www.technologieenindustrie.com
British Steel

Tata Steel investeert € 12 miljoen in Franse staalfabriek voor de productie van langere hoogkwalitatieve rails

Tata Steel meldt de investering van meer dan € 12 miljoen (£ 10m) in nieuwe technologie, waarmee het bedrijf langere en slijtvaste rails kan produceren in zijn Franse staalfabriek.

Met de nieuwe technologie kan Tata Steel in de Hyange fabriek in de regio Lotharingen in het noordoosten van Frankrijk, de rails warmtebehandelen over een lengte van 108 meter. Warmtebehandelde rail heeft een tot drie keer langere levensduur dan standaard rail bij gebruik onder hoge slijtagecondities, zoals zwaar verkeer, hoge asbelastingen of scherpe bochten.

Gerard Glas, hoofd van de Tata Steel’s Rail Sector, zegt: “Deze investering ondersteunt ons streven naar de ontwikkeling van een reeks hoogkwalitatieve railproducten die geschikt zijn voor diverse omgevingen wereldwijd. De investering in een nieuwe warmtebehandelingsfabriek resulteert in nieuwe kansen op de Europese markt. We zijn nu in staat om te voldoen aan de behoeften van klanten in Duitsland, Zwitserland, België, Nederland, Luxemburg en Scandinavië, die vragen om langere warmtebehandelde rails teneinde hun life cycle kosten te reduceren.

“Het stelt ons ook in staat om bestaande markten te blijven ondersteunen, zoals Brazilië, Gabon, Mauretanië en Zuid-Afrika, waar rails zwaardere aslasten te verduren krijgt, maar ook de metrosystemen in Hong Kong, India en Singapore, waar warmtebehandelde rails uitzonderlijke technische prestaties vereisen onder veeleisende verkeersomstandigheden.”

De nieuwe warmtebehandelingsfabriek is een aanvulling op een bestaande warmtebehandelingslijn in de Hayange fabriek die rails tot maximaal 36 meter lengte kan verwerken. De nieuwe fabriek, die naar verwachting in het najaar van 2013 klaar is, zal de jaarlijkse productie van warmtebehandeld rails meer dan verdubbelen van 55.000 tot 120.000 ton. De productie van rails zal niet worden beïnvloed door het bouwproject.

De warmtebehandelde rail van Tata Steel wordt geproduceerd volgens een uniek gepatenteerd procédé dat ervoor zorgt dat de rail een uitzonderlijke slijtagebestendigheid bezit. De rail gaat door een inductieoven die een elektromagnetisch veld toepast om het staal tot 950°C te verhitten. De rail wordt daarna snel afgekoeld met behulp van perslucht. De resulterende lage restspanningen bieden aanvullende bescherming tegen railfalen, vergeleken met andere in-line warmtebehandelingsprocessen.

Paul Hodgson, manager van de Hayange fabriek, zegt: “De nieuwe fabriek zal ons helpen om meer hoogkwalitatieve spoorproducten te maken, waar onze klanten om vragen. Onze warmtebehandeling is volledig uitgetest, maar we hebben de technologie nog verder verbeterd, zodat deze nieuwe fabriek energie-efficiënter is en ons in staat stelt om rails aan klanten te leveren, precies wanneer dat nodig is.

“Deze aankondiging betekent dat Tata Steel de afgelopen drie jaar bijna € 50 miljoen heeft geïnvesteerd in deze fabriek, waarmee we voor de 400 mensen die hier werken een duurzame toekomst willen creëren. We verwachten dat de laatste investering van € 12 miljoen een extra impuls zal geven aan de lokale economie door werk te verschaffen aan bouw- en ingenieursbureaus. We verwachten dat er zo’n 150 aannemers betrokken zullen zijn bij het bouwen van deze nieuwe fabriek.”

De nieuwe investering volgt op de € 35 miljoen kostende modernisering van de Hayange railfabriek, die in september 2011 werd afgerond, waardoor er nu 108 meter lange rails kan worden geproduceerd.

Vorig jaar haalde Tata Steel een grote order binnen voor de levering van spoorrails voor een nieuwe 302 kilometer (188 mijl) lange hogesnelheidslijn tussen de Franse steden Tours en Bordeaux. En in 2009 tekende de Franse spoorwegmaatschappij SNCF een € 350 miljoen contract met Tata Steel voor de aankoop van rails voor maximaal zes jaar.

Tata Steel leverde uit de Hayange fabriek de rails voor het spoor waarop een TGV in 2007 het wereld treinsnelheidsrecord brak. De Franse trein bereikte een snelheid van 574.8 km/h (357 mph) tussen Parijs en Straatsburg.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers