www.technologieenindustrie.com
LEROY-SOMER

Industriële koeling: Leroy-Somer neemt de uitdaging aan

Leroy-Somer levert gebruikers, installateurs en fabrikanten van koelapparatuur high performance aandrijfoplossingen, compact en met een hoog rendement: asynchroon aandrijvingen met vast toerental, hoogrendement motoren , regelbare aandrijvingen en voor maximale productiviteit de nieuwe Dyneo® permanentmagneet motoren. Deze gepatenteerde technologie levert een zeer hoog rendement over het complete snelheidsbereik, is uitzonderlijk compact en maakt een hogere COP (Coefficient of Performance) mogelijk dan met traditionele oplossingen. Deze eigenschappen werden gedemonstreerd toen J & E Hall Leroy-Somer selecteerde voor de aandrijving van zijn compressoren. Deze belangrijke fabrikant van koelapparatuur heeft onlangs de koelinstallatie geïnstalleerd van een nieuw distributiecentrum, dat onderdeel is van de Wm Morrison Supermarkets Plc keten. De energiebesparing wordt geschat op ongeveer 45.000 euro over 4 jaar.

Industriële koeling: Leroy-Somer neemt de uitdaging aan
De uitdaging van energiebesparing
Een industriële koelinstallatie is zeer energie-intensief waarbij het doorgaans gaat om vermogens van 3 tot 10 MW. In dit kader is de aandacht vooral gericht op elektromotoren als belangrijkste bron van potentiële energiebesparingen. Voor zowel installateurs als fabrikanten is het essentieel om technische oplossingen aan te dragen die het rendement van installaties verbeteren. Het toepassen van variabele snelheid is absoluut het eerste antwoord op deze uitdaging. De afmetingen van een installatie hangen af van de buitentemperatuur, met name tijdens de warmste periodes. Buiten deze periodes, is de installatie overgedimensioneerd. Variabele snelheid kan bijdragen aan het uitdempen van variaties in de thermische belasting, kan de werking van de machine aanpassen aan de actuele behoefte en daarmee de totale efficiëntie van de installatie optimaliseren.

De COP blijkt een uitstekend middel om de efficiëntie van een installatie te meten. Het geeft de verhouding weer tussen het geleverde koelvermogen en het elektrische energieverbruik. Hoe hoger deze verhouding, des te efficiënter het systeem is.

Een compleet, toegesneden aanbod

Met zijn ruime ervaring met het ontwerpen en produceren van industriële aandrijfsystemen, heeft Leroy-Somer een uitgebreide reeks oplossingen ontwikkeld waarmee aanzienlijke energiebesparingen te realiseren zijn.

Binnen de range van vaste-snelheidsoplossingen, biedt Leroy-Somer een keuze aan gesloten en spatwaterdichte inductiemotoren volgens IE2 classificatie, zoals gedefinieerd door de Europese richtlijn ErP (Energy relatedProduct, voorheen EuP). Binnen deze ranges zijn er series die al voldoen aan de IE3 »Premium» rendementsklasse.

Op het gebied van variabele snelheidsoplossingen, biedt Leroy-Somer het breedste assortiment op de markt, van een eenvoudige snelheidsregeling tot een gedecentraliseerde variabele snelheidsregeling, tot een volledige gespecificeerd systeem. Meerdere speciale series motoren zijn ontwikkeld om een goed
antwoord te kunnen bieden op de vraag naar uiteenlopende toepassingen en om de hoogst mogelijk prestaties van een elektronisch aandrijfsysteem te garanderen: hoog rendement, constant koppel zonder onderbelasting of geforceerde koeling teneinde het onderhoud te minimaliseren, evenals de risico´s van uitval...
Het bedrijf heeft eveneens nieuwe aandrijftechnologieën ontwikkeld, die met name voor deze markt bedoeld zijn: de Dyneo® serie combineert oplossingen, inclusief frequentieregeling en Leroy-Somer synchrone permanentmagneetmotoren. De gepatenteerde radiale magneetrotortechnologie heeft, door het elimineren
van energieverliezen die ontstaan in de rotordelen, geleid tot een aanzienlijke groei van het machinerendement, vooral als die werkt onder zeer variabele belasting. Deze ongeëvenaarde rendementniveaus liggen nu al ver boven de minimale drempels die gelden voor de komende IE4 klasse, waarmee extra energiebesparingen van meer dan 10% worden voorspeld, vergeleken met traditionele oplossingen met variabele snelheden. De terugverdientijd van de investeringen bij deze nieuwe technologieën is daarmee vaak minder dan 12 maanden.

Deze innovatieve technologie, meer dan 10 jaar beproefd en getest door toonaangevende compressorfabrikanten, heeft het voordeel dat hij buitengewoon compact is, en maakt een hogere COP mogelijk dan met traditionele oplossingen, terwijl de onderhoudskosten verminderen.

Voor de renovatie van bestaande systemen blijkt de LSRPM serie, waarvan de mechanische constructie identiek is aan die van een inductiemotor, uiterst makkelijk in het gebruik. Behalve het leveren van een bijdrage aan aanzienlijke energiebesparingen, is de terugverdientijd zeer kort.

Ten slotte biedt het bedrijf, in zijn rol als een internationale groep, ondersteuning aan installateurs over de hele wereld, zowel bij het opzetten van nieuwe fabrieken als bij het onderhoud van bestaande installaties.

Focus op de efficiënte nieuwe DYNEO® oplossing van Leroy-Somer: Wm Morrison Supermarkets Plc
Met de bouw van hun nieuwste distributiecentrum in het Verenigd Koninkrijk, werkt Wm Morrison Supermarkets Plc verder aan de doelstelling << Vers voedsel voor iedereen>> waarbij in het ontwerpproces zorg voor het milieu centraal staat.

J&E Hall, een belangrijke leverancier van koelinstallaties, was in staat met zijn compressorset te voldoen aan de energie-eisen die Wm Morrison Supermarkets Plc stelde.

De aanpak van J&E Hall is om een koelunit met vaste-snelheid te combineren met een regelbare unit die wordt gebruikt voor de vraagafhankelijke regeling van het systeem.

Met het oog op maximale energiebesparing, werkte J&E Hall aan twee oplossingen voor de regelbare koelunit: een met gebruikmaking van bestaande asynchrone inductiemotortechnologie en de andere met de nieuwe innovatie van Leroy-Somer: Dyneo®. Na een grondige analyse, koos de compressorproducent voor het
nieuwe Dyneo® concept.

De onderstaande grafiek toont het verschil in rendement van de Dyneo® permanentmagneet (PM) motor en de Eff2 asynchrone inductiemotor.

Over een snelheidsbereik van 3600 tot 1000 omw/min kan het verschil in rendement tussen de motoren oplopen tot 7.5 procent. De fabriek draait 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Het volgende voorbeeld toont de energiebesparing die met Dyneo® werd bereikt afhankelijk van de gebruikscyclus van de klant.

Eff2 motor = verbruik van 2,899,243 kWh, overeenkomend met een kostprijs van
£ 231,937 (€ 274,088)
Dyneo = verbruik van 2,780,802 kWh, overeenkomend met een kostprijs van
£ 222,464 ( € 262,893).

De jaarlijkse besparing komt dus neer op £ 9,473 ( € 11,194). Het totale energieverbruik van de standaard motor is inclusief de 3 kW geforceerde koeling. De berekening is gebaseerd op een kostprijs van 8 pence per kW. Na 4 jaar is er aan energie bespaard: £37,892 ( € 44,776).

Duncan APINALL, J&E Hall's project manager, legt uit: 'Onze klanten zijn steeds meer bezorgd over hun energierekening en Dyneo® is zonder twijfel de juiste oplossing. Deze motor gaat, gemonteerd op de schroefcompressoren van J&E Hall, een zonnige toekomst tegemoet'.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers