www.technologieenindustrie.com
British Steel

Verenigd Koninkrijk krijgt eerste 'stille' spoorlijn

Een innovatieve spoorlijn die het geluid reduceert van de treinen die erover heen rijden, is voor het eerst gelegd in het Verenigd Koninkrijk, in Blackfriars station in Londen.

Verenigd Koninkrijk krijgt eerste 'stille' spoorlijn
De speciale spoorlijn, de zogenaamde SilentTrack®, is ontwikkeld door Britse wetenschappers en ingenieurs van Tata Steel, en zal het geluid van het treinverkeer in en rond het station verminderen tot 50%. SilentTrack is al in bedrijf in 13 landen over de hele wereld. Het is nu geïnstalleerd London Blackfriars om het lawaai van één van de drukste stations van de hoofdstad te verminderen. De installatie van 0,8 mijl (1,3 km) SilentTrack is onderdeel van het Thameslink Programme - een belangrijke verbeteringsproject dat gaat zorgen voor frequentere, langere, splinternieuwe treinen en grote verbeteringen bij drie stations in het centrum van Londen. Het project zal worden afgerond in 2018.

David Benton, één van de ingenieurs van Tata Steel die SilentTrack heeft ontwikkeld, zei: “Het Thameslink Programme zal het treinvervoer voor passagiers in Londen verbeteren doordat het frequenter rijdende en langere treinen mogelijk maakt. Met het toenemende verkeer door Blackfriars was het belangrijk om maatregelen te overwegen om de geluidoverlast voor de lokale bewoners en bedrijven rond Blackfriars tot een minimum te beperken.”
“SilentTrack zal de hoogste geluidniveaus tot de helft verminderen tijdens het passeren van treinen. Dit betekent dat de verbeterde spoorlijn, als deze later dit jaar open gaat, geen grotere geluidoverlast zal veroorzaken dan de bestaande spoorweg.”

SilentTrack past gepatenteerde dempers toe die aan weerszijden van het spoor zijn aangebracht om trillingen in de rails te absorberen als de trein erover heen rijdt. De dempers zijn in het Verenigd Koninkrijk vervaardigd uit in Scunthorpe gemaakt staal dat is ingekapseld in een rubberachtig materiaal, en worden akoestisch afgestemd op het spoor. De dempers reduceren het geluid van het spoor als de trein erover rijdt, waardoor de totale geluidsoverlast van de trein wordt teruggebracht.

“Elk type spoorontwerp reageert anders als treinen passeren, dus het geproduceerde geluid heeft een wisselend frequentiespectrum,” aldus David. “We analyseren de eigenschappen van het spoor en zorgen ervoor dat de demper zodanig is geconfigureerd dat hij trillingen kan absorberen bij de frequenties die het grootste geluidsvermogen produceren.”

Mike Poulter, rail marketing manager bij Tata Steel: “SilentTrack is een innovatief en uniek product dat is ontwikkeld om te voldoen aan de behoefte aan stiller treinverkeer in projecten over de hele wereld.”
“Onze research ingenieurs in Rotherham, South Yorkshire, hielpen het product te ontwikkelen, nadat we een groeiende vraag signaleerden naar geluidsreductie, vooral in stedelijke gebieden. SilentTrack biedt ook een eenvoudige, kosteneffectieve oplossing om te voldoen aan de eisen van de nieuwe Europese wetgeving inzake geluidsoverlast. »

SilentTrack onderging uitgebreide technische en veiligheidstests om te controleren of het niet interfereerde met het bedrijf of het onderhoud van spoorwegen. Meer dan 90 mijl (140 kilometer) aan SilentTrack is al wereldwijd geïnstalleerd, waaronder Sydney, Australië, Oslo, Noorwegen en het Rijndal, Duitsland.

SilentTrack werd ontwikkeld toen Tata Steel ingenieurs samen gingen werken met akoestische experts van het wereldwijd beroemde lnstitute of Sound and Vibration Research van de Universiteit van Southampton in het Verenigd Koninkrijk. Diepgaand onderzoek werd gedaan naar de bronnen van spoorweggeluid. Het team ontwikkelde daarna een systeem om geluid bij de bron te verminderen, waarbij het zich concentreerde op de wisselwerking tussen wiel en rails.

Q & A
SilentTrack geïnstalleerd in Blackfriars, London

Q) Zijn wij het enige bedrijf dat SilentTrack produceert? Zo niet, zijn wij dan marktleider in Europa/de wereld, en met welk percentage?
A) Het SilentTrack systeem is een uniek gepatenteerd ontwerp (dus niemand anders kan het kopiëren of produceren). Er zijn echter andere systemen van concurrenten op de markt die railgeluid reduceren. Tata Steel is marktleider in Europa en wereldwijd, zowel in termen van prestaties (dat wil zeggen gerealiseerde geluidsreductie) en marktaandeel - waarschijnlijk circa 40% van alle installaties wereldwijd zijn gebouwd op basis van ons systeem.
(Achtergrond - http://www.tatasteeleurope.com/en/products/rail_products_and_services/rail_products/silent/)

Q) Hoe lang duurde het om deze technologie te ontwikkelen?
A) Vier jaar.

Q) Monteren we de dempers of leveren we alleen het staal?
A) We produceren de dempers en leveren die aan Network Rail. NR huurt vervolgens een bedrijf in om ze op het spoor te installeren, onder onze technische supervisie. Uiteraard leveren we ook nieuwe sporen.

Q) Kan dit worden toegepast in projecten zoals HS2?
A) Geanalyseerd is hoe geluid kan worden verminderd langs bepaalde stukken van de nieuwe spoorlijn. Besef wel dat de meest belangrijke geluidbron bij hoge snelheden (> 250 km/h) luchtverplaatsing is.

Q) De SilentTrack brochure verwijst naar het verminderen van piekgeluidniveaus langs het spoor met 3 - 7 dB. Hoe verklaart dit de vermindering van 50%.
A) Decibels worden gemeten op een logaritmische schaal, wat betekent dat elke daling van 3 dB komt overeen met een 50% reductie van de geluidintensiteit. Modelleren op Blackfriars toont een voorspelde daling van tussen de 3 en 5 dB(A) aan.

Noot voor de redactie:
SilentTrack® is een geregistreerd handelsmerk van Tata Steel UK Limited.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers