www.technologieenindustrie.com
ARC INFORMATIQUE

PC VUE bewaakt Amerikaanse windparken

Iberdrola Renewables, de op één na grootste energieleverancier in Noord-Amerika heeft gekozen voor het PcVue SCADA-systeem om toezicht te houden op zijn Amerikaanse windparken, die 3.600 megawatt aan windenergie produceren verdeeld over meer dan 35 onafhankelijke elektriciteitscentrales. Elk van de 2479 windturbines levert ongeveer 300 tot 350 datapunten, hetgeen overeenkomt met ongeveer 700.000 tot 850.000 I/O datapunten op bijna twee dozijn servers.

PC VUE bewaakt Amerikaanse windparken
De laatste activiteit voor Iberdrola Renewables is het National Control Center. In een kamer die veel weg heeft van NASA Mission Control, houden systeemanalisten toezicht op elke turbine van elk windpark in de VS. Zij houden toezicht op de prestaties en de efficiency van elke turbine en houden een oog op naderende stormen teneinde technici in het veld te kunnen waarschuwen voor het gevaar.
Een essentieel onderdeel van deze operatie is het SCADA-systeem. Elke windturbine heeft een schakelkast met daarin een PLC, een omvormer, besturingskaarten en bovenop een I/O-apparaat. Sensoren voor windsnelheid, windrichting, astoerental en diverse andere factoren, verzamelen en verzenden gegevens naar de PLC. Door het detecteren van de windrichting, kan de besturing met behulp van een gemotoriseerd loopwerk de gehele windturbine laten draaien in de juiste richting voor maximale energieopwekking. Alle windturbines zijn verbonden met een LAN, terwijl de besturingskast van elke windmolen via Ethernet weer is verbonden met de basis van de windmolen die is uitgerust met een uit glasvezel bestaande, redundante LAN-verbinding. Het LAN is verbonden met een remote control station dat een besturingssysteem aanstuurt dat data beheert en verzamelt, turbine-instellingen bijstelt en over een intelligente alarmfunctie beschikt, alsmede over de mogelijkheid tot troubleshooting en rapportage via een centraal datacenter en een controlefaciliteit die zijn gevestigd in Portland, Oregon Dit centrale controlestation is uitgerust met een PcVue SCADA systeem dat fungeert als zenuwcentrum voor de windparken. Het verbindt de individuele turbines, de sub-stations, de meteorologische stations, de vogel/vleermuisradar en andere wildlife bewakingssystemen, met deze centrale meldkamer. Het biedt transparantie voor de operator zodat deze het gedrag van alle windparken als geheel kan bewaken. Door het bijhouden van de activiteiten op een tijdsintervalbasis, kan de operator met behulp van PC VUE bepalen welke aanpassingen en corrigerende maatregelen, indien nodig, dienen te worden genomen.

Iberdrola Renewables maakt gebruik van meerdere turbinetypen en elke turbineleverancier levert zijn eigen besturings-/HMI-systeem. De belangrijkste voordeel van het gebruik van PcVue als overkoepelend SCADA-systeem, is dat het niet is gebonden aan een PLC leverancier, zodat het onafhankelijk van het type turbine werkt. Dit was vooral van belang voor Iberdrola dat windpark-operators heeft die gebruik maken van meerdere turbines en de verschillende PLC's.

Tijdens het implementatieproces was het Iberdrola team uiterst tevreden met de simpele wijze van configureren van PcVue. De mogelijkheid om icons te maken van geanimeerde mimics en om pop-up vensters te gebruiken, verminderde het risico van overlaying cruciale informatie en verbeterde het overzicht voor het team van Iberdrola. Bovendien, het creëren van templates voor content en behavior, dat samenhangt met elke mimic en GUI (graphical user interface), garandeert de consistentie van de window display.

Iberdrola Renewables gebruikt OPC (en andere) als communicatieprotocol om gegevens aan de verschillende PLC's te onttrekken. Iberdrola gebruikt PcVue’s OPC Data Access Client en OPC DA XML Client voor de uitwisseling van real-time gegevens met communicatieservers, en OPC DA Server voor makkelijke gegevensuitwisseling met 3rd party applicaties. Alle data-acquisitie die optreedt wordt geleid naar het National Control Center.

"PcVue bleek betrouwbaar, schaalbaar en eenvoudig te configureren. CORE kon succesvol in de lucht worden gehouden. PcVue biedt een single user view die een eenvoudige visuele weergave mogelijk maakt naast het complete beheer van de talloze aanwezige systemen van PLC, HMI tot de besturing op de turbines", aldus Harm Toren, hoofd van operations services – wind bij Iberdrola Renewables.
“Aangezien we de luchtvaartbewegingen en het weer volgen als aanvulling op de controle en het beheer van onze turbines, hadden we een systeem nodig dat een eenvoudige, makkelijk te lezen GUI levert, zodat we zo snel mogelijk kunnen reageren." Bovendien had de PcVue software zich al bewezen als gebruiksvriendelijk en zeer functioneel bij de Spaanse activiteiten.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers