www.technologieenindustrie.com
19
'19
Written on Modified on
Siemens News
Nieuwe Sirius softstarters verzorgen veilige en efficiënte start en stop van motoren
Eerste serie softstarters met geïntegreerde Safe Torque Off-functie.
Siemens Smart Infrastructure heeft haar aanbod van softstarters voor elektromotoren uitgebreid met de introductie van de Sirius 3RW55 Failsafe en Sirius 3RW50. Softstarters verzorgen een veilige en soepele start en stop van elektromotoren in de industriële- of infrastructuuromgeving. De Sirius 3RW55 Failsafe softstarters zijn de eerste softstarters met geïntegreerde Safe Torque Off-functie (STO). Zoals vastgelegd in veiligheidsnormen voor elektrische aandrijvingen zorgt de STO-veiligheidsfunctie ervoor dat de energietoevoer die het koppel genereert niet meer actief is zodra motoren worden uitgeschakeld.
Op deze manier kan een ongewenste start worden voorkomen. Dankzij de 3RW55 Failsafe softstarter zijn dus geen afzonderlijke componenten meer nodig om deze functie te realiseren. Fabrikanten besparen hierdoor tijd en kosten voor bekabeling en onderhoud en houden meer ruimte over in de besturingskast. Daarnaast is de schakeltijd van de geïntegreerde oplossing aanzienlijk korter dan die van conventionele elektromechanische componenten.
“Een abrupte start of stop van motoren kan vaak ernstige problemen veroorzaken als gevolg van de mechanische impact op de machine of spanningsfluctuaties van de voeding. De ‘smart’ trends binnen infrastructuur, gebouwautomatisering en industrie vereisen een hoge betrouwbaarheid en stabiliteit. De nieuwe softstarters uit het Sirius-portfolio bieden een veiliger en flexibeler alternatief zodat storingen en uitval kunnen worden voorkomen,” aldus Huibert Winckers, productmanager bij Siemens Smart Infrastructure, business unit Control Products.
De Sirius 3RW55 Failsafe softstarters zijn geschikt voor het starten en stoppen van krachtige motoren met een nominaal vermogen van 5,5 tot 560 kilowatt (kW) bij 400 volt (V). Het bedienen en monitoren van de softstarter is eenvoudig door het geïntegreerde en gebruiksvriendelijke bedieningspaneel (HMI). Door middel van optionele communicatiemodules kunnen functies waar nodig worden uitgebreid, bijvoorbeeld om volledige statistische-, diagnose- en meetgegevens door te sturen naar een automatiseringssysteem.
De Sirius 3RW50 softstarters worden gekenmerkt door het compacte, ruimtebesparende ontwerp. De hybride schakeltechnologie zorgt voor efficiëntie, minimaal vermogensverlies en lange levensduur van producten. De softstarters zijn verkrijgbaar in een vermogensbereik van 75 tot 315 kW bij 400 volt (V) en zijn ontwikkeld voor standaard toepassingen. Via een optioneel bedieningspaneel (HMI) en via analoge outputs kunnen de meest belangrijke applicatiegegevens worden uitgelezen.
De functionaliteit kan worden uitgebreid met optionele communicatiemodules waardoor volledige integratie met de automatisering mogelijk wordt. De softstarters zijn standaard uitgerust met een 'soft torque'-functie om stroompieken tijdens het opstarten te voorkomen en mechanische belasting bij het starten en stoppen van motoren te reduceren. Dit maakt de softstarters ideaal voor het in- en uitschakelen van pompen, omdat drukpieken in het leidingsysteem en daarmee schade als gevolg van waterslag kan worden voorkomen. De softstarters zijn ook ATEX- en IECEx-gecertificeerd en kunnen dus worden gebruikt voor toepassingen in omgevingen met mogelijk explosiegevaar, bijvoorbeeld luchthavens en tankstations bij het pompen van kerosine of benzine.
Alle softstarters uit het nieuwe Sirius 3RW5-portfolio van Siemens zijn voorzien van functies voor een snelle en correcte invoer van parameters, stroombegrenzing met beveiliging tegen overbelasting van de motor en start- en stopfuncties voor pompen. Ze kunnen onder andere worden geïntegreerd in het Totally Integrated Automation (TIA) Portal en volledig worden geconfigureerd via het industriële Profinet-netwerk. Omdat de softstarters en accessoires voorzien zijn van de meeste gangbare certificaten en goedkeuringen (o.a. de normen van de International Electrotechnical Commission (IEC), de Underwriters Laboratories (UL) en de Canadian Standards Association (CSA), kunnen ze wereldwijd worden ingezet.
www.siemens.com