www.technologieenindustrie.com
RITTAL

43% minder energieverbruik

Met zijn nieuw ontwikkelde TopTherm fan-en-filter units, toont Rittal dat aanzienlijke verbeteringen in ventilatie nog steeds mogelijk zijn. De innovatie is de eerste ter wereld waarbij diagonale technologie wordt gebruikt. Eenmaal geïnstalleerd, zorgt het voor een veel betere luchtdoorvoer voor een betere ventilatie in schakelkasten en behuizingen. Andere duidelijke voordelen, behalve de eenvoudige, gereedschapsloze montage, zijn het onderhoudsgemak en een grotere efficiency. Uitgebreide tests toonden energiebesparingen aan van 43%.

43% minder energieverbruik
Door de diagonale ventilatortechnologie toe te passen, is Rittal erin geslaagd een intelligente synthese van radiale en axiale ventilatie te realiseren in haar nieuwe TopTherm fan-en-filter units. De nieuwe ventilatortechnologie wordt gekenmerkt door het feit dat de luchtuitlaatrichting niet, zoals voorheen, in de axiale richting van de ventilator ligt maar in plaats daarvan schuin naar buiten is gericht. Dit bevordert een gelijkmatige verdeling van de lucht in de kast of behuizing en vermijdt de vorming van 'hot spots'.

In aanvulling op het platte ontwerp zijn de belangrijkste voordelen de steilere curve en het hogere ‘power saddle’. Als gevolg hiervan heeft het systeem een hogere drukstabiliteit en zorgt het - indien geïnstalleerd en onder de bedrijfsomstandigheden - voor een hogere en meer constante luchtstroom over een groot gebied. Dit betekent tevens een langere levensduur van de filtermatten zonder verlies van vermogen.

Rittal heeft uitgebreide tests gedaan waarmee een directe vergelijking kan worden gemaakt tussen de oude en de nieuwe technologieën, teneinde de prestaties van de nieuwe fan-en-filter units te te tonen. Een conventionele fan-en-filter en een nieuwe TopTherm unit werden geïnstalleerd in elk van twee identieke testopstellingen. De gebruikte schakelkasten waren uitgerust met een verwarming en met temperatuursensoren. Beide fan-en-filter units werden geregeld met een digitale temperatuurregelaar gedurende een anderhalve maand durende testperiode. Het resultaat: dankzij de voordelen van de nieuwe diagonale fan-en-filter unit, werd de gangtijd van het TopTherm filter met ongeveer 40% teruggebracht. Het stroomverbruik was daarmee ongeveer 43% lager dan het normale niveau.

Door de volledig gereedschapsloze montage kunnen de fan-en-filter units eenvoudig worden gemonteerd en kan de richting van de luchtstroom snel worden veranderd. Elektrische aansluitingen kunnen makkelijk worden gemaakt, en onderhoud, met inbegrip van filtermatvervanging, wordt probleemloos uitgevoerd. Tijdens de installatie, zorgt het beproefde, snap-on montagesysteem voor het eenvoudig aanbrengen van de fan-en-filter units in de voorbewerkte montage-uitsparingen. De afmetingen van de montage-uitsparingen zijn identiek aan die van voorgaande modellen. Veerklemterminals, waarin de bedrading of de elektrische leidingen worden ingebracht, vervangen de conventionele schroefterminals bij het maken van de elektrische verbindingen.

Een nieuw mechanisme zorgt ervoor dat de louvre-type grille voorwaarts invouwt tijdens onderhoudswerk, waarbij het in de juiste positie klikt bij een openingshoek van ongeveer 70°. Daardoor heeft de gebruiker nu beide handen vrij om een filtermat te vervangen. De functie betekent minder onderhoud en lagere kosten. De procedure is hetzelfde bij de uitlaatfilters.

Om de prestaties verder te verbeteren kunnen meerdere fan-en-filter units naadloos met elkaar gekoppeld worden zonder dat er storende gaten ontstaan. TopTherm fan-en-filter units zijn verkrijgbaar met verschillende outputs, variërend van 20 m3/h tot 700 m3/h. Er is ook de keuze tussen 24 V (DC) of 115 V, 230 V en 400 V 3-fase (AC, 50/60Hz) voedingsspanningen. Behalve de standaard fan-en-filter units is ook een EMC-uitvoering leverbaar.

Bijschrift
Rittal TopTherm Filterlfter.jpg: TopTherm fan-and-filter units – Uitgebreide tests hebben energiebesparingen aangetoond van 43 procent.
Reproductie vrij. Svp als bron vermelden "Rittal GmbH & Co. KG".

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers