www.technologieenindustrie.com
NORD Drivesystems

NORD volgt de zon

Motorreductoren van NORD zijn geselecteerd om de zonnepanelen van fotovoltaïsche installaties in Noord-Duitsland te positioneren en veilig te borgen. Energie-efficiency was een belangrijke succesfactor bij de oplossing van Nord, aangezien de zonnepanelen de zon in de loop van de dag permanent volgen.

NORD volgt de zon
De intelligente volg-technologie van Solarpark Rodenäs GmbH verhoogt de efficiency van fotovoltaïsche installaties. Daarbij zijn robuuste motorreductoren noodzakelijk voor het positioneren en veilig borgen van de zonnepanelen bij krachtige wind. Algemeen beschikbare aandrijfunits maken gebruik van conventionele remmen en hebben verwarming nodig om te voorkomen dat ze bevriezen. Dit zijn kosten- en onderhoudsintensieve componenten die bovendien zorgen voor een toename van het energieverbruik van de aandrijving.

De NORD-oplossing zoals hier beschreven voldoet beter aan de eisen voor weersbestendigheid, nauwkeurigheid, energie-efficiëntie en kosten. Solarpark Rodenäs GmbH is gespecialiseerd in bevestigingssystemen voor zonnepanelen. Aangezien zonnecellen het meest efficiënt zijn als het zonlicht er loodrecht op valt, verhoogt het nauwkeurig volgen van de zon hun efficiency aanzienlijk, als tenminste het volgen niet te veel energie verbruikt. In aanvulling op systemen met een vaste montage, ontwikkelt het bedrijf handmatig bestuurde, evenals volledig automatische systemen voor het volgen van de zon. Ze worden aangedreven door compacte, krachtige motorreductoren van NORD DRIVESYSTEMS, bijvoorbeeld bij het Rodenäs Solar Park, dat met een nominaal vermogen van 2 MW het grootste outdoorsysteem is in Noord-Duitsland.

Het volgsysteem wordt dagelijks aangestuurd op basis van de gegevens van zonsopgang en zonsondergang. Bij zonsopgang draaien de zonnepanelen naar het oosten om de zon in de loop van de dag te volgen. Elke 15 minuten worden de NORD motorreductoren geactiveerd door een impuls vanuit de centrale besturingsunit om de zon vier graden te volgen, waarna ze weer worden uitgeschakeld. Door deze manier van volgen realiseren de zonnecollectoren 25 tot 30% meer efficiëntie vergeleken met vaste collectoren.

Met een oppervlakte van 16 m² elk bieden de panelen veel weerstand voor de winden uit de Noordzee. De reductoren uit de modulaire Universal serie, waarin twee wormwielreductoren samenwerken, houden de panelen in positie zonder dat extra remmen nodig zijn. Zij positioneren de panelen nauwkeurig en stevig tegen de winden, die vaak een kracht hebben van meer dan 10 Beaufort. Meer dan 700 motorreductoren zijn extra beschermd tegen het ruige Noordzee-klimaat door de corrosiebestendige, uit een stuk aluminium bestaande behuizing en een speciale verf. Een hoogwaardig synthetisch smeermiddel zorgt voor betrouwbaarheid, zelfs bij temperaturen onder nul en minimaliseert bovendien het onderhoud.

Afbeelding:
Tracks1.jpeg: Roterende zonnepanelen – Universal wormwielreductoren van NORD, licht in gewicht en weersbestendig.
Tracks2.jpeg: Rodenäs Solar Park met meer dan 700 zonnepanelen.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers