www.technologieenindustrie.com
Westermo Teleindustri AB

Noodtelefoonsysteem voor de grootste hangbrug van Europa

De Grote Belt Fixed Link verbindt de helft van de Deense bevolking met de rest van het Europese wegen- en spoorwegennet. Ongeveer 11 miljoen voertuigen en 8,3 miljoen treinreizigers passeren elk jaar de brug. Een nieuw 2 x 1 Gbit/s glasvezel backbone netwerk werd onlangs geïnstalleerd om alle datatransmissie van de weerstations en CCTV mogelijk te maken, alsmede een nieuw noodtelefoonsysteem dat gebruik maakt van IP-telefoontechnologie. Voor de datacommunicatie tussen de telefoon en de glasvezel backbone, koos het bedrijf A/S Storebaelt voor de robuuste Westermo Wolverine Ethernet Extender.

Noodtelefoonsysteem voor de grootste hangbrug van Europa
De bouw begon in 1988 en in 1997 werd de brug voor het eerst geopend voor het spoorverkeer. Een jaar later, in 1998, was de vaste verbinding volledig klaar en werd deze ook opengesteld voor het wegverkeer. Staatsbedrijf A/S Storebaelt kreeg de opdracht om de verbinding te allen tijde operationeel te houden, en in zodanige conditie dat hij langer dan 100 jaar kan worden gebruikt.

De vaste verbinding bestaat uit een 6.8 km lange hangbrug (East Bridge), een 6.6 km lange kokerliggerbrug (West-Bridge) en een spoortunnel. Alles bij elkaar is de brugverbinding 18 km lang. Een door de overheid betaalde constructie van deze grote afmetingen vraagt om extreme maatregelen als het gaat om veiligheid. Naast de brug zijn tal van CCTV-camera's en zeven weerstations geïnstalleerd die constant veranderingen in weer en wind doorseinen, terwijl praatpalen op minstens elke 600 meter zijn opgesteld in beide richtingen langs de snelweg.

Aangezien de brug al meer dan 10 jaar in gebruik is, was een upgrade van de veiligheidssystemen noodzakelijk. Het oude backbone netwerk had een transmissiecapaciteit van 2 Mbit/s en terwijl dit systeem voldoende bandbreedte leverde, kon het niet meer worden onderhouden. Een nieuw 2 x 1 Gbit/s backbone netwerk werd geïnstalleerd om te zorgen voor alle datatransmissie van de weerstations en CCTV, en een nieuw alarmtelefoonsysteem op basis van IP-telefoontechnologie werd geïnstalleerd.

Het oude noodtelefoonsysteem voldeed op verschillende manieren niet meer. Allereerst was de behuizing van de telefoonontvanger niet robuust genoeg voor het strenge klimaat op de brug. Blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden gedurende het hele jaar, tien jaar lang, bleken de aluminium behuizingen zwaar gecorrodeerd, waardoor de telefoon onbruikbaar werd.

Een ander probleem met het oude systeem was dat alle oproepen direct verbonden werden met de politiealarmcentrale in de nabijgelegen stad Slagelse, ongeacht de benodigde hulp. 9 van de 10 oproepen worden gedaan omdat mensen zonder brandstof komen te zitten, en niet vanwege ongelukken. Een voertuig dat stil staat op de brug kan echter leiden tot een ernstig incident, zodat het beleid is om ieder voertuig dat stilstaat zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen. In deze gevallen heeft A/S Storebaelt geconstateerd dat de snelste manier om een gestrand voertuig uit de gevarenzone te krijgen is, door eenvoudigweg brandstof te leveren of te zorgen voor een gratis sleepkabel.

Het nieuwe IP-noodtelefoonsysteem verbindt alle oproepen door naar het A/S Storebaelt controlecentrum, zodat strandingen door brandstofgebrek kunnen worden afgehandeld door hun eigen personeel, en noodoproepen die zijn gemaakt als gevolg van een ongeval makkelijk kunnen worden doorgestuurd naar de politiealarmcentrale.

Een andere verbetering is dat het nieuwe systeem de exacte locatie van waaruit de gesprekken worden gevoerd kan doorgeven, iets dat onmogelijk was met het oude systeem. Dit resulteert in een veel snellere reddingsoperatie en een hoger niveau van beveiliging.

Nieuwe telefoons gemaakt van een weerbestendiger aluminiumlegering werden geïnstalleerd, en voor de datacommunicatie tussen de telefoon en de glasvezel-backbone, koos A/S Storebaelt voor de robuuste Westermo Wolverine Ethernet Extender. De Wolverine maakt gebruik van SHDSL technologie via vele typen twisted pair kabels en kan datasnelheden leveren tot 15,3 Mbit/s. Een ander groot voordeel van de Wolverine is dat bestaande bekabeling gebruikt kan worden, waardoor grote besparingen bij de installatie mogelijk zijn. In dit geval konden de kabels van de oude telefooncentrale worden gebruikt als datadrager voor het IP-telefoonsysteem, hetgeen resulteerde in enorme kostenbesparingen.

31 Wolverine units zijn geplaatst over de volle lengte van de bruggen en elk apparaat maakt verbinding met twee telefoons aan de ene kant en met het backbone-netwerk aan de andere.

Behalve dat de Wolverine perfect voldeed, was het besluit om een Westermo unit toe te passen gebaseerd op positieve resultaten in eerdere projecten, en op het feit dat de producten als robuust, eenvoudig te gebruiken en probleemloos worden beschouwd.

Figuurbijschriften:

applications.eps: deze tekening geeft weer hoe de IP-telefoonsystemen zijn geïnstalleerd, maar het volledige datacommunicatiesysteem verwerkt meer dan alleen noodoproepen. Andere apparatuur, zoals CCTV en diverse soorten telemetrie zijn ook aangesloten op het netwerk.

cabinet.jpg: de eerste units in de keten van Wolverines zijn geplaatst in de serverruimte aan de oostkant van de brug.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers