www.technologieenindustrie.com
CIAT

Modernisering van de Loden-Frey modewinkel in München

De modernisering van het HVAC-systeem van de Loden-Frey modewinkel in München was bijzonder uitdagend aangezien de werkzaamheden onder geen beding storend mochten werken op de normale bedrijfsvoering of de klanten. Het project was des te moeilijker door de beperkte vrije ruimte boven de verlaagde plafonds en de beperkte beschikbare ruimte voor een nieuwe technische ruimte. Technisch gesproken lijkt een project met een koelsysteem met 840 kW aan nieuw geïnstalleerde capaciteit, circa 60 recirculatie plafondkoelers, een lucht/water droge koeler en vrije koeling misschien niet bijzonder spectaculair. Echter, de ruimtelijke beperkingen in ogenschouw nemend, die ongewoon hoge eisen stelden, is het project desondanks indrukwekkend.

Modernisering van de Loden-Frey modewinkel in München
De Loden-Frey modewinkel in München bestaat uit een complex van drie gebouwen die semionafhankelijk zijn wat betreft bouwdiensten, maar wel een doorlopend vloeroppervlak hebben over meerdere verdiepingen. Het verkoopgedeelte, verdeeld over vijf verdiepingen, heeft een totaal vloeroppervlak van 7.400 vierkante meter. Oorspronkelijk had elk gebouw zijn eigen bestemming. Eén was bestemd voor de verkoop, een ander als kantoorgebouw en het derde gebouw voor commerciële en/of administratieve doeleinden. Dit leidde uiteraard tot verschillende etagehoogtes, verschillende plafondhoogtes en verschillende bouwdienst systeemconfiguraties.

Weinig plaats voor een technische ruimte
De verkoopplekken vereisen een full-spectrum aircosysteem dat alle vier luchtbehandelingopties moet kunnen verzorgen. De verkoop van kleding legt strenge beperkingen op aan de airconditioning, zo moet de ruimte gedurende het hele jaar op een constante temperatuur van 22°C worden gehouden met een relatieve vochtigheid van 45 procent.

Bovendien moesten de nieuwe airco-units extra koeling kunnen leveren voor een deel van de bestaande ventilatiesystemen. De plannen vroegen om de installatie van een vrije koelingsysteem voor de overgangsperiodes en het winterseizoen. Dit vereiste een waterkoeler en een geschikte drogekoeler/warmtewisselaar combinatie.

Daarnaast kon Loden-Frey geen extra winkeloppervlak vrijmaken voor de nieuwe technische ruimte die was voorzien in het projectplan. Volgens Franz Mihali, Technisch Manager bij Loden-Frey, zou dit veel te kostbaar zijn. "Door de exclusieve ligging in de historische wijk is elke vierkante centimeter kostbaar. Het omzetten van winkelruimte in een technische ruimte zou overeenkomen met ongeveer 100.000 euro aan kosten, geëxtrapoleerd over een periode van 20 jaar, op basis van de gebruikelijke leasetarieven in deze wijk."

De enige optie die overbleef was een ruimte met een oppervlakte van 30 vierkante meter, gelegen onder een schuin dak met een helling van ongeveer 20 graden die daarom aanvankelijk te laag was. Een deel van de vloer moest worden verlaagd om voor voldoende hoogte voor de koelers te zorgen. Door de aanwezigheid van een fundament onder de vloer, kon de betreffende ruimte in drie stappen worden verlaagd, variërend van ongeveer 60 centimeter tot 90 centimeter. Op basis van ervaring met eerdere projecten en in overleg met Loden-Frey, kozen de planners van IBF Ingenieurgesellschaft en de medewerkers van Stingl, die belast waren met het installatiewerk, voor CIAT Kälte- und Klimatechnik voor dit gezamenlijke project. Ze gaven daarbij de voorkeur aan één contactpersoon in plaats van vele en hadden behoefte aan één fabrikant die een breed scala vaan industriële gestandaardiseerde maar toch veelzijdige componenten kon leveren. De fabrikant had daarnaast behoefte aan een regionale vertegenwoordiging met goed geïnformeerde contactpersonen. De Franse producent CIAT heeft een uitgebreid netwerk van vestigingen in heel Duitsland, waarvan één in de buurt van München.

Een snelle oplossing
De verminderde ruimte boven de verlaagde plafonds vereiste het gebruik van units met een lage opbouwhoogte; bovendien waren plafondkoelunits met verschillende capaciteiten en verstelbare luchtuitlaten nodig. Geluidarme plafondcassettes uit de Melody serie (type WA 63) met een LON-verbinding werden voor dit doel geïnstalleerd. Dankzij hun autonome werking waren deze airco-units in staat om zes maanden lang te werken zonder geïntegreerd te zijn in het gebouwbeheersysteem.

Organisatorisch hoogstandje

Het was noodzakelijk dat alle veranderingen in de winkelruimtes onopvallend werden uitgevoerd; ook was het belangrijk ervoor te zorgen dat de klanten van Loden-Frey niet zouden worden gehinderd door zelfs het geringste lawaai of bouwstof, of door het gevoel dat ze op een bouwplaats rondliepen. De delen van het gebouw die moesten worden opgeknapt werden opgedeeld in kleine eenheden aan de hand van een grid-systeem. Bovendien werd elke eenheid gescheiden van het verkoopgedeelte door snel verplaatsbare wanden. Alle luidruchtige activiteiten moesten ’s nacht worden uitgevoerd in ploegendienst of in het weekend. Installatieactiviteiten die weinig lawaai genereerden konden overdag worden uitgevoerd. Als de werklocatie naar een nieuwe gridcel opschoof, diende alles in tip/top conditie te worden opgeleverd voor 10 uur a.m., inclusief de verkoopruimtes.

UTA fan-coil units, ontworpen voor installatie in de dode ruimte tussen de originele en verlaagde plafonds, werden gebruikt waar genoeg ruimte beschikbaar was. Ze kunnen luchthoeveelheden aan van 200 tot 1600 kubieke meter per uur en hebben koelcapaciteiten tot 11 kW. Op plaatsen waar de ruimte boven het verlaagde plafond niet diep genoeg voor UTA-eenheden, werden Melody plafondcassettes gebruikt. Hun luchtcapaciteit varieert van 290 tot 1390 kubieke meter per uur, met een koelcapaciteit van 1530 tot 10.800 W.

Uiterst compacte apparatuur
De totaal geïnstalleerde koelcapaciteit van de modewinkel is nu net onder de twee megawatt, inclusief 840 kW aan nieuwe capaciteit. Om dit te realiseren werden drie Dynaciat water/water waterkoelers geïnstalleerd in de nieuwe technische ruimte van het gebouw. Twee ervan hebben een capaciteit van 330 kW, terwijl de derde een capaciteit van 180 kW heeft. Elk van deze koelers is uitgerust met een scroll-compressor, terwijl ze in fasen kunnen worden in- of uitgeschakeld, zodat het systeem kan reageren op belastingsvariaties.

Een vrij koelsysteem werd eveneens geïnstalleerd. Het werd geïntegreerd in het koelsysteem voor continue variabele werking om de capaciteit te leveren die nodig is voor de airconditioning van ruimtes tijdens overgangsperioden als buitentemperaturen dalen onder 15°C. Het temperatuurverschil is groot genoeg om de temperaturen in de verkoopruimtes te handhaven op 22 tot 23°C. De basisvoorwaarde voor de integratie van vrije koeling was de aanwezigheid van de watergekoelde waterkoeler. Een extra platenwarmtewisselaar wordt aangedreven via het koelcircuit van de koeler en de droge koeler. De platenwarmtewisselaar heeft een capaciteit van 165 kW en is geïntegreerd in het circuit van het RLT-systeem.

Een droge koeler op de binnenplaats
De installatie van de lucht/water droge koeler met een inputvermogen van 1000 kW, waarvan 840 kW koelcapaciteit en 160 kW aan gedissipeerde warmte, was ook een uitzonderlijke opdracht. Onder extreme omstandigheden zou echter een droge koeler met een capaciteit van ongeveer 1500 kW nodig zijn, zoals in de zomer met temperaturen rond de 35°C en een relatieve vochtigheid van 50 procent. Er was niet genoeg ruimte voor een droge koeler van deze omvang, dus de extra capaciteit die nodig was om de klimatologische omstandigheden de baas te kunnen werd geleverd door een adiabatische koelunit.

De enige beschikbare locatie om deze koeler te installeren was op de binnenplaats. Eenmaal geplaatst en in elkaar gezet, bestaat de V-vormige koeler uit in totaal veertien ventilatoren in een horizontale opstelling. In zuigmodus genereren ze een luchtstroom van 146.000 kubieke meter per uur. Om geluidemissies in de omgeving van de binnenplaats te minimaliseren, draaien de ventilatoren op een maximum van 80 procent van hun nominale capaciteit. Bij deze verlaagde snelheid, kan het geluiddrukniveau van de droge koeler worden beperkt tot een maximum van 48 dB (A).

De belangrijkste zorg met betrekking tot de extra adiabatische koeling was de luchtkwaliteit op de binnenplaats. Een deel van de binnenplaats wordt door de medewerkers van de modezaak gebruikt, de aangrenzende gebouwen hebben ramen die uitkijken op de binnenplaats. Daarom was een belangrijk aandachtspunt in het ontwerp van de installatie ervoor te zorgen dat het water in zo’n fijne mist werd verneveld dat elke druppel volledig verdampte. Het systeem wordt gevoed door een pomp die de waterdruk in de toevoerleiding voor de adiabatische koelunit opvoert tot 80 bar. Uiterst fijne sproeikoppen spuiten het water tegen kleine oppervlakken die voor de sproeiers zijn geplaatst. De sproeikoppen zijn afgekeerd van de zuigzijde van de koeler. Het water daalt alleen onder ongunstige windomstandigheden neer op de lamellen van de koeler en zelfs dan vormen zich geen afzettingen op de warmtewisselaars. Al het water dat bij Loden-Frey wordt gebruikt is volledig gedemineraliseerd als gevolg van de kwaliteit van het plaatselijke water. Het water voor de adiabatische koelunit wordt bovendien gefilterd en alle micro-organismen die resteren worden gedood door UV-licht.

De adiabatische koelunit heeft een nominaal koelvermogen van ongeveer 400 kW. Hij is ontworpen om de lucht te koelen die neerslaat op de warmtewisselaar met ongeveer zeven graden Kelvin bij een buitentemperatuur van 35°C. Dit is het resultaat van het feit dat het water de warmte nodig voor de verdamping onttrekt aan de lucht die komt vanaf de droge koeler. Dankzij het slimme ontwerp en de constructie, komt de unit die wordt gebruikt in het Loden-Frey project dichtbij de dauwpunttemperatuur en verzadigt daarbij de lucht tot bijna 100 procent relatieve vochtigheid. Het systeem is geconfigureerd om condensatie van water te voorkomen en de vorming van stilstaand water te vermijden. Alle onderdelen van de verdampingskoelunit werden door de fabrikant als standaard toebehoren geleverd.

Complexe bepaling warmtebelasting

Franz Mihali, Building Services Manager van de modezaak: "Een ander aspect dat van belang is voor de airconditioning en ook belangrijk voor ons, is dat we onze klanten een hoge mate van comfort in termen van temperatuur moeten bieden. Dit komt omdat kledingstukken altijd voorafgaan aan het seizoen worden verkocht: herfstmode worden verkocht in de zomer en de wintercollectie wordt verkocht in de herfst. Om deze reden hebben we behoefte aan een constante temperatuur van 22°C in alle verkoopruimtes, het hele jaar door." Verlichting is de overheersende zorg bij de chique presentatie van de kleding in de Loden-Frey winkel. Als gevolg daarvan wordt bijna een megawatt aan elektrisch vermogen verbruikt door de verlichting bij Loden-Frey. Deze extra warmte-inbreng vereist constante koelcapaciteit gedurende het grootste deel van het jaar.

Nauwe samenwerking is van essentieel belang
Johann Schranner, Sales Engineer, vat de situatie aldus samen: "Dit complexe renovatieproject met zijn vele onbekenden toont duidelijk aan dat een nauwe samenwerking, vanaf een zeer vroeg stadium, de hoogste prioriteit moet krijgen. Voor ons als fabrikant is dit project een goed voorbeeld van hoe aan zelfs hoge objectspecifieke eisen kan worden voldaan door gebruik te maken van industrieel geproduceerde, standaard producten."

Hij ziet daarbij ook een verplichting tot continue klantondersteuning. Het zou niet correct zijn om de klant met de verantwoordelijkheid voor geavanceerde technologie op te zadelen. Om deze reden moet aan de klantenservice hoge prioriteit worden gegeven. "In het geval van Loden-Frey nemen onze servicemedewerkers daadwerkelijk verantwoordelijkheid voor het airconditioningsysteem. Zij hebben onbeperkt toegang tot alle interne bedrijfsdocumenten en weten waar te kijken om oplossingen voor problemen te vinden. Hun expertise is ook onmisbaar voor het oplossen van problemen op afstand via de telefoon. Dit helpt onze klanten zoveel mogelijk onnodige kosten te beperken, aangezien de meeste van de gemelde problemen meestal niets te maken hebben met de koelinstallatie."

Kerngegevens van het renovatieproject

Gebouwoppervlak: 7.400 vierkante meter

Bouwperiode: oktober 2007 tot medio 2011

Planning: IBF Ingenieurgesellschaft mbh, München

Installatie: Stingl GmbH, München

Specifieke renovatie-eisen: Airconditioning: constante kamertemperatuur van 22°C met 45% relatieve luchtvochtigheid

A/C-technologie

- 3 DYNACIAT waterkoelers; totale capaciteit 840 kW

- 60 plafondrecirculatie koelaggregaten: Melody cassette fan coil units met een capaciteit van 200 tot 1.600 kubieke meter per uur; UTA ventilatorconvectoren met kanaalaansluitingen met een capaciteit van 290 tot 1.530 kubieke meter per uur

- 1 warmtewisselaar, CIAT PWA 1811, nominaal vermogen 165 kW, voor vrije koeling

- Vextra droge koeler, V-vorm extractie-unit met 14 fans die horizontaal zijn gerangschikt, luchtstroomcapaciteit 146.000 kubieke meter per uur, koelcapaciteit 1.000 kW

Over Loden-Frey

De Loden-Frey modezaak is gelegen aan de Maffeistrasse 7 in München. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1842, toen doekmaker Johann Georg Frey de waterafstotende stof Loden uitvond. Uiteraard maakt de traditionele kleding gemaakt van dit materiaal nog steeds deel uit van de productlijn van de modewinkel, maar nakomelingen van de Loden-stof uitvinder hebben achtereenvolgens de productportfolio van de voormalige specialist met succes uitgebreid. Met haar focus op een verfijnde clientèle en als modezaak bij uitstek, biedt Loden-Frey vandaag de dag alleen exclusieve, zorgvuldig geselecteerde kledingstukken van de meest gerenommeerde ontwerpers en fabrikanten.

Fotobijschriften:

DSC0468a: Loden-Frey is een van de toonaangevende adressen in München voor luxe kleding.

DSC0477a: Ruimte is beperkt in de nieuwe technische ruimte van het gebouw. Alle leidingen moesten worden aangebracht voordat de waterkoeler kon worden geïnstalleerd.

DSC1249a: Bij het doornemen van enkele details van het project (van links naar rechts): Martin Fesl, IBF Ingenieurgesellschaft; Franz Mihali, Loden-Frey Building Services Manager; Helmut Kahner, CIAT Service Technician; Johann Schranner, CIAT Sales Engineer; Tobias Erl, Stingl Project Manager.

DSC0530a: De adiabatische koelunit, geïnstalleerd voor de Vextra droge koeler, in actie.

DSC1382a: De enorme warmte-inbreng voor het solarium is in een oogopslag duidelijk.

DSC1404a: De onopvallend geïntegreerde Melody plafondcassettes hebben verstelbare luchtuitlaten.

Alle foto's: CIAT Kälte-und Klimatechnik GmbH

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers