www.technologieenindustrie.com
NORD Drivesystems

Nord Drivesystems in het grootste knooppunt van Chronopost geïnstalleerd

Meer dan 1000 Nord Drivesystems motorreductoren met decentrale omvormers zijn geïnstalleerd in het belangrijkste Europese knooppunt van Chronopost, ten zuiden van Parijs. Ze vormen een cruciaal onderdeel van het sorteercentrum, waar gemiddeld 170.000 pakketten per dag doorheen gaan, waarbij elk pakket moet worden geïdentificeerd en binnen 3 minuten naar het correcte laadperron moet worden geleid.

Nord Drivesystems in het grootste knooppunt van Chronopost geïnstalleerd
Gespecialiseerd in de verzending van expresstukken, telt Chronopost meer dan 3500 werknemers over de hele wereld. Het Chilly Mazarin knooppunt ten zuiden van Parijs is het hart van het Chronopost netwerk. Het is een van de best presterende sorteercentra van Europa, met een maximale capaciteit van 30.000 pakketten per uur. Meer dan 60% van het Franse pakketverkeer van Chronopost wordt hier verwerkt. Elke dag worden 500 kratten met pakketten in alle soorten en maten per vrachtwagen bij de losplaatsen afgeleverd. Gemiddeld komt dit neer op de identificatie, sortering en verzending van 170.000 pakketten naar het juiste laadperron. De jaarlijkse piek ligt tijdens de kerstperiode, met 300.000 pakketten die moeten worden verwerkt. Elk pakket heeft een maximaal gewicht van 30 kg, met afmetingen variërend van 10 x 100 x 40 mm tot 1200 x 800 x 1000 mm voor de grootste pakketten.

Het gebruik van de ruimte binnen het gebouw is volledig geoptimaliseerd. Volgestopt met enorme hoeveelheden technologie over 13.000 m², heeft het knooppunt 34 los- en 83 laadplaatsen. Het beschikt over een automatisch tweeniveau sorteersysteem, met twee sorteerlijnen met elk een lengte van 650 m.

De pakketbarcodes worden automatisch door digitale camera's uitgelezen op 5 zijden. Meer dan 1100 Budde conveyors transporteren de pakketten door het knooppunt. De motorreductoren van Nord Drivesystems worden gebruikt om deze transportbanden aan te drijven, met conische dan wel met wormwieloverbrengingen. Ze zijn allemaal uitgerust met “SKA” type decentrale omvormers, die direct zijn gemonteerd op de behuizing van de motorreductor.

“De door Nord voorgestelde oplossing, die bestaat uit het decentraliseren van de besturing op elke motor apart, biedt twee voordelen. Ten eerste ruimtebesparing. Zeer grote elektronische schakelkasten, die we met moeite kwijt kunnen, zijn niet langer nodig. De bedrading die inherent is aan deze kasten verdwijnt eveneens, samen met de bijbehorende lengtebeperkingen en de risico’s van struikelen”, zegt de heer Fouquet, Service- en Onderhoudsmanager bij de knooppunten van Chilly-Mazarin en Roissy.

De motorreductor-omvormer communiceert via een Profibus veldbus met een PLC (Programmable Logic Controller), die vervolgens de informatie doorstuurt naar het besturingscentrum. Correcte besturing en synchronisatie van de Nord Drivesystems is een belangrijk vereiste, omdat elk pakket moet worden verwerkt, dat wil zeggen geïdentificeerd en gedirigeerd naar het juiste laadperron, in minder dan 3 minuten. Elk pakket wordt geregistreerd aan het begin van de lijn en stap voor stap gevolgd langs de sorteerketen. Er zijn maximaal drie toevoerpunten voor een transportband, hetgeen een wereldprimeur was voor Chronopost toen het knooppunt live ging. Evenzo kan een enkele sorteerlijn maximaal vier toevoerpunten hebben. Als er een achterstand wordt geregistreerd bij een bepaald laadperron, is het zelfs mogelijk de keten te vertragen, waarbij de conveyors dan dienen als een opslagcentrum, en zo ‘verstoppingen’ vermijden.

De nieuwe SK200E omvormerserie van Nord Drivesystems is ontworpen voor directe montage op de motorklemmenkast, zodat volledig geïntegreerde aandrijfunits ontstaan. Ze beschikken over een aantal basisfuncties, zoals open-loop vector flow control, een geïntegreerde remchopper en een elektromagnetische remcontrole. Ingebouwd is ook de signaalverwerking van een incrementele of absolute encoder en een geïntegreerde “POSICON” as-positioneringsfunctie.

"We willen alleen Nord Drivesystems in dit knooppunt. Nog afgezien van de technische kwaliteit, zijn we bijzonder gelukkig met de flexibiliteit en service van hun teams. Het is heel gemakkelijk om contact te maken met een engineer, en wanneer we een probleem of een vraag hebben, kunnen ze hier binnen 48 uur zijn. Ook al komt het zeer zelden voor dat een motorreductor het begeeft, toch hebben we een permanente voorraad van reserveonderdelen, zodat we onmiddellijk een defecte unit kunnen vervangen," voegt de heer Fouquet toe.

De targets voor 2011 zijn bijzonder ambitieus, aangezien het streven is naar een gemiddelde van 200.000 pakketten per dag, hetgeen een toename betekent van 20%. Om dit te bereiken zal het gebouw moeten worden uitgebreid. Hierdoor kan de sorteer- en comprimeerapparatuur worden verwijderd uit het knooppunt zelf. Met de extra ruimte die beschikbaar komt, wordt het mogelijk om de laadstations te ontlasten en de doorvoer te verhogen.

Figuren:
Chronopost1.jpeg: Meer dan 170.000 pakketten worden elke dag gesorteerd.
Chronopost2.jpeg: Elke conveyor is uitgerust met een Nord motorreductor met decentrale snelheidscontrole.
Chronopost3.jpeg: Tot drie toevoerpunten zijn beschikbaar op een enkele transportband.
Chronopost4.jpeg: Meer dan 1100 Nord Drivesystems motorreductoren zijn geïnstalleerd in het knooppunt.
Chronopost5.jpeg: De pakketten worden automatisch gedirigeerd naar het juiste laadperron.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers