www.technologieenindustrie.com
NORD Drivesystems

Duizenden motorreductoren zorgen voor een snelle doorstroming op de hub-luchthaven van Frankfurt

De luchthaven van Frankfurt verwacht een sterke groei in volume van zowel vracht- als passagiersvervoer. De nieuwe noordwestelijke start- en landingsbaan is onlangs in gebruik genomen, een nieuwe terminal is in de planningsfase en in het najaar van 2012 wordt de nieuwe A-Plus pier geopend – waardoor een toenemend aantal A380 megaliners simultaan kan worden verwerkt. Teneinde de bagage inlaadtijd ook bij intensiever vliegverkeer en bij aangescherpte veiligheidsmaatregelen onder de 45 minuten te houden, is efficiënte en uiterst betrouwbare handlingtechnologie vereist. Het uitgebreide bagageafhandelingsysteem op de nieuwe pier, dat is geleverd door de BEUMER Groep, wordt aangedreven door motorreductoren van NORD DRIVESYSTEMS.

Duizenden motorreductoren zorgen voor een snelle doorstroming op de hub-luchthaven van Frankfurt
De A380 biedt meer stoel- en laadruimte dan welk ander commercieel vliegtuig en is zeer geschikt voor langeafstandsvluchten. Het zal daarom het favoriete transportmiddel van de toekomst zijn. Luchthavens die beschikken over de vereiste infrastructuur zullen daarmee duidelijk in het voordeel zijn.

Snel bagageafhandeling faciliteit voor uitbereiding terminal
De luchthaven van Frankfurt kan op dit moment tot tien wide-bodied vliegtuigen tegelijk verwerken. Met de nieuwe A-Plus pier wordt dit aantal verhoogd met zeven waarbij nog genoeg ruimte wordt geboden voor de verwerking van diverse kleinere vliegtuigen. Logistiek leverancier BEUMER bouwt momenteel aan het nieuwe bagagetransportsysteem dat meer dan zeven kilometer lang is en in 2012 wordt aangesloten op het bestaande systeem. Deze transporttechniek moet niet alleen 100% beschikbaar zijn, maar moet ook in staat zijn om de bagagestukken op betrouwbare wijze binnen 45 minuten naar de juiste bestemming te transporteren. NORD DRIVESYSTEMS installeerde dan 1.700 motorreductoren in het uitgebreide systeem met bijna 2.000 transportelementen en meer dan 100 knooppunten. Als gevolg van het nieuwe ontwerp en constructie, kunnen op vele punten kleinere aandrijvingen worden toegepast, wat leidt tot lagere installatie- en operationele kosten.

Tegelijkertijd zijn de bouwgroottes van de aandrijvingen zoveel mogelijk geharmoniseerd en is het aantal toegepaste modellen verminderd ter verbetering van de logistiek en om de voorraad reserveonderdelen terug te brengen en de kostenefficiency te verbeteren. Voor makkelijk onderhoud en reparatie wordt ook gezorgd: de uitwisselbare aandrijfunits worden met slechts een paar schroeven en een enkele elektrische connector bevestigd, en kunnen binnen zeer korte tijd worden vervangen.
“Voor dit project heeft NORD een team van verkoop, engineering en logistiek medewerkers samengesteld die altijd voor ons beschikbaar waren en snel respondeerden op onze vragen”, zegt Klaus Ruhe, projectmanager bij BEUMER. “Met de eisen met betrekking tot de logistiek van de luchthaven werd zorgvuldig en flexibel rekening gehouden.”

Efficiënt ontworpen aandrijfmotoren
De vermogensprestaties van de motoren variëren tussen 0,55 en 3 kW. Alle motoren van 0,75 kW en hoger zijn IE2 modellen die bij toepassing op de transportband een hoger rendement bieden en minder energie verbruiken dan de vroeger vaak toegepaste aandrijvingen van de EFF2 efficiencyklasse (nu aangeduid als IE1). Overeenkomstig de the Ecodesign richtlijn, past NORD hoog kwalitatieve blikpakketten toe met kleinere verliezen en actievere materialen in de stator. Bovendien wordt meer koper toegepast in de stator gleuven en is het wikkelschema geoptimaliseerd. Als gevolg van deze ontwerpaanpassingen, bieden de NORD IE2-motoren een breder werkgebied, waarmee rekening wordt gehouden in de aandrijfconfiguratie. Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk om kleinere motoren te installeren dan voorheen mogelijk was, als gevolg van de grotere vermogensreserves. Afhankelijk van de motorbouwgrootte kunnen sommige modellen belast worden tot 150% van de nominale stroomcapaciteit met behoud van een hoge efficiency. In vergelijking met hun directe voorgangers, leveren de IE2-type motoren hogere start- en remkoppels en ontwikkelen ze minder restwarmte.

Expertise bij de productie van tandwielkasten
De reductoren die hier worden toegepast voor snelheidsregeling zijn meestal SK9012.1 kegeltandwielreductoren, aangevuld met enkele SK372.1 tandwielreductoren. Ongeveer de helft van de aandrijfunits zijn uitgerust met remmen. NORD is niet alleen een full-scale leverancier van aandrijfproducten en -oplossingen, maar beschikt ook over een opvallend grote productierange van motoren, omvormers en reductor onderdelen - van behuizingen en assen tot rondsels en worm en wormwielen. De behuizingen zijn gebouwd volgens het UNICASE principe dat door NORD in 1981 werd geïntroduceerd. Zonder lasnaden, schroefverbindingen, en afgedichte oppervlakken, zorgt de uit één stuk met geïntegreerde lagers vervaardigde behuizing voor maximale torsiesterkte en voor een uitstekende radiale en axiale belastbaarheid. Voor meer nauwkeurigheid en ter voorkoming van slijtage, worden alle lageroppervlakken in één keer bewerkt. Zo zorgen de reductoren niet alleen voor een langere levensduur dan de conventioneel vervaardigde modellen, maar zijn ze ook bijzonder stil dankzij een soepeler loop.


Frankf1.jpeg:
Uitgekiende benutting van de ruimte, met behoud van volledige toegankelijkheid: de meerdere verdiepingen tellende bagageopslagruimte is volledig geautomatiseerd en gekoppeld met de transportarchitectuur.

Frankf2.jpeg: Op een transportband of op een rollenbaan, de modulaire en onderling uitwisselbare NORD aandrijvingen garanderen een hoge mate van inzetbaarheid over een lange levensduur, nauwelijks onderhoud, goede bereikbaarheid en minimale inspanningen wat betreft vervanging.

Frankf3.jpeg: Hoogteverschillen zijn makkelijk te overbruggen, zodat het transportsysteem alle ruimtes van de vier verdiepingen tellende pier met elkaar kan integreren.

Duizenden motorreductoren zorgen voor een snelle doorstroming op de hub-luchthaven van Frankfurt
Duizenden motorreductoren zorgen voor een snelle doorstroming op de hub-luchthaven van Frankfurt

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers