen ongeoorloofde toegang en betere bewaking en controle. Op termijn wordt de oorspronkelijk geïsoleerde PcVue oplossing een universeel hulpmiddel.

Bij de grootschalige ziekenhuisbeoordeling van de Frankfurter Allgemeine Zeitung in 2019 kwam het St. Joseph-Stift in Dresden in de categorie ‘150 tot maximaal 300 bedden’ als één van de beste zes uit de bus: de ondervraagde patiënten waren niet alleen bovengemiddeld tevreden over de medische en verpleegkundige zorg, maar het ziekenhuis kreeg ook topscores voor de organisatie van procedures en service. Het ziekenhuis, dat momenteel 250 bedden telt, behandelt ongeveer 35.000 patiënten per jaar. Om het verplegend en medisch personeel zich volledig te laten concentreren op de patiënten, investeert de exploitant van het ziekenhuis ook regelmatig in de technische infrastructuur. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe, uitgebreide controleoplossing van PcVue en GEZE.

In eerste instantie werd de visualisatie- en controlefunctie van een bestaande intercom-installatie gebruikt voor de deur- en slotenautomatisering van het gebouw. Door een uitbreiding van eisen, vooral wat betreft de planning en standaardisatie van de data-uitwisseling met een heterogene veldlaag, werd de noodzaak van een uitgebreide bewakings- en controleoplossing duidelijk.

Deze oplossing is beschikbaar in de vorm van PcVue 12.0, waarmee deuren en sloten van verschillende fabrikanten met elkaar verbonden kunnen worden via de communicatieprotocollen OPC, ICX en BACnet. Dat genereert in een handomdraai een krachtige abstractielaag. Een bijzonder elegante oplossing is de aansluiting van GEZE deursystemen via BACnet/IP, aangezien de PcVue software een speciale bibliotheek met symbolen en functieblokken voor verschillende GEZE moduletypen bevat. Dankzij deze eenvoudige integratie kan de aansluiting door de technici zelf ter plekke worden uitgevoerd.

PcVue maakt de implementatie van complexe, gebouwspecifieke logica mogelijk, die nodig is vanwege de bestaande bouwtopologie. Sequentiële controle- en flexibele netwerkmogelijkheden zijn in zulke scenario's van fundamenteel belang. Hetzelfde geldt voor de speciale noodknop in de meldkamer. Bij bouwkundige veranderingen moet het mogelijk zijn om op elk moment de vluchtroutes aan te passen. Dankzij het gebruik van een PcVue ontwikkelaarslicentie naast de intuïtieve configuratie-interface van de PcVue software en de intensieve training op locatie, kan het technisch personeel het systeem op elk moment opnieuw configureren.

Een veelvoud aan voordelen voor verschillende gebruikersrollen
De gebruikers van het systeem zijn onder meer medisch en administratief personeel. Door gebruik te maken van web gebaseerde thin clients op 32" flatscreens bij de ingang en in de meldkamer, kan het personeel permanent de status van het gebouw in de gaten houden. In de daluren zijn het medisch personeel in de meldkamer en de receptionisten bevoegd om bepaalde alarmen autonoom te bevestigen. Torsten Klotzsche, hoofd van de technische dienst van het gebouw, omschrijft de systeemvereisten als volgt: "Het doel is om [...] het dagelijkse werk van de operationele afdelingen te vereenvoudigen". Dit kan met name worden gerealiseerd door het ontlasten van bepaalde functionele gebieden.


Het St. Joseph-Stift ziekenhuis in Dresden vertrouwt op een netwerkoplossing die de bouwschil veilig stelt en op nog veel meer
( Foto: St. Joseph-Stift ziekenhuis/Technische dienst)

Ook zijn eigen afdeling profiteert van de veelzijdige functionaliteit van het systeem. Dankzij de sinds 2019 100% wi-fi-dekking binnen het gebouw, heeft het technisch personeel overal en altijd toegang tot de PcVue web visualisatie (WebVue) via notebook en tablet, wat een beslissend voordeel biedt aan mobiele onderhoudsmedewerkers. In de technische ruimte is een extra scherm beschikbaar, dat tevens dienst doet als alarmmonitor voor de oproepdienst.

Een uniforme architectuur en uitgebreide netwerkmogelijkheden
Torsten Klotzsche's visie op ‘het realiseren van een intelligente controle van neuralgische informatie en controlepunten met beheersbare investeringen’ wordt werkelijkheid door de oplossing waarbij de vier hoofdgebouwen en vier bijgebouwen van de faciliteit kunnen worden bewaakt met een eenvoudige, maar flexibele, toekomstgerichte architectuur. Het controlesysteem bestaat uit een PcVue serverstation voor maximaal 65.000 datapunten, vijf web clients en een ontwikkel- en teststation. Alle stations zijn in een netwerk met elkaar verbonden, zodat op elk moment nieuwe projectversies kunnen worden gecreëerd, ingezet en gedistribueerd. Dit gebeurt praktisch in real time, aangezien PcVue projecten voor de implementatie niet gecompileerd hoeven te worden. De data- en controlecommando's worden momenteel uitgewisseld via verschillende communicatieprotocollen, waaronder BACnet, OPC, Modbus, KNX en ICX. Ook de WebScheduler, de gebruikersinterface voor het beheer van PcVue's native schema's en BACnet schemaobjecten, zijn geïntegreerd in de web-interface van het project. PcVue bewaakt nu zelfs de statusberichten van het intercomsysteem door gebruik te maken van het ICX-protocol.


Het St. Joseph-Stift ziekenhuis in Dresden vertrouwt op een netwerkoplossing die de bouwschil veilig stelt en op nog veel meer
( Foto: St. Joseph-Stift ziekenhuis/Technische dienst)

Het verbinden van de deuren zorgt voor meer transparantie, comfort en veiligheid
Deuren 's avonds vergeten te sluiten behoort tot het verleden. Zo kunnen bijvoorbeeld ongewenste bezoekers, die veel schade kunnen aanrichten in zo’n gebouw, buiten worden gehouden. In plaats daarvan worden de deuren nu na een bepaalde tijd door het systeem automatisch vergrendeld aan de hand van een uitgekiende planning. Het gecontroleerd toelaten van personen is probleemloos mogelijk op elk moment.

Andere functies die in het kader van de integratie zijn veranderd, zijn:
- Het tijdelijk in de ‘permanent open’ modus brengen van binnendeuren; het terugbrengen van de deurcycli (deurbewegingen)
- Het aansluiten van het weerstation, zodat de deuren navenant kunnen worden geopend en gesloten (bijv. bij harde wind) of in de automatische modus kunnen worden geschakeld.

De eerste GEZE deuren zijn inmiddels aangesloten op het PcVue systeem dankzij de eenvoudige integratie. Dit zorgt voor meer transparantie, biedt meer comfort en maakt het gebouw vooral veiliger. Dankzij die technologie konden de omschakelingsmaatregelen worden gewijzigd, terwijl het gebouw nog in gebruik was, zonder dat dit het reguliere gebruik van het gebouw beïnvloedde. Het technische team kon ter plaatse een intelligent deurcontrolesysteem aanleggen met beheersbare investeringen. In de eerste fase van de uitbreiding werden drie deur controle units, drie sluissystemen, een draaideur en diverse andere automatische deuren in gebruik genomen. Dit ontlast ook het personeel, aangezien de deuren niet langer handmatig moeten worden vergrendeld, onverwachte bezoekers geen toegang meer hebben en de aanwezige technicus het gebouw eenvoudiger kan beheren. Tijdens de volgende fase van het deuronderhoud wordt nagegaan welke deursystemen eenvoudig op het PcVue systeem kunnen worden aangesloten met BACnet. Dit vereenvoudigt stap voor stap de aansluiting van het subsysteem ‘deuren’.

Het St. Joseph-Stift ziekenhuis in Dresden vertrouwt op een netwerkoplossing die de bouwschil veilig stelt en op nog veel meer
(Schematische voorstelling van het deurvergrendeling subsysteem)

Verdere uitbreiding van het systeem
Na de geplande overdracht van het controlesysteem aan de IT-afdeling van het ziekenhuis en de bijbehorende virtualisatie van het systeem, worden de aansluiting van overige GEZE automatische deuren, de integratie van jaloezieën- en rolluikbesturing, alsmede de kritische en niet-kritische energievoorziening via KNX in het systeem voor de nabije toekomst ingepland. De integratie van externe filialen via het IOT protocol LoRa, evenals de integratie van videobewakingssystemen in PcVue, zullen daarbij ook een rol spelen in de overwegingen van het technische team. Verder is er een nieuw deel van het gebouw gepland, waarvan de toegangsdeur ook via BACnet zal worden aangesloten. Dit alles is eenvoudig te realiseren met de veelzijdige PcVue oplossing. De lokale technici hebben nu dus daadwerkelijk een allesomvattende tool tot hun beschikking.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers